Tujina

Nova ogledala za varnost

Bruselj, 07. 10. 2006 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija želi do leta 2010 prepoloviti število smrtnih žrtev prometnih nesreč na evropskih cestah.

Nova ogledala na tovornjakih naj bi pripomogla k večji varnosti na cestah
Nova ogledala na tovornjakih naj bi pripomogla k večji varnosti na cestah FOTO: Reuters

Standarde na evropski cestni infrastrukturi je treba izboljšati, tovorna vozila pa bodo morala imeti vgrajena vzvratna ogledala, ki pokrivajo "mrtvi kot", s čimer bi zmanjšali število nesreč, v katerih so žrtve predvsem motoristi in kolesarji. To določata direktivi, ki ju je v želji, da bi do leta 2010 prepolovilo število žrtev nesreč, sprejela Evropska komisija.

V Evropski uniji vsako leto za posledicami prometnih nesreč umre več kot 41.500 ljudi, 1,7 milijona pa se jih poškoduje.

Če želimo zmanjšati število žrtev na evropskih cestah, je potreben celovit varnostni program, ki bo temeljil na treh stebrih: infrastrukturi, vozilih in voznikih, je pri tem poudaril evropski komisar za transport Jacques Barrot. Če bi na obstoječi cestni infrastrukturi veljali najvišji varnostni standardi, bi lahko rešili številna življenja in se izognili mnogim prometnim nesrečam, je poudaril.

Za zmanjšanje števila žrtev

na evropskih cestah vsako leto ugasne 41.500 življenj
na evropskih cestah vsako leto ugasne 41.500 življenj FOTO: Reuters

Prva direktiva se nanaša na izboljšanje standardov pri izgradnji cestne infrastrukture, pri čemer pa ne uvaja novih postopkov, pač pa države članice poziva k boljši uporabi že obstoječih predpisov. Na ta način bi po oceni komisije zmanjšali število smrtnih žrtev za 600 na leto, število resnih poškodb pa za 7000.

Z drugo direktivo, ki predvideva, da bodo morala imeti vsa tovorna vozila vgrajena vzvratna ogledala, ki pokrivajo "mrtvi kot" pri zavijanju v desno, pa bi po ocenah Bruslja do leta 2020, rešili še 1200 življenj. Vsako leto na evropskih cestah v takih nesrečah umre približno 400 ljudi.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.