Tujina

Novi ameriški vojaki v Irak

Bagdad, 21. 01. 2007 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

V iraško prestolnico je prispelo 3200 dodatnih ameriških vojakov. Medtem se v Iraku vrstijo eksplozije.

Okoli 3200 dodatnih ameriških vojakov je že prispelo v iraško prestolnico Bagdad, kjer bodo v okviru nove strategije ameriškega predsednika Georgea Busha za stabilizacijo prestolnice iraškim varnostnim silam pomagali zmanjšati nasilje in ščititi prebivalce, je sporočila ameriška vojska.

V Bagdad je prispelo okoli 3200 dodatnih ameriških vojakov
V Bagdad je prispelo okoli 3200 dodatnih ameriških vojakov FOTO: Reuters

Dodatna ameriška brigada, ki je prispela v Bagdad, bo po navedbah vojske popolnoma pripravljena okoli 1. februarja. "Njihova misija bo pomoč iraškim varnostnim silam očistiti, nadzorovati in ohraniti ključne položaje v prestolnici, da bi zmanjšali stopnjo nasilja in pripravili pogoje za prenos varnostnega nadzora na iraške sile," je zapisano v današnjem sporočilu za javnost.

Al Sadrovo gibanje končalo bojkot iraške vlade

Politično gibanje voditelja šiitskih skrajnežev Moktade al Sadra je končalo skoraj dvomesečni bojkot iraške vlade, je povedal poslanec omenjenega gibanja Saleh Hasan Isa al Igaili. "Ponovno se pridružujemo političnem procesu," je dejal al Igaili.

Moktada Al Sadr
Moktada Al Sadr FOTO: Reuters

Al Igaili je pojasnil, da so se za prekinitev bojkota odločili, ker se je parlament zavezal, da bo sprejel časovnico umika ameriških sil iz države. "Poleg tega smo parlament zaprosili za časovnico usposabljanja iraških sil in da mandata okupacijskim silam ne bi obnovili brez posvetovanja s parlamentom," je dodal.

Gibanje al Sadr je svojih šest ministrov in 32 poslancev 29. novembra lani umaknilo iz iraške vlade narodne enotnosti v znak protesta proti srečanju iraškega premiera Nurija al Malikija z ameriškim predsednikom Georgeom Bushom. Ameriška stran bi sicer raje videla, da bi Iračani oblikovali vlado brez al Sadra, čigar milico Mahdijeva vojska krivi za velik del sektaškega nasilja v državi.

Vendar temu nasprotuje največja iraška šiitska stranka, Vrhovni svet islamske revolucije v Iraku (SCIRI), ki želi zagotoviti enotnost šiitskega političnega bloka. Po drugi strani pa sunitski politiki grozijo z umikom iz koalicije, če premier ne bo preprečil napadov na sunitske civiliste, za katere med drugim krivijo al Sadra.

Eksplozija na avtobusu

Na avtobusu, ki je peljal v smeri šiitskega okrožja Karadah, pa je danes eksplodirala bomba, ki jo je na vozilu pustil eden od potnikov, ki pa je izstopil pred eksplozijo. Pri tem je bilo ubitih najmanj šest potnikov, 15 pa jih je ranjenih. Zaenkrat še ni znano, koliko potnikov je bilo na avtobusu.

V vzhodnem delu mesta je eksplodiral še en avtomobil bomba. Eksplozija je zahtevala eno smrtno žrtev, pet ljudi je bilo ranjenih.

Nove žrtve med ameriškimi vojaki

V spopadu s skrajneži v mestu Karbala na jugu Iraka pa je bilo ubitih pet ameriških vojakov, še trije so bili ranjeni. Do spopada je prišlo v soboto, ko se je v Karbali začelo 10-dnevno obdobje žalovanja oziroma ašura, posvečena spominu na smrt vnuka preroka Mohameda imama Huseina, ki je bil ubit v Karbali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max99
21. 01. 2007 20.47
Spet nove tarče za ostrostrelce.Budale namesto ,da bi šli domov rinejo v Irak.Tale Bush jih bo še dve leti porival v Irak, pol ga bodo pa tako skenslel! Norec!!!!!!!!!!!!!!!