Tujina

Nove podrobnosti o reševanju tajskih dečkov, končno združeni z domačimi

Bangkok, 11. 07. 2018 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
4

Tajski dečki so končno združeni s svojimi družinami, čeprav jih zaenkrat še ločuje zaščitno steklo. Bolnišnico bodo v večini lahko zapustili po enem tednu. Člani reševalne misije pa so izdali nove podrobnosti o eni izmed najbolj spektakularnih in neverjetnih evakuacij, kar jih je kdaj lahko spremljal širni svet.

Tajski dečki v bolnišnici.
Tajski dečki v bolnišnici. FOTO: AP

Oblečeni v bolniške halje in maske so lahko rešeni tajski dečki končno pomahali svojim staršem skozi zaščitno steklo. Po skoraj treh tednih ujetosti v jami na severu Tajske so fantje še vedno v skrbno varovanem bolnišničnem okolju, saj se zdravniki bojijo za njihovo zdravje. Družinski člani vstopa v sobo dečkov nimajo, saj obstaja možnost okužbe.

Tri od fantov zdravijo za blažjo obliko pljučnice, večino pa jih bodo odpustili iz bolnišnice po približno sedmih dneh.
Oče 11-letnega dečka, Tanawat Viboonrungruang, je za CNN povedal, da je olajšan, da je njegov sin zdrav. Prav tako se je zahvalil vsem, ki so pomagali rešiti dečke in jim tako omogočili novo življenje, ponovno rojstvo.

Dečki so v jami izgubili nekaj kilogramov

Tajski minister za zdravje je na tiskovni konferenci povedal, da so fantje v dobri telesni kondiciji, čeprav so v jami izgubili v povprečju dva kilograma. Dejal je še, da je za njihovo dobro zdravstveno stanje zaslužen predvsem njihov 25-letni trener, nekdanji menih, ki je za njih dobro skrbel in jim prepustil večino hrane, ki so je imeli.

Povedal je, da otroci v devetih dneh, preden so jih našli, niso jedli, pili pa so vodo v jami. Mnogi, ki so prišli iz jame, so si zaželeli kruh s čokoladnim namazom, čeprav bodo jim za zdaj dajali predvsem hrano, ki je bogata s proteini in hranilnimi snovmi.

Tajski dečki v bolnišnici.
Tajski dečki v bolnišnici. FOTO: AP

Prvi dečki, ki so bili rešeni v nedeljo, so s svojimi sorodniki govorili preko telefona, videli pa so jih skozi zaščitno steklo. Kmalu se bodo lahko videli tudi brez stekla, ki bi jih ločevalo, a še vedno bodo morali nositi zaščitna oblačila. Tudi druga skupina rešenih fantov je že videla svoje starše skozi steklo, medtem ko zadnji med rešenimi še čakajo na odobritev zdravnikov.

Tudi reševalci okrevajo

Tajski tjulnji, mornariška enota, ki je sodelovala pri reševanju dečkov, prav tako okrevajo po eni izmed najbolj neverjetnih evakuacij, ki jih je spremljal svet. Imajo predvsem ranjene roke in stopala zaradi brodenja po hladni vodi v jami med reševanjem.

"Nekaj jih ima vnete mišice, prehlad, gripo … Predvsem pa za njih skrbijo psihologi, da jim olajšajo stres, ki so ga doživeli," je razložil tajski državni sekretar za zdravje Lertvirairatanapong. Tudi za najbolj izkušene reševalce je bila to ekstremna situacija.

Tajski potapljač: Dečki so na poti iz jame 'spali'

Tajski dečki, ki so jih po več kot dveh tednih rešili iz jame, so na poti skozi jamske hodnike "spali" na nosilih, je pojasnil potapljač, ki je med zadnjimi zapustil jamo. Tajski premier Prayut Chan-o-cha je v torek sicer dejal, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a zagotovil, da niso bili omamljeni.

