Tujina

Policija priznala napako: Tarranta obtožili umora ženske, ki je še živa

Christchurch, 21. 03. 2019 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novozelanska policija je priznala veliko napako: moškega, ki je moril v dveh mošejah v Christchurchu in pobil 50 ljudi, so obtožili zgolj enega umora ženske – pri tem pa so navedli ime ženske, ki je še vedno živa. Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern pa je napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške.

Ko so Brentona Tarranta, ki je v terorističnem napadu na mošeji v Christchurchu ubil 50 ljudi, konec tedna pripeljali pred sodnika, so prebrali obtožnico za zgolj en umor ženske in napovedali, da bo sledilo še več obtožnic. Zdaj pa se je izkazalo, da so že pri prvi ovadbi policisti naredili veliko napako. Ime edine žrtve, ki so ga navedli, je bilo namreč napačno. Ženska je napad, v katerem je umrlo 50 ljudi, preživela.

Policisti so se ženski, ki so jo napačno navedli v ovadbi, opravičili. "Naredili smo napako v ovadbi, ki smo jo pripravili za prvo zaslišanje moškega, ki je obtožen umora v povezavi s terorističnimi napadi v Christchurchu," je dejal predstavnik policije. "Šlo je za napačno ime žrtve, ki smo jo omenjali v ovadbi," je dodal. Policija je poudarila, da bodo ovadbo do naslednjega nastopa napadalca pred sodnikom popravili, za napako pa so se opravičili tudi javnosti. Kako je prišlo do pomote, pa novozelandska policija ni pojasnila. 

Naslednjič bo Tarrant pred sodnika stopil 5. aprila. Poudarili so, da napaka ne bo vplivala na veljavnost pregona. Napovedali so tudi nove obtožnice, saj je terorist umoril 50 ljudi. 

Novozelandska policija se je za napako opravičila.
Novozelandska policija se je za napako opravičila. FOTO: AP

Nova Zelandija bo prepovedala polavtomatske puške

"Naša zgodovina se je 15. marca spremenila za vedno in spremenili se bodo tudi naši zakoni. Prepovedano bo vso polavtomatsko orožje, kot je bilo uporabljeno v napadu 15. marca," je dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern in napovedala, da bodo potrebni zakoni potrjeni do 11. aprila.

Premierka Nove Zelandije je napovedala, da bodo po prepovedi uvedli program odkupovanja orožja, podobno kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju, kjer je umrlo 35 ljudi.

Nova Zelandija ima manj kot pet milijonov prebivalcev in okoli 1,5 milijona kosov orožja, od tega 13.500 polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki se lahko predelajo v avtomatske. Prepovedani bodo tudi sestavni deli za orožje, s katerimi je mogoče predelati polavtomatske puške v avtomatske, in nabojniki velike kapacitete.

Zakon bo dovoljeval določene izjeme za kmete, ki se spopadajo s škodljivci in divjimi živalmi. "Trdno verjamem, da bo večina zakonitih lastnikov orožja razumela, da so ti ukrepi v nacionalnem interesu in bodo sprejeli spremembe," je dejala premierka.

Premierka je napovedala prepoved polavtomatskega orožja.
Premierka je napovedala prepoved polavtomatskega orožja. FOTO: AP

Desničarski skrajnež iz Avstralije je v petek napadel dve mošeji v Christchurchu in pobil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. V bolnišnicah je še vedno 29 ranjenih, od tega osem v intenzivni negi. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je predsednik ZDA Donald Trump.

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. 28-letnika so za zdaj obtožili enega samega umora in ostaja v zaporu do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče in bodo obtožnico verjetno razširili.

Pokol je močno prizadel celotno državo, ki izraža solidarnost z napadeno muslimansko skupnostjo. Napadeni mošeji Al Noor in Linwood bosta v petek odprti za molitev in premierka je naznanila, da bodo petkov muslimanski poziv k molitvi prenašali po vsej državi. Žrtev se bodo spomnili z dvema minutama molka.

Medtem mošeje po vsej Novi Zelandiji pred morebitnimi novimi napadi varujejo okrepljene policijske sile.

