Tujina

Z minuto molka so se na Novi Zelandiji poklonili žrtvam izbruha vulkana

Auckland, 16. 12. 2019 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Novi Zelandiji so se teden dni po izbruhu vulkana na Belem otoku z minuto molka poklonili žrtvam te naravne katastrofe. Oblasti so do zdaj potrdile 16 žrtev, posmrtne ostanke dveh pogrešanih turistov pa še iščejo.

Danes točno ob 14.11 po lokalnem času, ko je pretekli ponedeljek izbruhnil vulkan na Belem otoku, se je novozelandska vlada z minuto molka poklonili žrtvam. Enako so storili tudi reševalci in policisti, ki so se s policijskim čolnom odpeljali v bližino otoka. 

Število smrtnih žrtev je medtem naraslo na 16, potem ko je v bolnišnici umrl eden izmed ranjenih Avstralcev, ki so ga na zdravljenje prepeljali v Sydney. Njegovo ime in starost nista znana, saj je njegova družina zaprosila, da se njegovih podatkov ne izda javnosti. 

Reševalci in potapljači pa so v nedeljo nadaljevali z iskanjem trupel. Oblasti namreč pogrešajo še dva turista. Namestnik komisarja policije Mike Clement je dejal, da je trupli po vsej verjetnosti odplavilo v vodo okoli otoka.

20 ljudi ob tem ostaja na zdravljenju v bolnišnici, kjer jih obravnavajo zaradi hudih opeklin. 

Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je na Instagramu zahvalila reševalcem in vsem, ki so pomagali reševati turiste. "Izgubljeni so zdaj za vedno povezani z Novo Zelandijo. Mi jih ne bomo pozabili," je zapisala. 

Novozelandska vlada na čelu s premierko Jacindo Ardern se je z minuto molka poklonila žrtvam.
Novozelandska vlada na čelu s premierko Jacindo Ardern se je z minuto molka poklonila žrtvam. FOTO: AP

Vlada je medtem manjšim podjetjem v mestecu Whakataneu, iz katerega so se turisti odpravili na otok, podelila skoraj tri milijone evrov, da bi si po nesreči lažje opomogli. Oblasti so v povezavi z dogodkom tudi odprle preiskavo. "Še vedno so tu vprašanja, na katera je potrebno odgovoriti," je dejala Ardern. 

V času izbruha vulkana se je na Belem otoku nahajalo 47 ljudi: 24 Avstralcev, devet Američanov, pet Novozelandcev, štirje Nemci, dva Kitajca, dva Britanca in malezijski državljan. Novozelandska policija je v nedeljo tudi uradno potrdila imena žrtev. 

Med njimi je 24-letni turistični vodič Tipene James Te Rangi Ataahua Maangi, 21-letna Krystal Browitt, 15-letna Zoe Ella Hosking in njen očim Gavin Brian Dallow, 51-letni Anthony James Langford, 32-letna Karla Michelle Mathews ter 13- in 16-letna Matthew in Berend Lawrence Hollander.

Vulkan je na Belem otoku izbruhnil pretekli ponedeljek.
Vulkan je na Belem otoku izbruhnil pretekli ponedeljek. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
16. 12. 2019 09.43
+1
A premierka že izgovarja ime vulkana- otoka..??