Tujina

Novi finančni minister ZDA

New York, 09. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je za novega finančnega ministra predlagal predsednika železniškega transportnega podjetja CSX Johna Snowa. Odzivi na imenovanje so pozitivni tudi pri demokratih, ki sicer trdijo, da ni težava v imenih, ampak v Bushevi gospodarski filozofiji.

63-letni Snow ima doktorat iz ekonomije in končano pravno šolo z vladnim delom pa izkušnje še iz časa administracij Richarda Nixona in Geralda Forda.

Odpuščeni finančni minister Paul O'Neill
Odpuščeni finančni minister Paul O'Neill FOTO: Reuters

Kot je znano, je Bush v petek odpustil finančnega ministra Paula O'Neilla in direktorja gospodarskega sveta Bele hiše Lawrencea Lindseyja, s čimer se je odzval na kritike o zanemarjanju gospodarskih težav ZDA. Bush naj bi v torek za Lindseyevega naslednika imenoval Stephena Friedmana, nekdanjega predsednika investicijske banke Goldman Sachs. Bush je o Snowu dejal, da se je doslej odlikoval kot poslovni voditelj akademik in državni uradnik zato bo odličen član njegovega kabineta.

Snow se zavzema za nova delovna mesta

Ameriški predsednik George Bush je imenoval finančnega ministra, ki je po godu republikancem in demokratom
Ameriški predsednik George Bush je imenoval finančnega ministra, ki je po godu republikancem in demokratom FOTO: Reuters

Snow se je Bushu zahvalil za čast in napovedal, da bo v primeru, da ga senat potrdi, vodil ameriško gospodarsko politiko v smeri rasti in ustvarjanja novih delovnih mest. Bush je prav tako dejal, da bo imel Snow pomembno vlogo pri izvajanju novega gospodarskega načrta, ki sicer še ni objavljen, govori pa se o novih davčnih olajšavah, vrednih kar 300 milijard dolarjev. Med njimi naj bi bila začasna odprava davkov na nove investicije. Bush je tudi zatrdil, da je ameriško gospodarstvo trdno, s Snowom na čelu finančnega ministrstva pa ga bodo še bolj utrdili. Zadovoljen je tudi predsednik ameriške trgovinske zbornice Tom Donahue, ki je dejal, da bo Snow vodil ameriško gospodarstvo v rast vlaganj, prav tako pa bo skrbel za odgovorno obnašanje korporacij.

Kdo je John Snow?

Novi finančni minister John Snow
Novi finančni minister John Snow FOTO: Reuters

John Snow prihaja iz zvezne države Ohio, doktorat iz ekonomije pa je dobil leta 1965 na Univerzi Virginia, kjer je tudi predaval ekonomijo. Po končani pravni šoli na Univerzi George Washington je nekaj let delal kot odvetnik, nato pa še kot višji državni uradnik v ministrstvu za transport v administracijah Richarda Nixona in Geralda Forda. Znan je tudi po tem, da se zavzema za večjo izkoriščanje premoga pri proizvodnji električne energije. Snow naj bi bil v novi Bushevi gospodarski ekipi strokovnjak za gospodarstvo, finančnim trgom pa bo zaupanje vlival Friedman, ki je bil nekoč tesen sodelavec finančnega ministra v administraciji Billa Clintona Roberta Rubina. Ta je vodil ministrstvo v časih največjega gospodarskega razcveta, zato Paul O'Neill ni mogel nikoli stopiti iz njegove sence.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA