Znanost in tehnologija

Novo upanje: s pomočjo elektronskega vsadka ponovno shodil

Washington, 24. 09. 2018 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
5

Ameriškim zdravnikom je uspel potencialni preboj na področju zdravljenja trajnih poškodb hrbtenice. Z elektronskim vsadkom, ki je delno nadomestil poškodovani del hrbtenjače, je namreč ponovno shodil moški, ki je pred leti po nesreči z motornimi sanmi ostal paraliziran, je razvidno iz študije objavljene v znanstveni reviji Nature Medicine.

Moški si je v nesreči leta 2013 huje poškodoval hrbtenjačo in je bil paraliziran od pasu navzdol. Zdravniki iz raziskovalnega centra Mayo Clinic v ameriški Minnesoti pa so moškemu leta 2016 v hrbtenico vstavili električni vsadek v velikosti dveh baterij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brezžična naprava pošilja električne pulze, ki spodbujajo živce, s katerimi je bil stik z možgani po nesreči prekinjen. Moški lahko sedaj prehodi dolžino nogometnega igrišča in vzdržuje ravnotežje, piše v raziskavi.

Pri prvih korakih potreboval oporo

"To kaže, da lahko živčni sistemi, ki so nižje od poškodbe na hrbtenjači, še vedno delujejo tudi po paralizi," je dejal nevrolog in glavni avtor študije Kendall Lee.

Moški je že nekaj tednov potem, ko so mu vstavili napravo, naredil prve korake, a je takrat še potreboval oporo. Po več sklopih rehabilitacije in fizioterapije pa je pridobil dovolj moči, da je stal na svojih nogah in hodil po elektronski tekalni stezi.

Moški je že nekaj tednov potem, ko so mu vstavili napravo, naredil prve korake, a je takrat še potreboval oporo.
Moški je že nekaj tednov potem, ko so mu vstavili napravo, naredil prve korake, a je takrat še potreboval oporo. FOTO: iStock

Namestili ogledala v višini kolen, da se je navadil na dinamiko telesa

Pacient je tako lahko z lastno voljo nadzoroval premikanje svojih nog. A naprava vseeno ni popolnoma nadomestila poškodovanega dela hrbtenjače, saj še vedno ni pridobil nazaj občutka v nogah. Zato so bili prvi koraki zelo težki, saj je težko nadzorovati hojo, če oseba fizično ne čuti spodnjega dela telesa in tako nima zares občutka za ravnotežje.

Ekipa je to popravila s tem, da so namestili ogledala v višini kolen, da je moški videl premikanje svojih nog. Ko se je počasi navadil nove dinamike telesa, pa gledanje ogledal ni bilo več nujno potrebno.

V študiji sicer opozarjajo, da lahko moški hodi le, če je naprava tudi priključena. Tako še vedno večji del dneva preživi na invalidskem vozičku, saj napravo uporablja le v nadzorovanem okolju.

Preboj tudi v Evropi

Britanski nevrologi so na Poljskem sicer že leta 2014 s posebno revolucionarno metodo ozdravili Bolgara, ki je bil paraliziran od pasu navzdol, in ga postavili na noge. Uspeh so primerjali z enim največjim dosežkom človeštva - hojo po Luni in vlili upanje milijonom invalidom. Darek Fidyka je bil od leta 2010, ko je bil žrtev napada z nožem, paraliziran od pasu navzdol, po zdravljenju, med katerim so mu celice iz nosu presadili v močno poškodovano hrbtenico, pa lahko hodi s pomočjo hodulje. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragonball
24. 09. 2018 19.27
+12
Bravo, čimveč takih novic, zdaj je treba samo še zagnat CRISPR CAS9 genetski sistem in potem upajmo da bodo nekega dne prav vse bolezni ozdravljive
KrofKrof
24. 09. 2018 19.17
+17
Super! Čim več takih novic!
Christi Miles
24. 09. 2018 19.34
+2
Nič posebnega, ameriška vojska dela poskuse z vsadki, na ljudeh in živalih, že vrsto let. Takih in podobnih novic imaš na netu kolikor hočeš, na YouTubu pa še videe.
ivan res grozni
27. 09. 2018 21.21
Nič posebnega, če izvzamemo, da je bilo prvič v zgodovini.
Christi Miles
24. 09. 2018 19.16
+3
Nič. Cyborg počasi postaja realnost