Tujina

Novo odkritje: matične celice so tudi v mišičnih kitah

Baltimore, 29. 11. 2019 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
0

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da so tudi v kitah človeških mišic prisotne matične celice. Odkritje bi lahko omogočilo učinkovitejše zdravljenje kit, ki je sicer zelo boleče, dolgotrajno in zahteva celo operacijo.

Kite so povezovalno tkivo, ki naše mišice pripenjajo na kosti. "Izboljšujejo našo stabilnost in olajšujejo prenos sile, ki nam omogoča gibanje," je pojasnil vodja študije Chen-Ming Fan z znanstvenega inštituta Carnegie v ameriškem Baltimoru in ob tem poudaril, da so posebno dovzetne za poškodbe. Problem je, da se, ko se poškodujejo, redko povsem zacelijo. To ovira gibljivost in zahteva dolgotrajno blaženje bolečine ali celo operacijo. Razlog za to so brazgotine, ki prekinjajo strukturo kite.

Do nedavnega je veljalo, da matičnih celic v kitah ni.
Do nedavnega je veljalo, da matičnih celic v kitah ni. FOTO: Shutterstock

Skupina znanstvenikov pod vodstvom Fana je zdaj identificirala vse vrste celic v kiti na pogačici. Med njimi je odkrila matične celice, torej nespecializirane celice, ki imajo sposobnost pretvorbe v različne vrste celic v telesu, piše na spletni strani inštituta Carnegie.

"Ker se poškodbe kit redko povsem zacelijo, je veljalo prepričanje, da matične celice v kitah ne obstajajo," je izpostavil soavtor študije Tyler Harvey. "Številni so jih zaman iskali, mi pa smo jih kot prvi definirali," je dodal.

Ob tem so odkrili, da matične celice in prekurzorske celice, iz katerih nastajajo brazgotine, izhajajo z območja zaščitnih celic v okolici kite. Ti dve vrsti celic sta del sistema, v okviru katerega na neki način tekmujeta med seboj. To pa je tudi razlog za zahtevno zdravljenje kit.

Matične celice v kitah bi morale 'premagati' prekurzorske celice, iz katerih po poškodbi nastajajo brazgotine, kar bi pospešilo zdravljenje poškodovanih kit.
Matične celice v kitah bi morale 'premagati' prekurzorske celice, iz katerih po poškodbi nastajajo brazgotine, kar bi pospešilo zdravljenje poškodovanih kit. FOTO: Shutterstock

Ugotovili so, da delovanje obeh vrst spodbuja isti protein, imenovan trombocitni rastni faktor-A. Ko so matične celice spremenjene tako, da ne odreagirajo na ta rastni faktor, po poškodbi nastajajo samo celice, iz katerih nastajajo brazgotine.

"Matične celice obstajajo, vendar pa morajo premagati prekurzorske celice, da bi preprečili oblikovanje brazgotin," je pojasnil Fan. "Odkritje terapevtskega načina, ki bi blokiral celice, iz katerih nastajajo brazgotine, in spodbujal nastajanje matičnih celic, bi prineslo bistveno spremembo pri zdravljenju poškodb kit," je poudaril.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.