Tujina

Izginotje savdskega novinarja: kamere 'ujele' sumljiv črn kombi

Istanbul, 09. 10. 2018 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S./ L.Š./ U.Z.
Komentarji
9

Potem ko je med torkovim obiskom savdskega konzulata v Istanbulu izginil Džamal HašoKdži, savdski novinar in kritik savdskega princa Mohameda bin Salmana, so savdske oblasti pristale na preiskavo prostorov konzulata, kar je zahtevala Turčija. Iščejo pa tudi črn kombi, v katerem naj bi skupina plačanih morilcev iz konzulata odpeljala truplo.

Potem ko je med torkovim obiskom savdskega konzulata v Istanbulu izginil Džamal Hašokdži, savdski novinar in kritik savdskega princa Mohameda bin Salmana, turške oblasti zdaj pregledujejo posnetke avtocestnih kamer, na katerih bi ujele črn kombi. V njem naj bi namreč skupina plačanih morilcev iz konzulata odpeljala truplo domnevno umorjenega novinarja.

Po domnevah turške policije naj bi konvoj šestih vozil, med katerimi je bil tudi kombi, območje konzulata zapustil dve uri po prihodu Hašokdžija. S posnetkov varnostnih kamer so do sedaj že razbrali, da so v kombi z diplomatskimi tablicami naložili več škatel. Kmalu zatem so tri vozila zavila v levo, tri pa v desno smer. Preiskovalci so se nato osredotočili na kombi z zatemnjenimi okni, ki so ga za kratek čas izsledili na bližnji avtocesti.

Turki so sicer v ponedeljek savdskemu veleposlaniku v Ankari posredovali zahtevo za preiskavo konzulata. Danes so sporočili, da so savdske oblasti na to pristale. "Savdske oblasti so sporočile, da so odprte za sodelovanje in da se v poslopju konzulata lahko izvede preiskavo," je sporočil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy. Dodal je, da bodo prostore preiskali v okviru uradne preiskave, ki poteka intenzivno, ni pa povedal, kdaj.

Kamere so ujele prihod novinarja Džamala Hašodžija na konzulat, ne pa tudi njegovega odhoda.
Kamere so ujele prihod novinarja Džamala Hašodžija na konzulat, ne pa tudi njegovega odhoda. FOTO: AP

Novinarjev prijatelj: Bal se je savdijskih oblasti

Barnett Rubin, ki Hašokdžija pozna že 30 let, je za NBC News povedal, da se je njegov prijatelj pred izginotjem bal za svoje življenje.

"Mulec je nevaren," mu je sporočil v elektronski pošti septembra lani, besede pa naj bi se nanašale na savdijskega princa. "Moja žena in prijatelji, vsi pritiskajo name, naj bom pameten in molčim. Mislim, da moram biti previden," je še dodal.

Erdogan zaostril retoriko do Rijada

Še ne teden dni po izginotju savdskega novinarja je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zaostril retoriko do Rijada, da konkretneje pojasni, kaj dejansko se je zgodilo z novinarjem, znanim kot velikim kritikom savdskih oblasti, ki je med drugim pisal tudi za ameriški časnik Washington Post. Erdogan je vladnim uradnikom in državnim medijem dovolil, da javnost seznanijo z ugotovitvami domnevnih obtožb. Podrobnosti o konvoju vozil je razkril vladni časopis Daily Sabah.

"Izid omenjene preiskave moramo dobiti čim prej," je včeraj v Budimpešti na novinarski konferenci z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom povedal Erdogan in dodal, da mora savdski konzulat v Istanbulu dokazati, da je Hašodži zagotovo zapustil prostore konzulata. "Uradniki na konzulatu preprosto ne morejo samih sebe ’rešiti’ s tem, da preprosto rečejo, da je odšel," je še dodal.

