Tujina

Novo vodstvo EU slovesno začelo z delom. 'Želimo izpolniti velika pričakovanja'

Bruselj, 01. 12. 2019 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
2

Novo vodstvo EU je slovesno obeležilo 10. obletnico Lizbonske pogodbe. Ta po prepričanju predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela še vedno daje orodja za soočenje s sodobnimi izzivi. Med temi je gotovo tudi ambicija nove Evropske komisije, ki ravno začenja z delom, da bi EU postala globalna sila na področju zelene politike.

Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico ECB Christine Lagarde danes v Bruslju slovesno obeležila deseto obletnico lizbonske pogodbe.

Novo vodstvo EU je slovesno obeležilo 10. obletnico Lizbonske pogodbe.
Novo vodstvo EU je slovesno obeležilo 10. obletnico Lizbonske pogodbe. FOTO: AP

Slovesnost je gostil Sassoli v Hiši evropske zgodovine v Bruslju. Štirje predsedniki so si okoli poldneva ogledali izbrane dele muzeja, Sassoli in Michel pa sta von der Leynovi predala kopijo lizbonske pogodbe.

Michel je v nagovoru izpostavil, da EU povezuje raznolikost, ki živi znotraj skupne evropske identitete. Lizbonska pogodba jasno opredeljuje različnost kot ključni del evropske DNK, je poudaril.

Arhitekturi današnje Evropske unije je dodala še en gradnik, ki je omogočil velik napredek. Njegov cilj je bil povečati učinkovitost in demokratično legitimnost unije ter zagotoviti večjo skladnost ukrepov.

"Verjamem, da je uniji uspelo v obeh pogledih," je povedal Michel in dodal, da so določila pogodbe danes prav tako relevantna, kot so bila pred desetimi leti, in še vedno dajejo orodja za soočanja s sodobnimi izzivi. Med temi pa je posebej izpostavil skupen boj proti podnebnim spremembam.

Da bi EU postala globalna sila na področju zelene politike, je sicer osrednji cilj nove Evropske komisije, ki prav danes začenja z delom. Predsednica Evropske komisije je začetek delovanja novega vodstva EU zaznamovala na krajši slovesnosti, skupaj z ostalimi vodilnimi predstavniki EU.

'Naša odgovornost je okrepiti unijo'

Von der Leyenova je v nagovoru izpostavila veliko odgovornost novega vodstva za varovanje vrednot EU. "To je odgovornost do evropskega naroda in do naših ustanovnih očetov in mater, prav tako pa je to odgovornost do naših otrok," je povedala.

Kot je poudarila, je njihova odgovornost okrepiti unijo, da bo živela v miru ter ozračju človekovih pravic in svoboščin, prostega trga in izjemnih gospodarskih priložnosti.

V pogovoru z novinarji je kasneje von der Leyenova podčrtala pomen financiranja za uspeh zastavljenih politik. "Pričakovanja do evropske ravni so velika in želimo jih izpolniti, a to zahteva financiranje," je dejala.

Von der Leyenova je v nagovoru izpostavila veliko odgovornost do evropskega naroda.
Von der Leyenova je v nagovoru izpostavila veliko odgovornost do evropskega naroda. FOTO: AP

Po njenih ocenah se cilji komisije močno skladajo s cilji držav članic pri temah, kot so okolje, migracije in močnejša vloga Evrope v svetu. V zvezi z večletnim proračunom EU pa je izpostavila dve pomembni točki, in sicer da bo dovolj finančnih sredstev zagotovljenih za modernizacijo v uniji ter da bo doseženo soglasje glede obsega proračuna.

Nova ekipa vajeti prevzema v času, ko se 28-članska družina sooča z vrsto izzivov, vključno z izstopom Velike Britanije iz povezave in napetimi odnosi z velesilama Kitajsko in ZDA. EU navznoter medtem že na decembrskem vrhu v Bruslju čaka zahtevna razprava o večletnem proračunu za obdobje 2021–2027.

Predsednico Evropske centrale banke Christine Lagarde je poudarila, da se je unija šele nedavno izvlekla iz uničujoče dolžniške krize, da jo čakajo izjemni izzivi, a da mora gledati v prihodnost.

Von der Leyenova, ki je na mestu predsednice Evropske komisije nasledila Jean-Clauda Junckerja, bo vodila 27-člansko ekipo evropskih komisarjev, ki z delom prav tako začenjajo danes. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je napovedal, da bo 11. decembra, na predvečer vrha voditeljev EU, sklical izredno sejo, na kateri bi že obravnavali prve predloge komisije na področju podnebne politike oz. zelenega dogovora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
02. 12. 2019 11.07
+0
Sedaj se bosta cedila samo še MED in MLEKO, mene pa bolj zanima, koliko nam bo nova PREDSEDAJOČA naklonjena, glede ARBITRAŽE ???
Chon
02. 12. 2019 07.12
+5
Velika pričakovanja bo vodstvo EU izpolnilo samo s popolno zaustavitvijo nezakonitih migracij v Evropo in deislamizacijo Evrope.