Tujina

Ob 11. uri 11. dne 11. meseca so po Evropi doneči zvonovi razglasili konec morije

Ljubljana, 11. 11. 2018 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.K. / STA / U.V.
Komentarji
122

Na milijone mrtvih in še več milijonov ranjencev, vdov in sirot je ena od žalostnih bilanc prve svetovne vojne. Njen konec je usodno zaznamovala številka 11. Ob 11. uri 11. dne 11. meseca so po vsej Evropi zadoneli zvonovi in tako obeležili konec morije. Mirovna pogodba je bila podpisana 28. junija 1919.

Zadnji dan prve svetovne vojne je med podpisom dogovora o premirju ob 5. uri zjutraj in začetkom veljave ob 11. uri umrlo ali bilo ranjenih okoli 11.000 vojakov.
Zadnji dan prve svetovne vojne je med podpisom dogovora o premirju ob 5. uri zjutraj in začetkom veljave ob 11. uri umrlo ali bilo ranjenih okoli 11.000 vojakov. FOTO: AP

Čeprav je od prve morije svetovnih razsežnosti minilo že sto let, vse statistike še vedno niso zanesljive in popolne, zgodovinarji pa so neenotni, tako da prevladujejo predvsem različne ocene.

 Več kot polovica svetovnega prebivalstva

Ob začetku vojne leta 1914 se je v vojno vključilo 16 držav, ostale so se priključile kasneje, kot npr. Italija leta 1915 in ZDA leta 1917. Skupno je bilo v vojno vpletenih več kot 800 milijonov ljudi, kar je več kot polovica takratnega svetovnega prebivalstva.

Nevtralnih je bilo samo okoli 20 držav sveta, večina iz Latinske Amerike in severne Evrope. Vojskujoče države so bile razdeljene na centralne in antantne sile. V centralnih silah so bile Avstro-Ogrska, Nemčija, Otomansko cesarstvo in Bolgarija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

70 milijonov vojakov

Ob začetku vojne so mobilizirali okoli 20 milijonov moških, ko so se vojne razmere poglabljale in širile, se je ta številka povečala na okoli 70 milijonov.

Med državami so največ vojakov prispevale Nemčija, in sicer 13 milijonov, Avstro-Ogrska devet milijonov, Velika Britanija, vključno z britanskimi kolonijami, večinoma iz Indije, prav tako devet milijonov, Francija osem milijonov, Italija šest milijonov in ZDA štiri milijone.

Za Slovenijo velja, da je bilo ob začetku vojne mobiliziranih 60 odstotkov za vojsko primernih moških - starih od 21 do 42 let, kasneje tudi starejših in mlajših.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

10 milijonov ubitih vojakov

Skupno naj bi na bojiščih prve svetovne vojne umrlo deset milijonov vojakov, ranjenih naj bi jih bilo še vsaj dvakrat toliko. Največ ubitih in ranjenih vojakov je bilo nemških in ruskih.

Rusija je tako utrpela dva milijona ubitih in pet milijonov ranjenih vojakov, Nemčija dva milijona ubitih in 4,2 milijona ranjenih, izgube avstro-ogrske monarhije so bile 1,4 milijona mrtvih in 3,6 milijona ranjenih vojakov. Britanski imperij je imel 960.000 mrtvih, dva milijona ranjenih vojakov, Italija 600.000 mrtvih in milijon ranjenih vojakov, Otomansko cesarstvo 800.000 mrtvih vojakov. Za Slovenijo velja, da je padlo okoli 35.000 vojakov, največ v Galiciji.

Prva svetovna vojna se je končala 11. novembra 1918 s podpisom premirja, s čimer se je na zahodni fronti začel umik vojske. Mirovna pogodba pa je bila podpisana pol leta kasneje, 28. junija 1919, v Versaillesu.
Glede na velikost vojske je največje izgube utrpela Srbija. Umrlo je 130.000 srbskih vojakov, 135.000 jih je bilo ranjenih, kar skupno predstavlja tri četrtine vseh takratnih sil srbske vojske. Največje izgube so vojske zabeležile v prvih tednih vojne.

70 odstotkov vseh žrtev je bilo posledica delovanja topništva. Med ranjenimi je od pet do šest milijonov moških ostalo pohabljenih do konca življenja.

