Tujina

V zvezi z umorom slovaškega novinarja prijeli več italijanskih poslovnežev, EU bo poslala svoje preiskovalce

Bratislava, 01. 03. 2018 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Slovaškem policija nadaljuje s preiskavo umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka. Opravili so več hišnih preiskav in prijeli več italijanskih poslovnežev. S položaja sta odstopila še dva visoka funkcionarja. Med njimi tudi svetovalka slovaškega premierja, ki naj bi bila nekdanja partnerica enega od aretiranih italijanskih poslovnežev. Evropski parlament pa bo na Slovaško napotil preiskovalno ekipo.

Fotografija novinarja in njegove zaročenke, ki so ju umorili v nedeljo.
Fotografija novinarja in njegove zaročenke, ki so ju umorili v nedeljo. FOTO: AP

Slovaška policija je danes sporočila, da so v preiskavi umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke prijeli več italijanskih poslovnežev, tudi Antonina Vadalo. V svojem zadnjem članku o domnevni korupciji v slovaškem političnem vrhu je novinar Vadalo navajal kot povezavo med italijansko mafijo in slovaško politiko.

"Potrdim lahko, da so na več krajih potekale preiskave in da je bilo prijetih več ljudi," je novinarjem povedal načelnik slovaške policije Tibor Gašpar. Dodal je, da so prijeli osebe, ki jih je v zvezi z "italijansko sledjo" v svojem članku imenoval Kuciak.

Po poročanju slovaških medijev je policija prijela tudi več članov družine Vadale.

Kuciak je Vadala v svojem zadnjem, še nedokončanem članku omenil kot vodjo mreže kalabrijske mafije, ki naj bi imela povezave s slovaškimi politiki in se na Slovaškem ukvarjala z utajo davkov in zlorabo evropskih sredstev.

Gašpar je dodal, da je Vadala osumljenec in da ga bodo kmalu zaslišali. Novinarjem v kraju Michalovce na vzhodu države je tudi potrdil, da policija sledi "italijanski sledi" v Kuciakovem primeru.

Na vzhodu Slovaške policija od jutra izvaja hišne preiskave na petih krajih na domovih italijanskih poslovnežev. Ob Vadali želi policija zaslišati še okoli 10 drugih ljudi, ki bi lahko bili vpleteni v primer, je še povedal Gašpar.

Slovaška policija je danes opravila več hišnih preiskav in prijela več ljudi.
Slovaška policija je danes opravila več hišnih preiskav in prijela več ljudi. FOTO: AP

Premierjeva svetovalka nekdanja partnerica italijanskega poslovneža

Svetovalka slovaškega premierja Maria Troškova, ki je v sredo naznanila svoj odstop s položaja v času preiskave umora novinarja, je bila po poročanju slovaških medijev med avgustom 2011 in junijem 2012 partnerica Vadale, skupaj pa sta bila tudi lastnika podjetja GIA Managment. Družabnik podjetja GIA Managment je bil v preteklosti tudi vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan, ki je prav tako v sredo odstopil s položaja v času preiskave.

Troškova, nekdanji fotomodel za spodnje perilo in kopalke ter slovaška mis Universe leta 2007, je bila leta 2014 asistentka Jasana, ko je še bil poslanec vladne stranke Smer-SD. V uradu premierja Roberta Fica je zaposlena od marca 2015, poroča češki časnik Dnes na svoji spletni strani, ki dodaja, da se ne ve, kaj točno dela v premierjevem uradu. Premier tudi ni pojasnil, zakaj jo je izbral za pomemben položaj. 31-letnica je sicer končala visoko šolo za menedžment.

Kot sta v sredo v skupni izjavi zapisala Troškova in Jasan, se do zaključka preiskave odrekata svojima položajema, ker da se njuni imeni zlorabljata za politični boj proti Ficu. Poskusi "nekaterih politikov in medijev, da bi naju povezali s temi odvratnimi zločini," so nesprejemljivi, sta še dodala.

V sredo je pred njima svoj odstop naznanil slovaški minister za kulturo Marek Madarič, ki je dejal, da je njegovo ministrstvo v vladi najbližje medijem in si po umoru novinarja ne more predstavljati, da bi ga še naprej vodil.

Eden od osumljencev, ki so jih aretirali med današnjimi hišnimi preiskavami.
Eden od osumljencev, ki so jih aretirali med današnjimi hišnimi preiskavami. FOTO: AP

Evropski parlament bo po umoru slovaškega novinarja na Slovaško napotil preiskovalno ekipo

Evropske institucije so se po nedavnem umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka odločile ukrepati. Evropski parlament je sporočil, da bo na Slovaško napotil preiskovalno ekipo, Evropska komisija pa je na slovaške oblasti naslovila pismo, v katerem preverja navedbe umorjenega novinarja glede poneverb evropskih sredstev na Slovaškem.

