Tujina

Nova proga vlaka TGV

Pariz, 10. 06. 2007 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji je med prestolnico in mesti na vzhodu začel voziti hitri vlak TGV. Proga bo povezovala tudi nemško mrežo vlakov.

Čas potovanja med Parizom in Strasbourgom se je skrajšal s štirih ur na slabi dve uri in pol
Čas potovanja med Parizom in Strasbourgom se je skrajšal s štirih ur na slabi dve uri in pol FOTO: Reuters

V Franciji je danes tudi med Parizom in mesti na vzhodu države začel redno voziti francoski super hitri vlak TGV. Štiri milijarde evrov vredno progo, na kateri je TGV aprila, ko je drvel 574,8 kilometrov na uro, postavil hitrostni rekord na tirih, so za redni promet slovesno odprli v soboto z vožnjo med francosko prestolnico in mestom Strasbourg.

TGV povezuje Pariz z mesti Strasbourg, Nancy, Metz in Reims. Z odprtjem proge se je čas potovanja med prestolnico in Strasbourgom s štirih ur skrajšal na slabi dve uri in pol. Prav tako bo proga povezala nemško in francosko mrežo hitrih vlakov. Potniški TGV bo na poti proti nemški meji drvel s hitrostjo 320 kilometrov na uro, sicer pa bodo po novi vzhodni progi vozili tudi nemški hitri vlaki ICE.

Gradnja proge je stala štiri milijarde evrov in je za pet let zaposlila okoli 10.000 ljudi. Proga je izdelana iz 78.000 ton jekla, kar je dovolj za gradnjo osmih Eiffelovih stolpov. Ob progi so uredili 20 postajališč, pričakovane dodatne investicije in razcvet turizma pa so botrovali nastankom številnih novih poslovnih parkov.

Francoski železniški operater SNCF je že prodal več kot 600.000 vozovnic za potovanje po novi progi, do leta 2010 pa pričakuje, da bo po njej prepeljal več kot 11 milijonov ljudi letno.

TGV, ponos francoskih inženirjev, ki je ob nemških ICE in japonskih Šinkansenih eden najhitrejših vlakov na svetu, je bil lani star 25 let. Zunaj Francije zagotavlja hitre povezave med Londonom in Brusljem ter nekoliko počasnejše vožnje med Francijo ter Švico in Italijo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
10. 06. 2007 13.24
Škoda, da ne čitam takšnih novic, ki bi se dogajale pri nas. Pri nas, pa hočejo kredita za železnico 10 miljard €. Mafija