Tujina

Novoizvoljeni hrvaški evroposlanec bi rad postal tudi predsednik in premier

Zagreb, 27. 05. 2019 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
11

Največje presenečenje evropskih volitev na Hrvaškem, bivši sodnik Mislav Kolakušić, je potrdil, da se namerava na letošnjih predsedniških volitvah potegovati za predsednika Hrvaške. Kolakušić je na evropskih volitvah sicer dobil nekaj manj kot 70.000 preferenčnih glasov podpore, kar je zadostovalo za izvolitev.

Ko bom prevzel poslanski mandat v Evropskem parlamentu, bom začel predsedniško kampanjo na Hrvaškem, je na današnji novinarski konferenci pred poslopjem muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu napovedal nekdanji sodnik Mislav Kolakušić. Njegova neodvisna volilna lista je na nedeljskih evropskih volitvah z glasovi večinoma protestno usmerjenih hrvaških volivcev osvojila četrto mesto in pustila za seboj večino hrvaških parlamentarnih strank.

V Evropskem parlamentu namerava delovati kot neodvisen poslanec. Na vprašanje, kako bo uskladil obveznosti evropskega poslanca s predsedniško tekmo za Pantovčak, je odgovoril, da pri tem ne vidi nobenih težav.

Bivši sodnik Mislav Kolakušić je potrdil, da se namerava na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec leta, potegovati za predsednika Hrvaške.
Bivši sodnik Mislav Kolakušić je potrdil, da se namerava na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec leta, potegovati za predsednika Hrvaške. FOTO: Nova TV

Prepričan je, da bo zmagal na predsedniških volitvah na Hrvaškem, nato pa se bo posvetil še kampanji za parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma jeseni 2020. Pričakuje, da bo ob veliki podpori volivcev zmagal tudi na parlamentarnih volitvah.

Kolakušić tudi ne vidi težav, da bi kot morebitni predsednik države vodil volilno kampanjo na parlamentarnih volitvah. Pojasnil je, da so tudi ostali politiki vsak dan v svojih kampanjah, ne glede na položaj. Načrtuje, da bo v primeru zmage na parlamentarnih volitvah ob položaju premierja prevzel tudi vodenje skupnega ministrstva za notranje zadeve in pravosodje, da bi se lahko popolnoma posvetil boju proti korupciji.

Novoizvoljeni evropski poslanec je dva dni pred evropskimi volitvami odstopil s položaja sodnika na zagrebškem sodišču za gospodarske zadeve. Danes je pojasnil, da se je za politično kariero odločil, ker je ocenil, da se bo samo na ta način lahko uspešno zoperstavil korupciji, ki jo je označil za rak hrvaške družbe.

Hrvaški politični komentatorji Kolakušiću napovedujejo usodo kratkotrajnih političnih zvezdnikov, kot sta bili stranki Hrvaški laburisti in Trajnostni razvoj Hrvaške (Orah), ki so po začetnih volilnih uspehih praktično izginili s hrvaške politične scene.

Za predsedniški stolček se bo potegovala tudi profesorica Katarina Peović

Kolakušić je trenutno drugi politik na Hrvaškem, ki je potrdil, da se bo potegoval za položaj predsednika republike, potem ko je vstop v predsedniško tekmo decembra lani napovedala kandidatka levičarske Delavske fronte in profesorica na reški univerzi Katarina Peović.

Pričakovati je, da bo svoje načrte glede kandidature za morebitni nov petletni predsedniški mandat kmalu razkrila sedanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvaški mediji že skoraj leto dni kot morebitnega protikandidata Grabar-Kitarovićevi omenjajo bivšega premierja in šefa SDP Zorana Milanovića. Iz krogov blizu Milanovića je bilo neuradno slišati, da je njegova kandidatura odvisna od dogovora levice o njegovi skupni podpori.

Ker je hrvaška skrajna desnica razočarana zaradi Grabar-Kitarovićeve in njene podpore hrvaškemu premierju in predsedniku HDZ Andreju Plenkoviću, kot možnega predsedniškega kandidata omenjajo tudi hrvaškega narodnozabavnega pevca in doktorja ekonomije Miroslav Škoro, ki ima diplomatske izkušnje kot hrvaški konzul na Madžarskem. Leta 2008 je bil nekaj mesecev poslanec stranke HDZ, iz katere je potem razočaran izstopil. Znan je tudi kot krstni boter enega od sinov protislovnega pevca Marka Perkovića Thompsona.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
28. 05. 2019 19.32
-1
počasi se razkriva..."politik" brez lastnega stališča z velikimi ambicijami...nevaren, prazen, narcisoiden tip !
Transformerji
28. 05. 2019 14.42
Ko bo vse svoje želje izpolnil, bo postal vladar Evrope .
aazz
27. 05. 2019 19.27
-1
zanimivo, tole ste dali pod tujino. a ni to yuregija? ker jih imate takooooo radi
Brakedirt
27. 05. 2019 18.11
+2
se mu sveckarji ze kaj slinijo?
Kollerik
27. 05. 2019 19.26
-1
slovenački tačrni so jima že poslali svoje pohvale in predloge?
Brabus
27. 05. 2019 17.30
+2
Miroslav Uškoro, čisti U.
Žac
27. 05. 2019 17.28
-1
A je to za novice kaj tam eden pravi? Marsikdo je povedal še več in še bolj pomembnega pa ni končalo med novicami. Vam primanjkuje novic z Hrvaške? Vam primanjkuje kreganje,vulgarnosti,sovraštva med komentatorji,med narodoma? Res ste za na luno.
rekapaka
27. 05. 2019 18.32
+0
Veš zakaj ne maram hrvaških učiteljev, med katere spadaš tudi ti. V Sloveniji sta vsaj dva. Ti in župan Radencev? Odgovor poznaš!
Žac
27. 05. 2019 18.38
+2
Hudo me skrbi koga ti maraš ali ne. Ne vem če bom lahko zaspal zaradi tega.
Kollerik
27. 05. 2019 19.27
+2
Žac
27. 05. 2019 19.34
+2
Haha Kolerik,da se mene vpraša še bi ga dobili 20 let nazaj.