"Vsak sum ali namig o poneverbi ali slabem upravljanju z evropskimi sredstvi jemljemo zelo resno," je danes na redni opoldanski novinarski konferenci poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je napovedal, da bo parlament zaradi umora novinarja na Slovaško napotil preiskovalno ekipo. Pobudo za to je dal vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, med drugim tudi zaradi morebitne povezave med umorom in poneverbo evropskih sredstev. "Evropski parlament mora biti gonilna sila za osvetlitev teh temačnih dogodkov," je poudaril.

"Novinarji morajo imeti pravico do svobodnega opravljanja dela, tudi če preiskujejo korupcijo in davčne goljufije," je Webra podprl nemški evroposlanec iz vrst zelenih Sven Giegold.

27-letnega novinarja in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli mrtva v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. Zanju so bili usodni streli v glavo in prsni koš. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za naklepni umor, povezan z novinarjevim delom.

Kuciak je preiskoval domnevne povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Politiki naj bi imeli stike z italijanskimi poslovneži, slednji pa vezi z zloglasno mafijsko združbo N'drangheta. Spletni novičarski portal Aktuality.sk in nekaj drugih novičarskih portalov je v sredo objavilo njegov nedokončan prispevek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
02. 03. 2018 14.42
+1
Italijanskih poslovnežev :-) Don corleone in podobni a ne?
Jožajoža
02. 03. 2018 12.14
+6
tudi mariborska škofija je prišla s prevaro do 1.4 miliona evrov evropskega denarja za obnovo betnave.pa je to samo drobtinica porabljenih sredstev iz unije.tudi vsi župani vsake občine in direktorji občinskih uprav , od najmanjše do največje , se bogatijo na ta račun . če jih pa zalotijo, so oni nedotakljivi, država, oz davkoplačevalci (javni uslužbenci,upokojenci in socialarji ne spadajo med davkoplačevalce)pa vračajo sredstva in plačujejo kazni.
glava2
02. 03. 2018 12.49
+3
grozjak
02. 03. 2018 11.57
+4
v politiki ne bo nihče našel poštenja.......niti malo....
Frane Šajn
01. 03. 2018 22.25
-3
Kako kaj brati Slovaki kako se vam kaj dopade zahodna demokratična kultura!?
draghci
01. 03. 2018 21.06
+5
A ste si ogledali kakšno svetovalko je imel do včeraj slovaški premier?
korintos23
02. 03. 2018 09.52
+2
glava2
02. 03. 2018 12.54
+0
FesterAdams
01. 03. 2018 19.37
+25
V ta umor je vpletena najvišja džavna struktura in mobilizacija vseh teh preiskovalcev je pesek v oči rulji. Točno vem in stavim letno plačo, da pravih naročnikov in storilcev ne bodo ne našli, ne obelodanili. Take poteze "uglajenih" so po vsem svetu stalnica. Na ta način so odšli Aliende, Palme, Ana Politkovska, novinarka, ki so jo ubili pred kratkim, Ivek z Negove, oni rus, ki so ga zastrupili z radioaktivnim materialom, Sadat, in še mnogi, premnogi. Tudi za eno smrt storilca, predvsem pa naročnika, nikoli niso našli. To je pač v interesu vladajoče elite, ki mori, ko ji tako ustreza, brez najmanjših predsodkov. Ni čudno, da je na to tematiko bilo ustvarjenih toliko filmov. Zanimivo, da je velika večina med njimi ameriških...
indal
02. 03. 2018 12.02
+3
Ja zastrupili so ga z Polonije, ki se točno ve od kje pride. To se ne kupi v trafiki.
BPGC
01. 03. 2018 19.17
+10
Saj je EU poslala tudi na Malto svojo ekipo zaradi novinarke...kaj se je tam zgodilo?
emilzapata
01. 03. 2018 19.50
+6
izvajalce so dobili, dva brata, ki sta z ladje sprožila eksplozijo preko mobitela, za naročnika pa ni še nič jasnega.
Jožajoža
01. 03. 2018 19.07
+15
najhuje pa je, da imajo vse vlade od leta 91 mnenje, da je realni sektror, ki dela preko S.P in d.o.o sovražnik državi, da so kriminalci, da samo kradejo in da so enostavno mafija. okrepili so vse možne inšpekcije,ki enostavno maltretirajo in že v kali zatrejo samozaposlene,...v avstriji pa tem malim firmam pomagajo,svetujejo, in jih pustijo pri miru
Principat