Med prvo svetovno vojno je prišlo do prve uporabe kemičnega orožja; nemška vojska je leta 1915 pri belgijskem kraju Ypres uporabila plin klor. Med vojno naj bi zaradi tega plina umrlo 20.000 ljudi.

Ocenjujejo, da je med civilisti zaradi vojne in njenih posledic umrlo od pet do deset milijonov ljudi.

Zadnji dan najbolj krvav

Med prvo svetovno vojno je bilo šest milijonov vojnih ujetnikov. Vojna je povzročila deset milijonov beguncev po vsej stari celini, tri milijone vdov in šest milijonov sirot. Izstreljenih je bilo 1,3 milijarde granat. Med vojaki na fronti in njihovimi najbližjimi je bilo poslanih okoli 10 milijard pisem in paketov.

Zadnji dan prve svetovne vojne je med podpisom dogovora o premirju ob 5. uri zjutraj in začetkom veljave ob 11. uri umrlo ali bilo ranjenih okoli 11.000 vojakov, kar je daleč največ v enem samem dnevu med prvo svetovno vojno.

Ameriški vojak Henry Nicholas John Gunther velja za zadnjega vojaka, ki je padel v prvi svetovni vojni. Le minuto pred pred uradnim koncem vojne so ga v Franciji pokosili streli nemških vojakov. Gunther ni želel upoštevati ne ukazov nadrejenih ne opozoril nemških vojakov, ki so mu želeli sporočiti, da je vojne konec, ter je z bajonetom v roki želel napasti položaje nemške vojske. Nemški vojaki so odgovorili s streljanjem in ga ubili.

Za današnje slovensko ozemlje ni natančnega podatka o zadnjem padlem vojaku v prvi svetovni vojni.

Zavezniki slavili, Nemčija se je pogreznila v zagrenjenost

V prestolnicah zavezniških držav, kot so Pariz, London, New York in Rim, je ob koncu velike vojne, kot so poimenovali prvo svetovno vojno, na ulicah zavladalo veselje.
V prestolnicah zavezniških držav, kot so Pariz, London, New York in Rim, je ob koncu velike vojne, kot so poimenovali prvo svetovno vojno, na ulicah zavladalo veselje. FOTO: AP

V prestolnicah zavezniških držav, kot so Pariz, London, New York in Rim, je ob koncu velike vojne, kot so poimenovali prvo svetovno vojno, na ulicah zavladalo veselje. Po 1568 dneh krvavih spopadov tako na kopnem kot na morju in v zraku se je vrnil mir. Nemčija pa se je pogreznila v šok in veliko zagrenjenost. In slednja je bila eden od številnih razlogov, da je bil svet že leta 1939 priča začetku druge svetovne vojne.

Premirje, ki so ga predstavniki zmagovalne antante in poražene Nemčije podpisali v vagonu v gozdu blizu francoskega kraja Compiegne, je začelo veljati natanko ob 11. uri 11. dan v 11. mesecu leta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov zemljevid Evrope

Prva svetovna vojna je poleg več milijonov mrtvih in ranjenih vojakov ter civilistov prinesla tudi novo podobo evropskega zemljevida. Po vojni so razpadla kar štiri cesarstva, med njimi Avstro-Ogrsko. Na njegovem ozemlju so nastale številne nove evropske države, tudi država Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS), ki je bila kratkega veka, saj se je 1. decembra 1918 združila s kraljevino Srbijo v kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Konec prve svetovne vojne je prinesel propad ruskega cesarstva, konec sta dočakali še nemško in otomansko cesarstvo. Ureditev je v sebi že skrivala zametke za drugo svetovno vojno 21 let kasneje, ki je bila prva z več izgubami med civilisti kot med vojaki.

Slovenci in prva svetovna vojna

Za Slovenijo je bila prva svetovna vojna po besedah zgodovinarja Boža Repeta v nacionalnem smislu katastrofa, saj je razdelila Slovence. Prej so živeli v eni državi, Avstro-Ogrski, razen Beneških Slovencev in Slovencev v Reziji, ki je pripadla Italiji že leta 1866.

