Tujina

Novinar CNN po sporu s Trumpom ostal brez akreditacije

Washington, 08. 11. 2018 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
140

Bela hiša je odvzela akreditacijo novinarju televizijske mreže CNN Jimu Acosti, ki se je sporekel s predsednikom Donaldom Trumpom na novinarski konferenci. Ko mu je hotel zastaviti vprašanje o preiskavi njegovih povezav z Rusi, mu Trump ni hotel več odgovoriti. Novinar ni hotel dati iz rok mikrofona in je vztrajal pri dodatnih vprašanjih ter se pri tem ruval za mikrofon s predstavnico Bele hiše.

Novinar CNN Jim Acosta je na novinarski konferenci predsednika po torkovih vmesnih volitvah, na katerih so demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, vztrajal z vprašanji o migrantih iz Srednje Amerike, ki so na poti proti meji z ZDA. Ko je hotel predsedniku Donaldu Trumpu zastaviti še vprašanje o preiskavi njegovih povezav z Rusi, pa mu Trump ni hotel več odgovoriti. Od Acoste je zahteval, naj sede in preda mikrofon za postavljanje novinarskih vprašanj naprej.

A Acosta tega ni hotel storiti in je mirno vztrajal pri tem, da bi zastavil vprašanje, prav tako ni hotel predati mikrofona uslužbenki Bele hiše, ki mu ga je hotela dobesedno iztrgati iz rok. Vidno jezen Trump je novinarju Acosti potem sicer srepo odgovoril, da se ne boji ničesar in nobene preiskave, Acosto pa označil za "nesramnega in groznega človeka", CNN pa da bi moralo biti sram, ker ga zaposluje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Predsednik televizijo CNN redno označuje za "sovražnika ljudstva" in "lažne novice". Uredništvo CNN v New Yorku je bilo oktobra tudi med prejemniki pošiljke z bombo, ki naj bi jo CNN in še drugim nasprotnikom in kritikom Trumpa glede na dosedanja dognanja FBI poslal goreč privrženec Trumpa in republikancev Cesar Sayoc. Trump meni, da tovrstni dogodki z njegovimi besednimi napadi na medije niso povezani.

Zatem je Trump nadrl tudi naslednjega novinarja, ki je prevzel mikrofon, Petra Alexandra s televizije NBC, ki se je postavil v bran Acosti. "Tudi nad tabo nisem navdušen. Če sem pošten. Nisi najboljši," je dejal Alexandru. Nato pa se še enkrat posvetil Acosti: "Ko poročaš lažnive novice, kar CNN počne na veliko, si sovražnik ljudstva."

Po koncu novinarske konference je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders sporočila, da je Acosti "do nadaljnjega" suspendirala novinarsko akreditacijo v Beli hiši. Acosta je nato tvitnil, da že ni več mogel vstopiti v Belo hišo.

Sandersova je nato sporočila še, da "predsednik Trump verjame v svobodo medijev in pričakuje in pozdravlja težka vprašanja njemu in njegovi administraciji." "Ne bomo pa nikoli dopustili, da bi novinar položil roko na mlado žensko, ki zgolj skuša opravljati svoje delo kot pripravnica v Beli hiši. Tovrstno obnašanje je popolnoma nedopustno," je povedala.

Ker so dogajanja posnele kamere, je Acosta hitro dobil podporo novinarskih kolegov, tudi že na sami novinarski konferenci, da nikakor ni položil roke na pripravnico. "Sandersova laže," so se odzvali tudi na CNN in ocenili, da je bila Acosti novinarska akreditacija odvzeta "kot povračilo za postavljanje težkih vprašanj".

