Tujina

Novi napadi na električne napeljave

Beograd, 31. 05. 1999 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letala zveze NATO so davi ponovno bombardirala napeljave Elektrogospodarstva Srbije, tokrat razen termoelektrarne Nikola Tesla A v Obrenovcu še razdelilne napeljav Elektrovojvodine v Novem Sadu in transformatorsko postajo Elektroistoka v Nišu.

Elektrogospodarstvo Srbije je sporočilo, da je novi napad na elektroenergetski sistem republike povzročil verižno prekinitev delovanja niza transformatorskih postaj, kar je vnovič povzročilo težave pri oskrbovanju z elektriko v delu republike.

Televizija Studio B je poročala, da je bila tarča napada tudi vojašnica v beograjski občini Zvezdara, državni Radio Beograd pa omenja ''objekt'' v gosto naseljenem delu Zvezdare. Radio Novosti je v poročilih objavil, da je bila zadeta Rafinerija olja Beograd, na Pančevaški cesti v Beogradu pa je bila zadeta stara stavba jugoslovanske tiskovne agencije Tanjug. Na obrobju prestolnice naj bi bombardirali še cilje v Makiškem polju, Miljakovaškem gozdu, Ripnju in Batajnici. Radio Beograd je poročal, da je v Ripnju, naselju južno od prestolnice ena oseba izgubila življenje, več pa naj bi jih bilo ranjenih.

V središču mesta Vladičin Han na jugu Srbije so letala zveze NATO bombardirala in končno porušila most čez Južno Moravo, v Surdulici pa posebno bolnišnico za TBC, dom za onemogle in dva paviljona, v katerih naj bi živeli begunci. Radio Beograd je poročal, da gre za enega najbolj starih sanatorijev na Balkanu in da je med sinočnim napadom izgubilo življenje najmanj 10 oseb, več pa naj bi jih bilo ranjenih.

Beograjski elektronski mediji so poročali še o eksplozijah blizu Šabca, Aleksinca in Leskovca, vendar zaenkrat ni podrobnosti o posledicah teh napadov.