Tujina

'Potrebujemo spremembo'

London, 25. 09. 2010 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

“Ponosen sem na vodenje tako Tonyja Blaira kot Gordona Browna, toda izgubili smo volitve in izgubili smo jih pošteno,” je v prvem nagovoru kot vodja laburistov dejal Ed Miliband.

Ed Miliband
Ed Miliband FOTO: Reuters

Britanski laburisti so na predvečer kongresa v Manchestru za svojega novega vodjo izbrali 40-letnega Eda Milibanda, ki položaj prevzema po odstopu Gordona Browna. V prvem govoru se je brat nekdanjega zunanjega ministra Davida Milibanda med drugim zavzel za povrnitev zaupanja volivcev.

Ed Miliband je ob koncu volitev, ki so trajale več tednov, tako prejel 50,65 odstotka glasov, večinoma članov sindikatov, ki predstavljajo tretjino volilnega telesa stranke, njegov pet let starejši brat David pa se je moral zadovoljiti z 49,35-odstotno podporo.

'Prihod nove generacije'

Kot je v prvem nagovoru po izvolitvi dejal novi vodja laburistov, današnje volitve predstavljajo prelomno točko, prihod nove generacije, ki bo služila stranki, sčasoma, je izrazil upanje, pa tudi državi. "Ponosen sem na vodenje tako Tonyja Blaira kot Gordona Browna, toda izgubili smo volitve in izgubili smo jih pošteno," je dodal.

"Zavedam se, da smo izgubili zaupanje, vem, da smo izgubili občutek, vendar potrebujemo spremembo," je svoje sporočilo v Manchestru, kjer se v nedeljo začenja strankarski kongres, povzel Ed Miliband. Med drugim ga namreč sedaj čaka dokaj težka naloga, kako znova pridobiti volivce, ki so laburistično stranko pred 13 leti popeljali na oblast.

Za položaj se je potegovala tudi temnopolta ženska

Britanski laburisti so dobili novo vodstvo, potem ko je prejšnji britanski premier Gordon Brown po bolečem porazu laburistov na majskih parlamentarnih volitvah, na katerih so zmagali konservativci Davida Camerona, odstopil z vrha stranke.

Za položaj novega prvega moža britanskih laburistov se je potegovalo skupno pet kandidatov. Poleg Eda in Davida Milibanda še nekdanji minister za izobraževanje Ed Balls, nekdanji minister za zdravje Andy Burnham ter veteranska poslanka Diane Abbott. Slednja je bila ne le edina ženska, ampak tudi edina temnopolta kandidatka.

Prav po zaslugi tega "bratskega" zapleta je postala precej dolgočasna tekma v minulih mesecih zanimivejša, tudi zato, ker imata David in Ed Miliband drugačni viziji prihodnjega vodenja stranke.

Starejši David je bil v zadnji laburistični vladi zunanji minister, mlajši in karizmatičnejši Ed pa minister za energijo. David je bil glavni politični svetovalec nekdanjega laburističnega premiera Tonyja Blaira, s katerim naj bi si bila še vedno zelo blizu, medtem ko je bil Ed desna roka Browna, ko je bil ta še finančni minister. V ožji Brownov krog pa naj bi sodil še danes.

Večji del razprav se je minule tedne po bolečem volilnem porazu osredotočil na vprašanje, ali bi morali laburisti v prihodnje "dvoriti" predvsem potencialnim volivcem iz srednjega sloja, ki so podpirali Blaira, ali pa bi se morali osredotočiti na razočarano jedro laburističnega volilnega telesa. Prvo pot je zagovarjal David, drugo pa Ed Miliband.

Kdo je Ed Miliband?

Ed Miliband se je rodil 24. decembra 1969 v Londonu. Ekonomijo je študiral na London School of Economics, pozneje pa je študijsko leto preživel še na prestižni ameriški univerzi Harvard. Z Justine Thornton, pravnico, ki se je šolala na britanski univerzi Cambridge, imata 15-mesečnega sina Daniela.

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
26. 09. 2010 20.52
Hilarij71
26. 09. 2010 17.30
...če odmislim veselje ruskega zunanjega ministra Lavrova, ki bo spet lahko poslal nekega retardiranega "angleškega" ministra v tri krasne, tako kot je Milibanda starejšega, če odmislim to, se mi gledajoč sliko zdi, da Ed-ov oče vseeno ni poljski Žid, ampak Apú iz Kwik-E-Mart-a. *
mac4_m
26. 09. 2010 07.32
izjavljat, da je ponosen na vodenje blaira je izjava, ki izgublja volitve. Bolje bi bilo, če bi izjavil, da dežele nikoli ne bi vodil tako kot blair...