"Ta še ne videna odločitev je grožnja naši demokraciji in država si zasluži boljše. Jim Acosta ima našo polno podporo," so sporočili s televizijske mreže, ki ima sicer že dolgo zgodovino "spopadov" s Trumpom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toxicox
10. 11. 2018 10.42
+1
odrinil haha videoposnetek kaže resnico
dannyer
09. 11. 2018 14.36
+1
tudi washington post ga je pred 1 letom napisal da acosta ni novinar in ne dela naj bolj lepo. je nesramen in aroganten in ja se je dotaknil pripravnice. posnetki kažejo tako.
nightifly
08. 11. 2018 19.52
+2
Na koncu koncev bi Sessions ze lahko priznal ,da je Obama ozvocil Trumpov neboticnik in poslusal leta kaj se dogaja v njem . Tudi to je znano . Sessions je dal odpoved , ampak za kaksno ceno - kaj bo odnesel s seboj domov in ostal tiho .
nikhrast
08. 11. 2018 19.44
+3
Pa čudno da ima lopov kot Trump toliko podpore v Sloveniji. Ga sploh kdaj poslušate, brez telepromterja govori kot petošolec. Poln besa zdaj, kaj vse ga še čaka.
andrej2004
08. 11. 2018 19.39
+0
Naj delajo kar hočejo. Če malo poznaš njihovo politiko, potem ti je jasno, da niso gladki.
Kollerik
08. 11. 2018 19.27
+1
desničarski primitivci pozabljajo, da so odgovorni narodu
dannyer
09. 11. 2018 18.03
+0
prej levi primitivizem ki je viden iz vesolja.
Synchro
08. 11. 2018 19.24
-2
Pravilno Trump! Take negativce, ki samo probleme iščejo treba samo odstranit. Poleg tega je na silo onemogočil mladenki ki dela v Beli hiši, da mu vzame mikrofon in ga da naslednjemu novinarju. Mislim, še dobro da ga niso zaprli in dali na hladno.
nikhrast
08. 11. 2018 19.42
-1
Samo akreditacijo so vzeli novinarju, Trumpu pa teče voda v grlu, ve kaj se bo zgodilo, zato pa ne odgovarja na nevšečna vprašanja.
b75
09. 11. 2018 09.14
ja noooo!!! hahahahaaa omg pa kako ga ne odpoklicejo
jan.k94
08. 11. 2018 18.54
-1
Mislim kaj se pa gre, on je en navaden, lažniv novinar, in se tko obnaša pred Trumpom, ki je predsednik ZDA, in mu niti do kolen ne seže. Še ven bi ga mogli zabrisat
detect
08. 11. 2018 18.48
+2
novinarji bi morali biti politično neopredeljeni,pa niso.tramp je pa tudi sam kriv ,če pa take ven meče da ni za nikamor.
Supervillain
08. 11. 2018 18.26
+0
Trump ravna vedno prav in pametno res vsaka čast.
sodelujem
08. 11. 2018 17.45
+8
Ja, vsak novinar pač ni novinar.....Eni so kot mali cucki kar bevskajo pa bevskajo nekaj o javnosti...pa javnost bolj malo zanima....Amerikance zanima -keš- tega jim pa lahko tramp rihta,emigranti ne.!
fafajonka
08. 11. 2018 17.32
+7
Vsega spoštovanja so vredni raziskovalni novinarji, ki pogosto nosijo svojo glavo naprodaj,.....teh je pri nas malo,.....ostali pa so bolj prepisovalci ali pa trobilo oblastnikov, tisti, ki samo šilijo svinčnike in vlečejo visoko plačo pa niso vredni besede.
Ate_ist
08. 11. 2018 17.19
-3
no v asia timesu pišejo o trumpu kot ameriškem gorbačovu, ki bo uničil združene države. in čisto je mogoče, da se bomo ameriškemu gorbačovu za to iskreno zahvalili, saj bo s tem prihodnji svetovni red bolj enakopraven in pošten.
nightifly
08. 11. 2018 15.53
+14
