Tujina

Novinarja ubila izraelska vojska

Jeruzalem, 08. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanski neodvisni novinar James Miller, ki je bil ubit minuli petek na območju Gaze, kjer je s svojo ekipo snemal izraelske enote med operacijo, je bil ubit s strelom od spredaj, je potrdil izraelski forenzični inštitut. S tem so zavrnjene uradne izraelske informacije, da so ga ubili Palestinci.

Miller dan pred smrtjo
Miller dan pred smrtjo FOTO: Reuters

34-letni Miller je bil v petek ponoči v mestu Rafa na območju Gaze ustreljen v vrat, medtem ko je s svoji novinarsko ekipo snemal operacijo izraelske vojske, v kateri so iskali prehode za tihotapljenje orožja. Televizijski posnetki so nato pokazali, da je ekipa novinarjev mahala z belo zastavo in glasno vzklikala, da so britanski novinarji, ko se jim je približalo izraelsko vojaško vozilo, ki je sodelovalo v vojaški operaciji. Priče so povedale, da je na novinarje streljal tank, vendar je izraelska vojska zanikala, da bi imela na tem območju svoje tanke. Lokalna zveza za tuji tisk, britansko zunanje ministrstvo, organizacija Novinarji brez meja in Odbor za varovanje novinarjev pa so pozvali k preiskavi vzrokov Millerjeve smrti.

Tiskovni predstavnik izraelskega forenzičnega inštituta je sporočil, da je bil Miller ustreljen od spredaj. Izraelska vojska pa je nato sporočila, da še ni prejela poročila inštituta, zato ga ne more komentirati.

Miller je četrti novinar, ki ga je od začetka nove intifade septembra 2000 med opravljanjem dela ustrelila izraelska vojska. Izraelska vojska je sicer ob njegovi smrti izrazila sožalje, a je obenem spomnila, da z zadrževanjem na območju bojev novinarji in snemalci tvegajo svoje življenje, ogrožajo pa tudi življenja izraelskih vojakov.

SORODNI ČLANKI