1,5 milijona vojakov na obeh straneh je bilo v soški fronti ubitih, ranjenih ali zajetih.
1,5 milijona vojakov na obeh straneh je bilo v soški fronti ubitih, ranjenih ali zajetih. FOTO: Arhiv Kobariškega muzeja

Večji del, osrednji del, je prišel v Jugoslavijo in to ga je v nacionalnem smislu pravzaprav nekako rešilo, cel zahodni del, se pravi Primorska, je prišla pod Italijo, in tam se je že v zgodnjih 20. letih začel izrazit fašistični asimilacijski pritisk. Po koncu prve svetovne vojne, leta 1920, je Slovenija izgubila tudi del narodnega ozemlja s koroškim plebiscitom.

Slovencev prva svetovna vojne ni prizadela samo kot narod, pač pa tudi kot posameznike. Množično so umirali na frontah, pa tudi v zaledju, izgnanstvu in internaciji. Čez del slovenskega ozemlja je potekala soška fronta, ki je za seboj pustila opustošenje.

Koliko žrtev med Slovenci je vojna zahtevala, ni natančno znano. Zgodovinar Janko Pleterski je izračunal, da je do leta 1917 padlo kakšnih 30.000 Slovencev in da je treba k temu prišteti vsaj še kakšno tretjino do konca vojne, in če štejemo še civilne žrtve, ki jih je tudi nemogoče neposredno prešteti, bi bila ta številka po oceni zgodovinarjev nekje 100.000.

Večina bojev potekala na evropskih tleh

Večina glavnih bojev prve svetovne vojne, ki je trajala od 28. julija 1914 do 11. novembra 1918, je potekala na evropskih tleh, so pa bile vanjo vpletene države z vsega sveta.

Nasproti centralnim silam (Avstro-Ogrska, Nemčija, Otomansko cesarstvo in Bolgarija) so bile sile antante: Francija, Rusija, Srbija, Velika Britanija, leta 1915 se jim je pridružila Italija, leta 1917 pa še ZDA.

Prvo svetovno vojno je sprožil atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda v Sarajevu 28. junija 1914, ki ga je izvedel član Mlade Bosne Gavrilo Princip. Sledil je ultimat Avstro-Ogrske Srbiji, ki ni bila pripravljena sprejeti vseh pogojev, zato je Avstro-Ogrska Srbiji mesec dni kasneje, 28. julija 1914, napovedala vojno. Kot po tekočem traku so sledile vojne napovedi še drugih držav.

Soška fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji vojaški spopad na Slovenskem sploh.
Soška fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji vojaški spopad na Slovenskem sploh. FOTO: Fototeka Gorenjskega muzeja

Evropa je postala obsežno bojišče, razdeljeno na več front. Med njimi je bila soška fronta, sicer del italijanske fronte, ki je potekala tudi po ozemlju današnje Slovenije. Soška fronta je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji vojaški spopad na Slovenskem sploh. Zahtevala je življenja več tisoč Slovencev. 1,5 milijona vojakov na obeh straneh je bilo v soški fronti ubitih, ranjenih ali zajetih.

Prvič so uporabili kemične pline, vojskovanje se je premaknilo v zrak

Značilno za prvo svetovno vojno je, da so zaradi tehnološkega razvoja v spopadih že uporabljali nove tehnologije z začetka 20. stoletja, vojaška taktika pa je ostala enaka tisti iz 19. stoletja, kar se je kazalo predvsem v pozicijski vojni v jarkih na frontah.

Pomembno vlogo v prvi svetovni vojni je odigralo topništvo; nekateri prvi svetovni vojni zato pravijo tudi bitka topov. Prvič so v spopadih uporabili kemične pline, podpornice, vojskovanje se je premaknilo tudi v zrak. Pojavili so se prvi tanki. Zaradi uporabe novih tehnologij, kot so strojnice, tanki, spopadi v zraku in radijska komunikacija, prva svetovna vojna velja za prvo sodobno vojno.

Sile antante naj bi prva svetovna vojna po navedbah spletnega portala spartacus-educational.com stala 125,7 milijarde ameriških dolarjev, centralne sile 60,6 milijarde.

Premirje, ki so ga predstavniki zmagovalne antante in poražene Nemčije podpisali v vagonu v gozdu blizu francoskega kraja Compiegne, je začelo veljati natanko ob 11. uri 11. dan v 11. mesecu leta.
Premirje, ki so ga predstavniki zmagovalne antante in poražene Nemčije podpisali v vagonu v gozdu blizu francoskega kraja Compiegne, je začelo veljati natanko ob 11. uri 11. dan v 11. mesecu leta. FOTO: AP

Prinesla večje družbene spremembe

Hkrati je prva svetovna vojna prinesla večje družbene spremembe, predvsem za ženske, ki so morale delovno nadomestiti moške na bojišču ali tiste, ki se od tam niso nikoli vrnili.