Zenska je zelela vzeti mikrofon Acosti ,ki ga pa ni zelel oddati in je naprej postavljal vprasanja .To pocne tudi skoraj na vsaki press konferenci Bele hise ,ki jih vodi Sandersova . Je aroganten novinar in edini ,ki to tam pocenja . Trump ga je upraviceno vrgel ven . Skoda , da ta novinarska hisa ne objavi ,napise kaj je Acosta pred casom storil Sandersovi -javno . V bistvu je to bil kar zaplet za kazensko prijavo . Zal tega ´´Neodvisni´´ mediji tu ne pisejo . Ce hocemo biti spostovanja vredni Levicarji ,moramo biti prvo sami brezpogojno posteni ter kulturni -in z dobro vizijo in programom . Ce pa nismo , smo samo bevskajoce bestije .
Apostol1
08. 11. 2018 16.12
+2
Trump je pa izjemno prijazen in kaj je aroganca to on sploh ne ve.
24NPCur
08. 11. 2018 17.35
+2
Torej zopet zagovarjas namesto da obsojas? Jaz vas nikoli ne razumem, ce kaj Trump naredi bedastega ga grajam, vi beki ultra levicarji, ko kak vas naredi skandal ( in jih je ogromno, da ne omenim da so to izjemno resni zlocibi od poneverjanja podatkov, napadi z droni, vohunjanje....) pa vse kar znate rect; kaj pa trump? PATETICNO!
Kollerik
08. 11. 2018 19.28
-1
nightifly
08. 11. 2018 19.37
+4
Apostol , res je da ima Trump cisto svojo retoriko in verbalno komunikacijo s svojimi nasprotniki . Do tu sva si verjetno podobna v misljenju . Sam sem kar ddobro seznanjen z amerisko politiko , ki se v zadnjih 25 letih deli predvsem na nacionalno konservativno strujo ,ki jo danes predstavlja Trump in korporativno neoliberalisticno globalisticno strujo , ce sploh taka je , ker obvladuje prakticno cel svet , ga usmerja , vodi ,izkorisca in iz njega izceja ves zivljenski sok . Apostol , mogoce je danes prekmalu , ali pa zelo skrito ocem vseh ljudi na svetu ,da bi videli ta - v bistvu propad . Demokrati ,ce ste kaj sledil , oz. DNC , ki ga poosebljata ob Clintonova , Obama ,in zadaj celo familija Bush ,da ne govorim o tistih 400 najstarejsih in najbogatejsih druzinah Amerike , imajo na razpolago tisioce in tisoce miliard dolarjev za svoje rabote . Prav tako stotine miliard iz najbolj zaostalega arabskega sveta , s katerim unicujejo najbolj razvite ,napredne ,sekularne in ce lahko recem -normalne drzave tistih koncev -Bliznjega vzhoda, oz.celega Magreba . Poglejte si rezultate njihove politike od prihoda vseh Bushev ,Clintonov ,Obame ,,pa do danes . Kaj vidite kaj se je zgodilo ? Razpad sistemov , torej zeljen in hoten razpad ,nasilen razpad -tudi Jugoslavije , zato ,da zahod s svojo prekomerno proizvodnjo razsiri svoj vpliv cez cel Balkan in sirse , tja do Rusije . In tako je posledicno tudi Nato , ta zvesti vazal Zahoda pristal na ruskih mejah .
nightifly
08. 11. 2018 19.47
+4
Toda , toda ----ja , vsi se sprasujemo ,kdaj bosta rekla -Zdaj mam pa dovolj -ruski medved in kitajski zmaj .Ceprav Rusom Nato ze pusca kri po kapljicah in imajo Rusi ze kar veliko vzrokov , da reagirajo . Zadnja leta kar po tekocem traku dobivajo sankcije ,ki so -danes je to vsem jasno -politicni in ekonomski pritisk,da Rusi pokleknejo . No , oni dan sem v zelo dobri debati slisal besede ruskega analitika na @vesti news - zahod sili Rusijo v 3. svetovno vojno . S sankcijami in pucem v Ukrajini so izzvali Ruse ,da pomagajo svojemu narodu zascititi civile . Sankcije povzrocajo stotine miliard