Turški predsednik zaostruje retoriko do savdskih oblasti, ki vztrajajo, da niso odgovorne za izginotje novinarja disidenta.
Turški predsednik zaostruje retoriko do savdskih oblasti, ki vztrajajo, da niso odgovorne za izginotje novinarja disidenta. FOTO: AP

Hašokdži je sicer prostore konzulata minuli torek obiskal z namenom, da zaključi ločitveni postopek, potem ko so ga nekaj dni pred tem opozorili na nekatere pomanjkljivosti ločitvene dokumentacije. Med njegovim obiskom pa ga je zunaj čakala njegova zaročenka Hatice Cengiz.

Turški preiskovalci so med drugim opozorili na zanimivo naključje: ravno minuli torek sta na istanbulskem letališču Ataturk pristali dve savdijski letali. Še isti dan, in sicer več ur po izginotju Hašokdžija, sta Turčijo tudi ločeno zapustili.

Medtem pa savdijske oblasti vsakršno vpletenost v primer vztrajno zanikajo. Potrdili so, da so v soboto v Carigrad poslali "delegacijo varnostnikov", niso pa ponudili pojasnila za takšno odločitev.

Kam je izginil savdski novinar Džamal Hašodži?
Kam je izginil savdski novinar Džamal Hašodži? FOTO: AP

Vrstijo se pozivi k temeljiti preiskavi

Resno zaskrbljenost ob izginotju savdskega novinarja so izrazili tudi Združeni narodi ter pozvali Turčijo in Savdsko Arabijo, naj izvedeta preiskavo. "Če se izkaže, da so poročila o njegovi smrti in izrednih okoliščinah, ki so privedla do tega, resnična, je to zares šokantno," je izjavila tiskovna predstavnica Visokega komisarja ZN za človekove pravic Ravina Shamsadani.

"Pozivamo vlado Savdske Arabije, da podpre temeljito preiskavo izginotja gospoda Hašokdžija in da so transparentni glede odkritij preiskave," je sporočil tudi državni sekretar ZDA Mike Pompeo in pojasnil, da so predstavniki zunanjega ministrstva o primeru že govorili s Savdsko Arabijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem izrazil zaskrbljenost zaradi izginotja novinarja. "Ne želim poslušati o tem," je dejal novinarjem v Washingtonu. "Upajmo, da se bo zadeva rešila sama od sebe. Trenutno nihče ne ve nič o tem, ampak se širijo precej slabe zgodbe. Ni mi všeč," je dodal.

K temeljiti preiskavi je pozvala tudi Evropska unija. EU podpira stališče ZDA glede izginotja savdskega novinarja in pričakuje "temeljito preiskavo", je v Lizboni dejala podpredsednica komisije in visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini. "100-odstotno podpiramo ameriško stališče. Pričakujemo temeljito preiskavo in popolno transparentnost savdskih oblasti o tem, kaj se je zgodilo," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
09. 10. 2018 20.28
+2
ISIS na delu???????
tarzan13
24. 10. 2018 08.30
BUONcaffee
09. 10. 2018 19.22
+4
Se bodo ruknili še Turki in Savdijci. Boste videli da imam prav.
BUONcaffee
09. 10. 2018 19.16
+10
Gnusno, če je res kar piše.
Luther
09. 10. 2018 14.40
+14
Kdaj bo Zahod obtožil SA ubijanja na tujem ozemlju? Nikoli! Ubili so ga v ambasadi, ki je pravno exteritorialno ozemlje .
Neutrinow00t
09. 10. 2018 14.27
+37
Izgnat veleposlanike S. Arabije, ustavit mednarodno trgovsko menjavo, uvest sankcije? Aja ne, to so naši ''partnerji'' in ne Rusija. Žalostno, če ne bi bilo resnično.
acco98
09. 10. 2018 14.19
+6
Da se ve,tam se ni za zaj...
Frigo
09. 10. 2018 14.09
+3
BUONcaffee
09. 10. 2018 13.30
+5
Bivša mi je sumljiva.