Še pred koncem vojne se je pojavila ena od najbolj smrtonosnih svetovnih pandemij, španska gripa, ki je terjala od 50 do 100 milijonov smrtnih žrtev.

Pogubne posledice uporabe bojnih plinov med prvo svetovno vojno so po svetu sprožile tudi prizadevanja proti uporabi teh bojnih strupov, ki so se končala s podpisom ženevskih konvencij leta 1925, ki omejujejo uporabo kemičnega in biološkega orožja v vojni in so v veljavi še danes.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KenBlock
11. 11. 2018 22.46
-1
SKRIPT
11. 11. 2018 20.51
+6
Pahor spet dela sramoto Sloveniji, bolje bi bilo ce bi ostal doma
Pacek22
11. 11. 2018 19.58
+10
Vedno bolj pa imam občutek da se bliža nova vojna zaradi migrantov
nikhrast
11. 11. 2018 20.07
-8
Zakaj, brezposelnost je nizka, primanjkuje delavcev, treba pa je uvoziti sposobne.
Madeni
11. 11. 2018 19.55
-2
Čokolinda je bila povabljena Dihurja ni nihče..in kar je jasno Erjavec je go-bec lažnivec boste kaj o tem..CERAR pa pi-sda izdajalec boste kaj pisali spet o Fijasku LEVAKOV..??
BUONcaffee
11. 11. 2018 17.23
+6
Zahodna meja Slovenije na reki Piave.
korintos23
11. 11. 2018 17.43
-2
Etul ti to ve, vprašaj ga! On pravi da nas AO ni okupirala.
etul
11. 11. 2018 17.47
+4
malimoz2012
11. 11. 2018 17.17
-19
1.svetovna vojna...kaj sploh je to?
BuenosAires
11. 11. 2018 19.24
+11
Za nas bolj pomembna kot druga svetovna vojna!
vertex
11. 11. 2018 17.14
-8
V avstroogrski so slovenci umirali od lakote. .v jugi nihče
boljši jutri 1
11. 11. 2018 17.03
+8
Dokler se neumni in naivni ljudje borijo za ideje norih oblastnikov bo tako.Na koncu se pa vedno podpišejo neki sporazumi.Kakšna človeška neumnost.
BUONcaffee
11. 11. 2018 16.42
+12
Polovico Slovenije ostalo v Italiji, katastrofa da ni večje. Sicer pa smo se borili z ramo ob rami.
korintos23
11. 11. 2018 17.47
-5
Boško1980
11. 11. 2018 19.02
+2
To kaj je ostalo pa želiš- te , podarit prihajajočim!
BUONcaffee
11. 11. 2018 16.40
+15
Lep članek. Poklonimo se vsem žrtvam prve svetovne vojne.
nikhrast
11. 11. 2018 16.31
+2
Nehajte s temi traparijami, saj se ne praznuje zmaga. Vsi so bili tam, cajti so se spremenili. nima ves svet mentaliteto Slovencev. Nov 11 je pa vedno bil praznik v Severni Ameriki, Veterans Day v Ameriki, Remembrance Day v Kanadi, ceremoniali pred spomenikom padlih po vseh večjih mestih. Prva vojna je imela tudi velik vtis na takrat majhno državo Kanado, čez 60 tisoč Kanadčanov je padlo v prvi vojni.
Castrum
11. 11. 2018 16.18
+18
1.december 1918 je bil dan, ko smo Slovenci pristali na oblast in komando Beograda. Leta 1991 smo končno postali svoji na svojem in dokazali, da je bila Slovenija v Jugi predvsem bankomat za ostale narode in republike.
OlalaKokoĐambo
11. 11. 2018 16.26
-14
Bankomat?? Hahahahhahahah.. Slovenija ni imela ene žage ko je končana vojna..Ko je Tito prišel na oblast 30 l kasneje je Slovenija dobila veliko tovarn iz Srbije ( od tvojega Beograda) .In tako postala najbogatejsa republika...Zahvali se Rdeckarju da je sovrazil Srbe da je Slovenija " zadihala"
AC_1
11. 11. 2018 17.30
+11