skode na obeh straneh . V bistvu Zahod se pripravlja na invazijo Rusije ,kar sta pred njimi storila ze Napoleon in Hitler . In tudi za te nove okupatorje bo Rusija spet grob . Obenem bo pa Evropa zrtvovana in sesuta ,porusena . To je namera Amerike (pa ne Trumpa) ,ki to ze leta ,desetletja planira . Apostol , ce dobro berete in poslusate kaj kdo govori , je bila namera,,,oz . je namera Trumpa se vedno ta , da izboljsa odnose z Rusijo ,seveda brez da doma izgubi obraz ,ter ga demokrati postavijo pred sodisce -kot to nameravajo , potem zgladiti tezave z korejskim predsednikom ,kar mu je zaenkrat enkratno uspelo ....etc etc .
nightifly
08. 11. 2018 19.49
+4
In na koncu Trump zeli povleci domov vse firme iz sveta , zeli obnoviti proizvodnjo doma , dati delo domacim delavcem . V dveh letih je naredil velike korake ,uspelo mu je nepredstavljivo . Brezposelnost se je vrnila na zlate case pred 1969 ,rekordno nizka .
b75
09. 11. 2018 09.20
hvala Nightfly ++++ ne maram neotesancev vendar je dobro prebrati tako obrazlozitev
nikhrast
08. 11. 2018 15.46
-3
Ste ga videli, se je kdaj kakšen predsednik obnašal tako kot Trump. Moremo že iti nazaj v leto 1970, takrat je bil Nixon tudi ves besen, medije je tudi imel za sovražnike. Upam da veste kaj se je na koncu zgodilo z Nisonom.
Ate_ist
08. 11. 2018 17.32
+4
afera watergate je imela poseben namen. preusmeriti pozornost z dejstva, da amerika ne bo več podpirala dolarja z zlatom. tako je čez noč dolar devalviral za 20 krat, državna zadolženost pa se je povečala za 80 krat
nikhrast
08. 11. 2018 19.40
-2
Kje si pa ti bil v cajtu Watergate, nisi gledal na TV vsa ta zaslišanja. Dolar, zlato... pa nima noben eveze z Watergate afero.
nikhrast
08. 11. 2018 15.42
-3
Trump je lahko ves besen, kongres mu bo zdaj preiskoval vse finančne transakcije, še davčne pole bomo videli. Demokrati kontrolirajo zdaj vse komisije...
24NPCur
08. 11. 2018 15.43
+4
Ro se ble iste fore pri volitvah, potem je pa mojster dal svojo porocilo o davkih pa ste vsi uzltihnili
Kruh+sol!
08. 11. 2018 15.12
+9
Pravilno. Tudi novinarji morajo imeti svoj eticni kodeks.
24NPCur
08. 11. 2018 15.09
+5
Koliko breme komentarje in nasploh o Trumpu, dejansko vidim koliko vas je opranih. Eni sploh ne veste o cem se gre in komentirate, ker ste leni preverit dejstva in sploh kdo je ta "novinar". Spet drigi ste pa neki ultra levicarji, ki imate svojo agendo in ni boga ma kakega boga, dokaza, ki bi spremenil vase mnenje.
FCL
08. 11. 2018 15.04
+11
Pravilno, novinarji smo provocirate in ko dobite po nosu potem zganjate celo panike in se zgražate nad vsem...še premalo je bil oster!
brabusednet
08. 11. 2018 14.55
+8
V Titovih časih bi tak novinar na Golem otoku kamenje premetaval.Kar ne bi škodilo tudi mnogim našim.
BETONSKI
08. 11. 2018 15.01
-9
Zakaj a po tvoje bi bilo to prav,zakaj kaj je pa naredil,prav obratno če bi živeli v pravični družbi bi moral Trum premetavati kamenje na Golem otoku,kakšna aroganca,noben mu ne sme nič reči, samo on je pameten ,vsi drugi pa so navadne nule,celo ženske so za njega najmanj vredna bitja tega planeta.
Razumnež
09. 11. 2018 07.35
A to glede žensk si spet pobral od CNN fake news medija?