Tujina

Nova operacija na vzhodu Afganistana

Kabul, 17. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sile mednarodne koalicije so v provinci Paktija na vzhodu Afganistana začele operacijo Kondor, usmerjeno proti talibanom in pripadnikom organizacije Al Kaida. Pod poveljstvom britanskih sil sodelujejo v akciji ameriške in avstralske enote.

V operaciji Kondor sodeluje kakih 1000 zavezniških vojakov
V operaciji Kondor sodeluje kakih 1000 zavezniških vojakov FOTO: Reuters

Poveljnik britanskih sil brigadir Roger Lane je v zračnem oporišču Bagram severno od Kabula povedal, da je bilo v novi operaciji, imenovani Kondor, ubitih nekaj domnevnih talibanov ali borcev Al Kaide, medtem ko na strani zavezniških sil o izgubah ne poročajo.

Kot je še pojasnil britanski brigadir, so novo operacijo, v kateri sodeluje kakih 1000 vojakov mednarodne protiteroristične zveze, v provinci Paktija sprožili, potem ko je bila patrulja avstralskih specialnih enot v četrtek tarča streljanja. Avstralsko obrambno ministrstvo je pred tem sporočilo, da v napadu ni bil ranjen noben avstralski vojak.

Na območju Paktije so koalicijske sile že marca vodile operacijo Anakonda, v začetku maja pa še operacijo Snipe. Slednja se je končala minuli ponedeljek, med njo pa naj bi koalicijske sile zasegle veliko količino orožja in streliva.

V provinci Host deset mrtvih

Afganistanska tiskovna agencija je danes poročala, da je v provinci Host na vzhodu Afganistana minulo noč umrlo najmanj deset ljudi, številni pa so bili ranjeni, ko je ameriško letalo bombardiralo to območje. Po navedbah agencije je bila tarča napada vas Bal Hel, kakih 30 kilometrov severno od mesta Host, istoimenske prestolnice province.

V vasi naj bi pred napadom potekala poroka, povabljeni pa naj bi v znak veselja streljali v zrak. Na to naj bi se ameriški helikopter, ki je preletaval območje, odzval kot na za sovražne strele. Nekaj ur pozneje pa je vas bombardiralo ameriško letalo. Prebivalci zaradi preletavanj vojaških letal še niso uspeli pobrati vseh trupel in nuditi pomoč ranjencem.

Grožnje mule Omarja

Mula Mohamed Omar grozi Američanom
Mula Mohamed Omar grozi Američanom FOTO:

Vodja afganistanskih talibanov, mula Mohamed Omar, je Združenim državam Amerike zagrozil z maščevanjem. "Bitka se je šele začela in njen uničevalni ogenj bo dosegel Belo hišo, saj je ta središče nepravičnosti in despotizma," je poudaril v pogovoru za arabski časnik Al Šark Al Avsat. Obenem je povedal, da je vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden živ. "Hvala Bogu, da šejk Osama še živi, kar boli ameriškega predsednika Georgea Busha, ki ga želi ubiti," je dejal Omar.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA