Svet

'Mi bomo svoje delo opravili, a ta del Zahodnega Balkana potrebuje politične odločitve'

Ljubljana, 27. 02. 2019 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
10

V prihodnjih dneh bo minilo natančno 20 let, odkar na Kosovu za stabilnost in vzpostavitev miru skrbijo Kforjeve sile. Tja so bile nameščene, ker konflikta po diplomatski poti ni bilo mogoče ustaviti. Slovenski vojaki so tam od januarja 2000. Danes je na Kosovu že 38. slovenski kontingent, trenutno ga sestavlja 242 vojakov, večina od teh je v italijanski vojaški bazi v Peči.

V teh dneh je slovenske vojake na Kosovu obiskal novi poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske Miha Škerbinc. Razmere na Kosovu po 20 letih prisotnosti Kforja še vedno niso idealne, nove napetosti prinašajo predvsem politične odločitve, zadnja na primer preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v kosovsko vojsko. 

Miha Škerbinc se po 12 letih, tokrat kot poveljnik vseh misij Slovenske vojske, vrača na Kosovo. Leta 2007 je namreč poveljeval slovenskemu kontingentu v italijanski bazi v Peči. "Po 12 letih se je lepo vrniti na Kosovo, še posebej lep je ta del zgodbe, ko vidiš, da je nekaj ostalo takrat za nami," je ob obisku šole v Zatoču, katere prizidek je leta 2007 pomagala zgraditi prav Slovenska vojska, povedal Škerbinc.

Slovenskim vojakom je povedal, naj skrbijo za svojo varnost. Teh je na Kosovu trenutno 242, večinoma v Peči. Od tega je šest vodov zadolženih za zagotavljanje hitre odzivnosti. Tornado ima največ štiri ure reakcijskega časa. Ko vojaki dobijo od taktično operativnega centra na Kosovu signal, lahko mine največ štiri ure, da je enota pripravljena na izhodu iz baze. Primarno so tam za varovanje samostana Visoki Dečani, sekundarno za zagotavljanje varnosti in miru ter svobode gibanja na Kosovu. Trenutna stopnja ogroženosti je alfa, torej najnižja, zato hodijo po terenu brez okvirja streliva v orožju.

V okviru hitroodzivnih sil deluje oddelek za nadzor množic in nemirov. A za zdaj se samo usposabljajo, pravi poročnik Srečko Vene. "Iz vseh postopkov, največkrat pa iz nadzora množic in nemirov, ker je to najverjetnejša varianta," je dejal in dodal, "glede na to, kakšne so razmere na Kosovu, se lahko te hitro spreobrnejo, se zgodi kakšen incident in smo lahko hitro uporabni." In kaj delajo štiri ure? Dosegljivi so neprestano – 24 ur, sedem dni v tednu, ponoči in podnevi. Oprema je vedno pripravljena, da gredo ven. Zbrati se morajo vsi, ne glede na to, kje so na Kosovu, zato je tudi tak časovni okvir, imajo pa tudi hitreje odzivne skupine, ki se odzovejo znotraj ene ure, a je njihov protokol drugačen. Za začetek, protokol za enourni odziv predvideva, da so vsi iz oddelka že v bazi. 

Opravljajo tudi patrulje na mejah. Tako s kosovsko policijo kot srbskimi oboroženimi silami. S kosovsko policijo v obliki skupnih patrulj, na območju vasi Istog proti administrativni razmejitveni črti. S srbskimi oboroženimi silami pa na območju Istoga na meji med Srbijo in Kosovom. Meja poteka po visokogorju, tja pridejo s helikopterjem, če vreme dopušča, drugače z italijanskimi goseničarji. Nadzorujejo pa morebitno tihotapljenje ali kakršenkoli drugi incident, ki pa jih ni bilo, vse do danes na srbski strani na meji med Srbijo in Kosovom.  

Kfor gre v transformacijo

Vincenzo Grasso, predstavnik za odnose z javnostmi Kforja in podpolkovnik, je dejal, da jih ustanovitev kosovske vojske ne skrbi. Pretekli mesec je kosovski parlament sprejel sveženj zakonov, ki predvidevajo vzpostavitev ministrstva za obrambo, vojske ter službovanje v vojski, ki bo po novem pristojna tudi za varovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Kosova. Vojska je sicer ohranila naziv Kosovske varnostne sile (FSK), ker se je Priština na ta način izognila spreminjanju ustave. 

"Lahko ji rečejo kakorkoli, ampak zakonsko niso spremenili imena, tako da so še vedno Kosovske varnostne sile," pravi Grasso in dodaja, da v vsakem primeru nadaljujejo svoje delo, da so še vedno mednarodna vojaška prisotnost, ki jo je odobril Varnostni svet ZN na Kosovu. Kfor je tu pod resolucijo Združenih narodov 1244, da zagotavlja mir in stabilnost na območju Kosova za vse prebivalce. Grasso je poudaril, da se Kforjeva misija zaradi sprejetih zakonov ne spreminja.

Transformacija Kforja nima nič z razmerami na terenu

Gre za prilagajanje organizacije in strukture Kforja, pravi Grasso. "Prej smo imeli nekinetične sile (LMT), ki so bile razdeljene na sever, center in jug. Kinetične pa na vzhod, zahod. Da bi izboljšali koordinacijo med temi silami, se je Nato odločil združiti kinetične in nekinetične sile na vzhodni del pod enim poveljnikom, enako na zahodni strani. Zaradi tega ne bomo povečevali število pripadnikov na Kosovu."

Kako razmere na Kosovu doživljajo slovenski vojaki? "Incidenti seveda so, a so izolirani, predvsem protesti se dogajajo na dnevni ravni, protestniki izhajajo iz nezadovoljstva zaradi odpuščanj v podjetjih, slabih plač, vendar medetničnih protestov, kot smo jih bili vajeni pred leti, ni," pravi poveljnik Aleš Kocjančič

Miha Škerbinc pa sklene, da se bo, kar zadeva vojaški del, ta prilagajal okoliščinam. Dejstvo pa je, da ta del Zahodnega Balkana potrebuje politične rešitve in odločitve, še dodaja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
28. 02. 2019 11.05
+10
Še emkrat , dragi politiji, pošljite naše fante in dekleta domov, ker bo tam dol glede na ocene spokalo, da bo kar glava bolela.Srbija ima pravico do kosova in bo kosovo tudi dobila nazaj. To, kar so naredili ZDA in Nato je isto, kot bi mi rekli da je Istra cela Slovenska , da Hrvatška nima pravice do Istre.
Opazujemvas
28. 02. 2019 11.39
+6
Ma pišem pa tako, kot bi v prvi razred hodil. :)
Manandi
28. 02. 2019 10.55
+7
Slovenski Komunisti z svojim šefom in svojim rdečim odvetnikom so delali zgago razdor in širili sovraštvo na Kosovu Srbiji ravno tako, doma kot povsod po soseski in naših sosedih to invazivno vrsto he treba zapret v te dve državi, da ne bodo naredili še veš škode kot so jo naše vojake pa takoj domov nimajo tam kaj za iskat.
Opazujemvas
28. 02. 2019 09.40
+32
Prvo admin, vprašanje zakaj si mi brisal komentar, kjer sem napisal, da kosovo, kot država ne obstaja, da pa obsta južni del srbije imenovani Srbsko kosovo in ne velika albanija ali nevem katera provinca ZDA že? Drugo, kosovo kot tako bo nehalo obstajati, ko se ZDA umakne iz tega ozemlja, naši vojaki pa tam nimajo kaj iskati, ker jih za to ne plačujemo, naj varujejo našo mejo in pika. Če še ne razumeš dragi admin kosovo ne obstaja je umetna tvorba, ki bo izginila, ko se ZDA in nato umakneta iz južnega dela Srbije.
Exiip
28. 02. 2019 09.42
+24
Zato ti ga je izbrisu ker resnica boli...itak pa on nima pojma od kosova pa itd...
Melaj
28. 02. 2019 10.51
+8
Opazujemvas - - nedvomno je odgovoren, ki sodi o naših komentarjih neuk in zelo slabo ocenjuje, kaj je prav in kaj ne. Pušča komentarje, ki so njemu všeč, ostalo pa briše.
Vitruvio
28. 02. 2019 09.09
+21
Davkoplačevalci plačujemo vojsko ,ki varuje tuje meje in ljudi? To je skregano tudi z vojaško doktrino .
Vitruvio
28. 02. 2019 09.12
+11
V SV je zaposlenih cca 8000 oseb ? Vse te vojake je potrebno plačati .
janko jereb
28. 02. 2019 07.28
+71
Seveda se v vojski govori samo o tem in to je vaba za vojake, kako na varnem Kosovu v enem mesecu zaslužiti šest ,delavskih plač (3000 evrov, oficirji pa do 5000 evrov). Medtem pa imamo v Sloveniji od vlade prikrito množično priseljevanje Albancev z ženami in vse na sociali. Ni daleč čas ko se nam ponovi Slovencem Kosovo tako kot Srbom. Zato pa so se začele razne Varde..., vojska naj raje pride čuvat našo mejo na Kolpo !!!
Pozitiven
27. 02. 2019 22.49
+65
Mi tujo zemljo čuva mo, oni se pa naseljujejo na naso.