Tujina

Ruski obveščevalci posebej merili na temnopolte Američane

Washington, 17. 12. 2018 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
18

Ameriški mediji objavljajo najnovejše v vrsti poročil o ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016, pripravljeno za senatni odbor za obveščevalne dejavnosti. Republikanci v predstavniškem domu pa pred izgubo večine skušajo še zadnjič izkoristiti zaslišanje Jamesa Comeyja za uničenje verodostojnosti preiskav proti Trumpu.

Poročilo oziroma kar dve, ki se ju lahko gleda v celoti, razkriva, kako so bile ruske operacije po družbenih medijih še intenzivnejše, kot so domnevali. Opisuje tudi, kako so ruski obveščevalci posebej merili na temnopolte Američane, s ciljem pomagati Donaldu Trumpu do zmage na volitvah.

Ruski spletni "troli" so glede na poročilo podjetja za varnost na spletu New Knowledge Trumpa opisovali kot dobrega Jezusa, demokratko Hillary Clinton pa kot hudiča najhujše vrste.

Ruska propaganda skušala znižati volilno udeležbo med temnopoltimi Američani, ki večinoma volijo demokrate 

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v volitve Robert Mueller je že izdal obtožnice proti Rusom, vpletenim v delovanje Agencije za raziskave interneta, ki jo je vodil tesen zaveznik predsednika Vladimirja Putina. Poročilo za senatni odbor potrjuje, da propaganda ni tekla le po Facebooku in Twitterju ampak tudi na YouTubu, Redditu, Tumblrju, Pinterestu, Vinu, Googlu+ in Instagramu.

New York Times poroča, da je ruska propaganda skušala znižati volilno udeležbo med temnopoltimi Američani, ki večinoma volijo demokrate. Trump je temnopolte prepričeval, naj ga volijo. Ni jim ponujal ničesar, razen poziva, da nimajo česa izgubiti.

Poročilo za senatni odbor potrjuje, da propaganda ni tekla le po Facebooku in Twitterju ampak tudi na YouTubu, Redditu, Tumblrju, Pinterestu, Vinu, Googlu+ in Instagramu.
Poročilo za senatni odbor potrjuje, da propaganda ni tekla le po Facebooku in Twitterju ampak tudi na YouTubu, Redditu, Tumblrju, Pinterestu, Vinu, Googlu+ in Instagramu. FOTO: AP

Ruski spletni "troli" so glede na poročilo podjetja za varnost na spletu New Knowledge Trumpa opisovali kot dobrega Jezusa, demokratko Hillary Clinton pa kot hudiča najhujše vrste.

Pred tem so v času izbire demokratskega predsedniškega kandidata v nebo kovali Bernarda Sandersa in vse druge, ki so skušali premagati Clintonovo. Najbolj vodjo Zelenih Jill Stein, ki je bila z Moskvo bolj povezana kot Trump.

Preiskave ruskega vpliva na družbenih omrežjih so se doslej bolj osredotočale na velikane, kot je Facebook, vendar pa študija ugotavlja, da so "troli" imeli tam okrog 77 milijonov interakcij z uporabniki, na Istagramu, ki je sicer v lasti Facebooka, pa 187 milijonov. Instagram je orodje mladih, kar pomeni, da so bili tarča predvsem idealistični privrženci Sandersa.

Poleg podjetja New Knowledge je za senatni odbor poročilo pripravila univerza Oxford v okvirju tako imenovanega Računskega raziskovalnega projekta propagande. Obe potrjujeta že znane ugotovitve številnih kongresnih zaslišanj in kazenskih preiskav. Namreč, da je Rusija uspešno mešala štrene ameriških volitev s podporo Trumpu, ki tudi sam do konca ni verjel v svojo zmago.
Poleg podjetja New Knowledge je za senatni odbor poročilo pripravila univerza Oxford v okvirju tako imenovanega Računskega raziskovalnega projekta propagande. Obe potrjujeta že znane ugotovitve številnih kongresnih zaslišanj in kazenskih preiskav. Namreč, da je Rusija uspešno mešala štrene ameriških volitev s podporo Trumpu, ki tudi sam do konca ni verjel v svojo zmago. FOTO: AP

Republikanci reciklirajo škandale s Clintonovo in teorije zarote

Poleg podjetja New Knowledge je za senatni odbor poročilo pripravila univerza Oxford v okvirju tako imenovanega Računskega raziskovalnega projekta propagande. Obe potrjujeta že znane ugotovitve številnih kongresnih zaslišanj in kazenskih preiskav. Namreč, da je Rusija uspešno mešala štrene ameriških volitev s podporo Trumpu, ki tudi sam do konca ni verjel v svojo zmago.