V sredo so medtem potekali pogrebi prvih od skupno 50 žrtev petkovega napada. Pogrebi žrtev se bodo nadaljevali danes, v petek pa bodo pripravili množičen pogreb za več žrtev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
21. 03. 2019 20.19
+5
Pravljice! Tisti ki bo želel ubijati bo našel način!
Banion
21. 03. 2019 16.40
+3
A so pri pisanju sodelovali naši?
RamzesII
21. 03. 2019 16.38
+1
"Trdno verjamem, da bo večina zakonitih lastnikov orožja razumela, da so ti ukrepi v nacionalnem interesu" Bodo ja, ko jim bodo zapleniti orožje oz. ga bodo morali predati. Nacionalni interes, enako kot nacionalna varnost sta široka pojma, v rokah politike in oblasti sta nekaj čisto drugega kot v rokah običajnega naroda.
RamzesII
21. 03. 2019 16.32
+2
"Šlo je za napačno ime žrtve, ki smo jo omenjali v ovadbi" Kakšno pa je sicer pravo?
RamzesII
21. 03. 2019 16.32
+4
Napaka ja, zdaj tako pravijo, jasno je, da se jim mudi. Žrtev veliko oni pa naredijo šolsko 'napako'.
RamzesII
21. 03. 2019 16.36
+1
V čem je smisel v obtožnici uporabiti eno ime za eno žrtev (obtožba vnaprej z določenim razlogom), če je teh več (kasnejša natančnejša obtožba bi bila realnejša). Kam se jim tako mudi, potem rečejo, da je šlo za napako. Ne vem če.
bjatch
21. 03. 2019 13.23
+8
To, da prepoveš polavtomatske puške ni rešitev. Največ umorov se zgodi z klasično ročno pištolo. Ali prepovej vse ali pa nič!
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.31
+3
Ja, še najbolj praktična je .22 kaliber, ker nima nobenega poka
SenecaLucius
21. 03. 2019 14.30
+0
Gre za za to, da z avtomatskim ali polavtomatskim terorist ali psihopat v enakem času lahko ubije nekajkrat več ljudi, oz. mu jih lahko pobegne veliko manj!
yaxscdvf
21. 03. 2019 14.37
+8
To je sicer res, se pa lahko v polni trg ljudi zaleti s tovornjakom ali še bolje, kako cisterno z gorivom, plinom, kislino,......
Barskistol
21. 03. 2019 12.50
+11
ni mi jasno od kod vam in the sun ta podatek. edina ženska, ki jo je ustrelil je bila PRED mošejo. ustrelil jo je v čelo, ni mogla preživeti. vsi, ki so pogledali posnetek (jaz nisem, zato me ne rabite napadati), lahko potrdijo, da je storilec streljal v predelu, kjer so bili moški. gre za fake news. dajte podrobno preveriti, če novice drugih spletnih stvari, od koder kopirate stvari, pišejo resnične podatke. sramota.
Barskistol
21. 03. 2019 12.50
+4
Primzy D Mimzzy
21. 03. 2019 12.32
+13
vsega so politiki krivi.
yaxscdvf
21. 03. 2019 11.43
+14
"Premierka Nove Zelandije je napovedala, da bodo po prepovedi uvedli program odkupovanja orožja, podobno kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju, kjer je umrlo 35 ljudi."...................od takrat je bilo v Avstraliji ubitih cca 120 ljudi, torej s tem programom niso prav veliko naredili.
MASTERSS
21. 03. 2019 12.19
+5
verjemi blo bi jih še 10X več če teg nebi nardil.poglej ameriko,V Chicagu so 3 mesec nazaj zabeležili zelo krvavo statistiko. Od petka zvečer do ponedeljka zgodaj zjutraj je bilo ustreljenih 72 ljudi, od tega trinajst smrtno. Samo v treh urah od pol druge do pol pete zjutraj v nedeljo je bilo ustreljenih in ranjenih skupno 30 ljudi, od tega dvanajst najstnikov. Dve osebi sta bili ubiti, med njima najstnik, ki so ga ustrelili v glavo, je poročal Chicago Sun Times. V enem primeru je več oseb streljalo na skupino moških, ki so stali na dvorišču, osem je bilo ranjenih, v drugem je nekdo streljal na množico, ki se je zabavala na prostem.Lani v začetku julija je bil v enem koncu tedna ustreljen kar 101 človek, od teh jih je štirinajst umrlo. Zares pomenljiv pa je podatek, da policija v povezavi z vsemi streljanji pretekli konec tedna ni pridržala niti ene same osebe, sodeč po navedbah ameriških medijev.trump pa tuli orožje v vsako hišo.če je sistem slab in imajo ljudje orožje nerabiš bit musliman.
