Tujina

Nova nesreča v kitajskih rudnikih terjala dve življenji, 18 rudarjev ujetih pod zemljo

Peking, 21. 10. 2018 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V provinci Šadong na vzhodu Kitajske se je v rudniku premoga zgodila hujša nesreča. Podor kamenja je pod seboj pokopal dva rudarja, 18 pa jih še čaka na rešitev.

Na vzhodnem delu Kitajske, v provinci Šandong, je v rudniku premoga ujetih 20 rudarjev, potem ko se je zrušilo kamenje v delu tunela.

Do spontanega podora kamenja je v soboto okoli enajste ure prišlo zaradi tresenja tal, ki ga povzroča izkopavanje premoga. Pri tem je bil uničen del tunela za odvodnjavanje vode, pa je pod sabo pokopalo dva rudarja.

Reševanja ujetih rudarjev še vedno poteka.
Reševanja ujetih rudarjev še vedno poteka. FOTO: AP

V času dogodka je bilo v notranjosti rudnika več kot 300 ljudi. Večino izmed njih uspeli potegniti na varno, medtem pa jih 18 še čaka na rešitev. Še do pred kratkim je bilo 20 rudarjev čakajočih na pomoč, dva od njih so torej v zadnjih urah že uspeli rešiti iz rudnika, poroča osrednja kitajska televizija. V reševalno akcijo je vključenih skoraj 140 reševalcev. Pristojni pa so se že lotili tudi iskanja vzroka nesreče. Po informacijah predstavnikov tamkajšnjega urada za nadzor varnosti v rudnikih premoga ta ni povezan z delom rudarjev. V poškodovanem tunelu je znova delujoč tudi sistem prezračevanja, ki je vmes nehal delati. 

Kitajski rudniki, še posebej rudniki premoga, ki državi predstavlja glavni energetski vir, veljajo za najbolj nevarne na svetu z visoko stopnjo tveganja za pojav nesreč. V zadnjih letih se je sicer število nesreč s tragičnimi izidi občutno zmanjšalo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 10. 2018 17.44
"V zadnjih letih se je sicer število nesreč s tragičnimi izidi občutno zmanjšalo." A res, zakaj potem vsake toliko beremo o kakšnem primeru.
Dragonball
21. 10. 2018 17.06
+2
Kitajski rudniki morajo biti res hujši od pekla. Vsem umrlim(ki jih je gotovo več kot priznajo uradne kitajske oblasti) želim naj počivajo v miru, svojcem pa izrekam sožalje