01. 03. 2018 19.27
+9
saj tudi pri nas , ampak moraš biti v lobistični grupi ,, ta današnja mafija je veliko hujša in do sodržavljanov sovražno nastrojena kot tista v prejšnjem razredu ,, baje da je tam delovalo razmerje , če direktor ovco , potem je teb bilo dovoljeno zajca ,, današnji te pa do kraja scuzaji in potem te ne poznajo
FesterAdams
01. 03. 2018 19.41
+9
Tito je krao ali je i nama dao. Ovi danas kradu i ništa ne dadu...
BETONSKI
01. 03. 2018 20.02
+6
Jožajoža
02. 03. 2018 12.08
+4
tito je mrzil lenuhe, res jim nič ni dal, tadanašnja mafija na oblasti pa dajejo drobtinice lenuhom in javnemu sektorju, da imajo podporo in volilce, , in jemljejo delovnim ljudem.
komunjara 1
01. 03. 2018 18.59
+10
Na evo zaj mamo odgovor zaka se naši vrli politkomisarji tako otepajo višegrajcev.... Tam politiki prostovoljno odstopajo tam aretirajo tuje poslovneže..... Naša politika tujim kriminalcem nudi zatočišče in omogoča pobege
Jožajoža
01. 03. 2018 18.04
+14
slovenčeki, se spomnite,koliko aretacij v sloveniji je bilo med poltiki(janša,kangler.......),gospodarstveniki.(kovačič,glaser.....)......pa nič iz tega.vsi oproščeni krivde..danes vsi delajo za lastne koristi,, perejo denar preko bosne,zahtevajo odškodnine........
Mega100
01. 03. 2018 17.40
+23
Obstajata dva tipa mafije, privatna ali državna. Privatna so kriminalci. Državna pa so "pošteni ljudje na visokih položajih....lol " razdeljena je pa na več delov na primer bančna mafija, sodniška, politična, občinska, policijska, novinarska, gospodarska, kulturna, znanstvena, zdravstvena...itd...
joze-j
01. 03. 2018 17.03
+21
Ko hočeš kaj zamegljevati, ustanoviš parlamentarno komisijo za preiskovanje.
FesterAdams
01. 03. 2018 19.44
+8
Komisije se že od nekdaj ustanavljajo zato, da na koncu, ko je rezultat ničen, ni krivca za to...
xyxyxyxyxyxyxy
01. 03. 2018 15.18
+37
Ko se je v preiskavo vmešala še Evropska komisija je znak, da se ne bo odkrilo nič. Tudi tam so povezave z mafijo.
Marko Novakov
01. 03. 2018 15.14
+7
Ah seveda, je treba sedaj malce pozirat za občinstvo in medije. Aretirani verjetno do zadnjega nimajo pojma za kaj se sploh gre...
xyxyxyxyxyxyxy
01. 03. 2018 15.19
-4
FesterAdams
01. 03. 2018 19.45
+3
keved
01. 03. 2018 15.03
+33
Te preiskave so za rajo pa za medije. V resnici mafiji ne mores nic.
ti?2
01. 03. 2018 14.52
+9
Torej umor potem pa eu komisija reagira. Dobro sporočilo sloveniji. Začnite se streljati potem bo prišla komisija.
jana46
01. 03. 2018 14.47
+31
Kaj če nam italijanska mafija....saj imamo svojo slovensko...ha ha..
funk
01. 03. 2018 14.55
+25
Uporabnik113189
01. 03. 2018 14.44
+15
Upam, da vsaj kdo razume sporočilo tega atentata na novinarja. Imeli so mnogo drugih možnosti, da bi se dogodek spremenil v nesrečo, ( če bi to želeli). Niso namreč tako neizkušeni in nespretni. Mnogih kriminalcev nikoli ne ujamejo ali privedejo na sodišče in roka pravice je samo del ledene gore, tisti ki je viden. Ujamejo samo tiste, ki se niso znali dobro zakriti in pripraviti, nihče me ne bo prepričal, da je mogoče milijonske zneske zaslužiti s "trdim delom" v nekaj mesecih, ali letu dni.. Predvsem poslovni svet pozna mnoge načine, kjer te pripravijo da "ugodno" ponudbo ne moreš zavrniti in tudi politika velikih sil...
FesterAdams
01. 03. 2018 19.48
+6
Marta Kos baje piči preko milijona na leto. To je preveč še celo za prostitutke...
AlternativeFacts
01. 03. 2018 14.41
+19
Samo v višegrajskem džumbusu politiki odstopijo....pri nas pa politiki žalijo in se sklicujejo na čuda božja, potem nam pa ti isti svetohlinci prodajajo buče o višegrajcih in demokraciji.....
Acidic
01. 03. 2018 16.23
+10
Višegrajci so nam lahko za zgled. Njihova pokončna drža proti vsiljevanju migrantov je občudovanja vredna. Tudi prostovoljni odstopi seveda ...
kapljač1
01. 03. 2018 14.26
-1
A Italijanski poslovneži tudi obstajajo? Je včasih podoben absurd, kot med slovensko politično desnico, lahko najdeš kdaj tudi politike