yaxscdvf
21. 03. 2019 12.24
+1
In kako orožje je bilo pri vsem tem uporabljeno? Legalno kupljeno z vsemi potrebnimi dovoljenji in osebnimi podatki ali ilegalno, na črnem trgu?
MASTERSS
21. 03. 2019 12.42
+5
samo da dojameš rasežnost .to je več umorov kot v iraku pa so iračani muslimani....iste probleme ima brazilija in mehika kjer celo presegajo številke sirije v vojnem stanju.pa te države pametujejo ostalim kako živet.
yaxscdvf
21. 03. 2019 12.52
+4
Jaz popolnoma dojemam razsežnost ampak to kar pišeš nima nobene veze s tem, kar sem jaz napisal. Obračuni tolp, ki so oborožene z ilegalnim orožjem, nimajo popolnima ničesar skupnega z legalnimi imetniki orožja, lovci, športnimi strelci.
MASTERSS
21. 03. 2019 13.05
-1
tale v novi zelandiji je uporabil svoje legalno orožje,najbrž je biu kak lovec al neki če je mel dovolenje.ker imajo trgovine dovlenje za dobavo avtomatskega orožja ta pride tudi na črni trg.celo firme prodajajo na črni trg.sploh ameriška zakonodaj za orožje je taka da za darilo dobiš puško ker si nakupil za določen vsoto v njihov trgovini.če je orožje prepovedano ga tudi trgovine nebojo dobavljale in tako tudi na črni trg nebi prišel...veliko ga ukradejo tudi vojski.
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.14
+5
No, v Sloveniji kot lovec ali športni strelec niti slučajno ne moreš kupiti avtomatskega oroža. In če, kot praviš, trgovine plasirajo avtomatsko orožje na črni trg, ja hudiča, kaj pol organi preiskav in pregona delajo? Opisano je tako ali tako KD.
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.20
+6
Sicer pa, heroin, extazi,...... je prepovedano, pa ljudje vseeno do tega pridejo, uživajo in umirajo. Nekoč je bi alko v zda prepovedan. Kaj se je zgodilo? Mafija, gangsterji, al-capone, črni trg,... alkohola med američani kolikor češ.
MASTERSS
21. 03. 2019 13.21
-2
od kje pa misliš da pride orožje,nekdo ga more nardit in prodat...organi pregona hahah kaj delajo ,provizije pobirajo hhaha kaj pa pri nas delajo ko se tko pridno krade in grozi celo pred kamerami.ameriške korporacije te kupijo ali pa zgineš v kaki nesreči če neboš priden..zato pa v slovenji skoraj ni umorov ,ker orožja vsak butel nemore dobit...ameriška in slovenska zakonodaja je kot noč in dan....
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.25
+7
Se popolnoma strinjam, slovenska orožna zakonodaja je povsem dovolj stroga in kot taka je meni všeč. Je pa nekaj druzga; mogoče res vsak butelj ne more priti do orožja, vsak kriminalec, ki si ga zaželi, bo pa na črnem trgu dokaj enostavno prišel do njega.
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.28
+3
Pojdi h kakemu slovenskemu trgovcu z orožjem in poskusi nabavit avtomatsko orožje
MASTERSS
21. 03. 2019 13.32
-3
ja ampak v navalu jeze če imaš pri roki orožje se to konča s streljenjem.če pa ga nimaš pri roki in ga moreš prej nabavit se večina ohladi in ne pride do streljanja.kriminale bo pa vedno dobil orožje.več kot je orožja več je mrtvih do je dokazano....seveda pa je nejveč kriva vzgoja in nasploh propgand s katero filjo narod.verjamem pa da obstajajo ljudje ki imajo lahko ves čas pri sebi orožje pa ga nebi nikdar uporabil v zle namene.sm pri večin pa je prevelik živalski nagon da bi smeli imet pri sebi orožje.