Kongresni republikanci skušajo to pripovedno nit zamegliti z reciklažo škandalov in preiskav Clintonove in z dodatkom novih teorij zarote, da so Rusi v bistvu pomagali demokratki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 12. 2018 16.10
-2
Zgleda da precej folka v Sloveniji gleda Fox News, pa verjetno tudi niso na Facebooku, Twitterju...
Razumnež
18. 12. 2018 07.30
+7
Še vedno mi ni jasno, kako so vplivali??? A so rusi šli s kalašnikom na volišča, al kaj? Dajete prosim napisat, kako so po vašem vplivali.... A je to to tako težko napisat?
Razumnež
18. 12. 2018 07.32
+8
Omenjate neke ruske "trole".... Kaj pa vi trolate že dve leti? Nehajte se vmešavati v politiko in raje objektivno poročajte DEJSTVA !!!
Razumnež
18. 12. 2018 07.34
+4
in še to.... Če trdite, da so ti troli vplivali predvsem na črnce, je to precej diskriminatorna izjava, saj potem trdite, da so črnci očitno bolj idiotski, ker trolanju nasedajo. Kaj pa zdaj? Bomo brisali komentarje????
nightifly
17. 12. 2018 21.06
+5
Naloga novinarjev je ,da pisejo kaj se dogaja . Novinarji niso komentatorji z licenco . Zal tudi ta medij podlegel .............
PanterTheBlack
17. 12. 2018 21.01
+15
Kaj ni še dovolj teh "škandaloznih" novic kako je bil Trump izvoljen? Že več kot dve leti je predsednik ZDA in nič slabše ne opravlja svojega dela kot njegovi predhodniki, kljub vsem črnogledim napovedim. Še naša vlada je to sedaj spoznala. Zastonj ni bil Cerar prejšnji teden tam
dr.Fen0men
17. 12. 2018 21.08
+0
Kako nič slabše? poglej ekonomske kazalce..Seveda pa levim ekonomija ne gre prav dobro...
kajpavzdevek
17. 12. 2018 20.47
+10
Trump hvala bogu da si ti predsednik ! Hilarca se je upirala kot naš Popovič.
Al83
17. 12. 2018 20.44
-1
Sovijetski Zid Leon Troskey je izumil besedo rasizem, da bi razbijal kohezijo Ameriške družbe, ki je bila že pred sto leti multikulturna. Ena prvih stvari, ki jo komunisti naredijo je da demoralizirajo prebivalstvo, skregajo različne sloje, učijo ljudi da sovražijo svojo kulturo in tako naredijo narod ranljiv za invazijo ali pa revolucijo.
vertex
17. 12. 2018 21.34
+2
Pred sto leti črncem zlivali kislino v bazen..pa ne rusi
+10
rak človeštva je Amerika ,ki je že 225 let v vojni.....oni komu kaj očitajo ha ha ha
flatearth
17. 12. 2018 20.31
-3
Ja ma ni tako enostavno na prvo žogo, da tako čez Američane govoriš,
za bojši jutri
17. 12. 2018 20.10
+17
Še dobro da se je tako končalo. Če bi zmagala Kilari, bi bila že zdavnaj vojna z najhujšim koncem za človeštvo
flatearth
17. 12. 2018 20.05
+13
Clintonova je med campanijo v živo hodila na wc, kašljala, delala grimase, škilila, da so se je kar novinarji bali. Prišlo je v javnost, da hodi na čarovniške delavnice, spiritual coocking, pizzagate itd...kako naj bi zmagala na volitvah
korintos23
17. 12. 2018 20.32
-14
Kolikor jaz vem je dobila 3 milijone več glasov volivcev od trumposa! Narod je bil za njo, elektorji pa za slovenskega zeta.
flatearth
17. 12. 2018 20.51
+6
Hilari bo srečna če ne bo kmalu v zaporu sedela, malo se informiraj o nje,itd, je zanimivo,
dr.Fen0men
17. 12. 2018 21.01
+7
Spet srebrni pod nick Korintos smeti...:))
dr.Fen0men
17. 12. 2018 21.03
+4
In t.i. korintos ne govori kolikor jaz vem ker ti ne veš nič...znaš pa provocirat...ampak tiste ki ne vedo...:))