Narongsak Osottanakorn, ki je vodil reševalno akcijo, je pojasnil, da so se v nedeljo odločili za reševanje, ker so zabeležili resen upad ravni kisika v jami. "Povedali smo, da je bila raven kisika pri 15 odstotkih, nismo pa povedali, da je v resnici številka padla na 12 odstotkov," je razložil.

Tajski dečki na nosilih.
Tajski dečki na nosilih. FOTO: AP

Skupina bi tako lahko padla v šok in komo, je dodal. Drugi razlog za sprožitev reševalne akcije pa je bila slaba vremenska napoved, saj so pričakovali še večje količine dežja.

Člani nogometnega kluba Divje svinje, ki so stari od 11 do 16 let, niso imeli nobenih izkušenj s potapljanjem, zato je bila njihova rešitev čudežna, tudi zato, ker je že prejšnji teden med nameščanjem kisikove jeklenke umrl izkušen tajski potapljač.

Obrazi, ki stojijo za reševalno akcijo

Slovesno vzdušje pred jamo se je nadaljevalo še dolgo po rešitvi fantov. Potapljaške obleke in drugi pripomočki še vedno visijo pred vhodom v jamo, čakajoč, da po njih pridejo člani tajske mornarice.

Eden izmed zelo zaslužnih za uspeh reševanja je avstralski anestezist in raziskovalec jamskih sistemov Richard Harris, ki je bil del ekipe 20 Avstralcev, ki so pomagali v akciji. Nekaj trenutkov zatem, ko je prišel iz jame, je izvedel, da mu je umrl oče. Opisali so ga kot ’tihega in prijaznega moškega’, ki niti za trenutek ni pomislil, da ne bi pomagal v misiji. Vodja misije Narongsak Osotthanakorn se je na tiskovni konferenci zahvalil Harrisu in dejal, da operacija ne bi uspela brez njega.

V zadnjih dveh tednih pa je bil veliko pozornosti deležen tudi 25-letni nogometni trener dečkov Ekkapol Chantawong. Že pri desetih letih je šel v budistični tempelj, da bi postal menih. Iz svetišča je odšel, ker je moral skrbeti za svojo babico, kasneje pa je postal nogometni trener.

Sodelujoči v reševalni akciji zapuščajo prizorišče.
Sodelujoči v reševalni akciji zapuščajo prizorišče. FOTO: AP

Je eden od več članov ekipe, ki nimajo državljanstva, sicer pa je pripadnik etnične skupine Thai Lue.

Poleg njega so bili v jami še trije fantje brez državljanstva. Glede na podatke Združenih narodov na Tajskem brez državljanstva živi 480.000 ljudi. Med njimi je veliko nomadov iz plemen v gorah ali pa so pripadniki drugih etničnih skupin, ki že stoletja živijo okoli območja Mae Sai, v osrčju t. i. zlatega trikotnika med Tajsko, Mjanmarom in Laosom.

Njihovo največje upanje tako ni, da bodo povabljeni še na kakšno nogometno tekmo, temveč da bodo dobili državljanstva. Brez njega težko potujejo na tekme zunaj province Chiang Rai, prav tako pa ne morejo postati niti profesionalni igralci nogometa, saj nimajo pravega statusa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 07. 2018 12.22
-1
Dvomim, da so v tistem času izgubili nekaj kilogramov, koliko je to nekaj, saj so sami imeli hrano, kasneje so jim jo prinesli še reševalci.
Ramzess
12. 07. 2018 12.21
+1
Po eni strani bodo z družinami (združeni dobesedno) po enem tednu, po drugi strani pa še ves mesec na opazovanju.
brabusednet
12. 07. 2018 10.20
+2
Čimprejšnje ukrevanje in normanilizacijo življenja vsem.
Bassettt
11. 07. 2018 20.54
+76
Neverjetni so, res. Umirjeni. Močni. Tudi trener s tako močjo uma. Tuji mediji poročajo, da so v jami meditirali, tako jih je naučil trener, kot se je sam v budističnem templju kot deček, da so lažje premagovali “pošasti” in scenarije v glavah. Čestitke! Uspeh in dober zgled