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.52
+5
Ja, dnevno opažam ta živalski nagon pri precejšnjem procentu voznikov in po tej analogiji bi bilo bolje, da ne bi imeli niti vozniških niti avtov.
yaxscdvf
21. 03. 2019 13.53
+3
V navalu jezi, vsaj slovenska folklora je taka, pride prav nož, sekira, vile, kladivo, izvijač,.......
sosed5
21. 03. 2019 11.23
-4
To je pravi pristop. 11 aprila bo sprejet novi zakon. Pri nam se do takrat sploh nebi pogruntali, kje je problem, in nato strokovna javnost, pa laicna javnost, pa nevladne organizacije, pa vpliv na preseljevanje ptic, pa... in mineta dve leti in nohče kriv. Ja to j slo.
sid33
21. 03. 2019 11.16
+23
Ta premierka se je radikalizirala malo se mi zdi...
MASTERSS
21. 03. 2019 11.22
-12
MASTERSS
21. 03. 2019 12.09
-1
ste kristjani pozvali k skupni molitvi prvtne naseljence potem ko ste izvedli genocid nad njimi?sam prašam.sm pa ateist da nebo kakšnih pomot.
SabincaH
21. 03. 2019 10.41
+20
Uh, kolikrat se šele sodniki "zmotijo".... ;)
brigajsezase
21. 03. 2019 10.52
+16
V Sloveniji sosodniki plačani oz nagrajeni za "zmote"
Luka738191
21. 03. 2019 10.32
+33
Totalna bedarija glede prepovedi orozja, cisti populizem...Potem se bo pa nasel bedak, ki bo vzel avto ali pa tovornjak ali bombo enako kot tu v Evropi. Tu v Evropi smo imeli ogromno terorizma pa nihce ni omenjal sprememb zakonodaje glede priseljevanja, vedno bi omejevali samo orozje, ker je enostavno in najlazje, ampak to terorizma ne bo preprecilo.
supergigi
21. 03. 2019 10.22
+49
˝Premierka je naznanila, da bodo petkov muslimanski poziv k molitvi prenašali po vsej državi.˝ Bolano do konca.
26277
21. 03. 2019 10.15
+1
Kaj vas pohvalim, da ne brišete? To je moje mnenje in v skladu z vašimi pravili. Drugače, pa dodam...leto vježbanja, kot pod Jugo, bi bilo dobro za vse na 2 4 ..tudi g.Tepino.
lakala28
21. 03. 2019 10.11
-2
Spet parada medijskega linča. Ko se je pred nekaj leti nekdo obesil zaradi takšne medijske gonje (neumne, nepotrebne, privoščljive...), na koncu nismo izvedeli niti epiloga na sodišču niti izjave, kako zelo neumno in primitivno je to bilo. In ko je nekdo pritrdil Putinu, da tako pa to ne gre in mora biti sankcionirano, so skočili do neba. Če je to oblika poštenosti, se je nekaj ob neznanem času in na neznanem kraju hudo zalomilo. Samo posledice so vidne in jasne.
mackon08
21. 03. 2019 09.58
+35
Prepoved ne bo nič spremenila, psihiči in teroristi bodo zlahka prišli do orožja, kot vedno.
KAPIBARA
21. 03. 2019 09.57
+13
A se je zblojeno ženšče, že odkrilo, tiste sramote..
0OO7
21. 03. 2019 09.52
+11
Ne me basat.., policija je priznala napako??? Napaka...
kaj pa pol
21. 03. 2019 09.32
+29
polavtomatsko orožje bo prepovedala kaj pa pištole pa malokaliberske puške pa lovsko orožje,loki ,samostreli s temi tudi lahko lepo porihtaš zadevo če že hočeš.
KAPIBARA
21. 03. 2019 09.58
+10
Nožev ne morejo in ne bodo prepovedali nikoli..
SenecaLucius
21. 03. 2019 09.58
+7
Saj ni taka znanost, z zgoraj omenjenim orožjem pobiješ v enakem času veliko manj ljudi. Pri ponovnem polnjenju npr lovske puške ali pištole ga lahko par moških že onesposobi oz jih veliko več zbeži izven objekta.
bababu
21. 03. 2019 09.59
+4
Ni hja, z lokom jih pac tezko 50 ubijes brez da bi te kdo ustavil.
yaxscdvf
21. 03. 2019 10.04
+8