Ja pa kaj še. Ne poznam niti ene tovarne na gorenjskem da jo je tito pripeljal iz srbije. Večinoma so tovarne bile že zgrajene še pred časom SFRJ se pravi iz časa kraljevine SHS in tudi v tem času in z tem tudi leta 2019 ustanovitev univerze v ljubljani v slovenskem jeziku
OlalaKokoĐambo
11. 11. 2018 18.26
-7
Poglej...70 tovarn iz Srbije na Hrvasko in Slovenijo je Titek preselil..Zaboli me samo to da vedno poudarjate kako smo Slovenci bili bankomat Beogradu.. Enostavno NI res.. Slovenci smo z prihodom Tita bajvec pridobili v Matwrijalnem smislu od vseh republik..Ker je nas geo polozaj tak da smo blizu Italije ter Avstrije in posledicno je tukaj najvec zacvetela industrija... Res je pa tudi to da smo dobili vecje mnogo vecje pravice pod Shs drzavo kot smo jih imeli pod Ao..Glede na to da bi morali biti vojni plen Srbiji smo zeloooooo dobro skozi prisli..
korintos23
11. 11. 2018 15.01
-15
Svečkarji trdijo da se je v prvi vojni borila tudi Slovenija!
nikhrast
11. 11. 2018 16.22
-5
Pa da se je v drugi vojni tudi borila Slovenija.
BuenosAires
11. 11. 2018 19.26
+6
Ne Slovenija ampak Slovenci in to na več frontah, največ jih je padlo na fronti v Galiciji!
Pošteni
11. 11. 2018 14.52
-2
Verjetno smo Slovenci premaknili jeziček na tehnici,bi rekli naš politiki.
korintos23
11. 11. 2018 15.00
-3
Misliš slovenski vojaki v okupatorski vojski?
štrekeljc
11. 11. 2018 16.25
+22
Kori, ne kakaj klamf! S tem, da A-O vojsko zmerjaš z okupatorsko vse tiste Slovence, ki so se v njej pošteno in častno borili, enačiš z domobranci! Slovenci so se na Soški fronti borili tudi proti Italijanski okupaciji Slovenije, domobranci si z ikupatorjem sodelovali. Ni v tem velika razlika?
korintos23
11. 11. 2018 17.42
-5
štrekeljc
11. 11. 2018 18.01
+8
Ne. Kori, svojo samostojnost smo zgubili v času pokristanjevanja. Takrat smo bili okupirani s strani Frankov in kasneje Germanov. Avstrijsko cesarstvo obstaja od 1804 (Napoleonove vojne) in od 1867 kot dualistična A-O. Še Marija Terezija, o kateri radi beremo kot o avstrijski cesarici, to nikoli ni bila, umrla je 1780 leta.
štrekeljc
11. 11. 2018 21.33
+4
dodatek, ker je težko vse napisati v kratkem postu: če pogledaš razmere, v katerih smo Slovenci živeli od ustanovitve Avstrijskega cesarstva bi prej lahko rekel, da smo bili pod okupacijo klera. Ta je versko pripadnost postavljal precej nad nacionalno in s tem zatiral narodno zavest Slovencev. Zadeva se je popravila z "majskimi zakoni" (šolstvo je postalo laično, recimo) v času vlade Auersperga, ki so uredili razmerje med Cerkvijo in državo. S tem, da je Cerkev izgubila precej vpliva, so bili postavljeni osnovni pogoji rast slovenske narodne zavesti.
Homofobb
11. 11. 2018 14.47
-6
To da smo Slovenci IZGUBILI vojno,je kaj za praznovat??
korintos23
11. 11. 2018 14.50
+15
AO jo je izgubila, Slovenski fantje so pa morali iti kot hlapci , manj vreden narod, se za AO se borit. Je pa potem general Maister pokazal A vstrijcem do kod sega Slovenija.
Kollerik
11. 11. 2018 14.56
-3
za kvizlote res ni kaj za praznovat, mi pa praznujemo vsako leto, vsakega 9. maja in še kaj vmes
štrekeljc
11. 11. 2018 16.33
+11
Slovenci nismo izgubili, težko bi celo tekel, da je izgubila A-O. Ta je je zafrknila sama. Cesar Karl je, da bi spodbudil svoje podanike, nekaterim narodom obljubil avtonomijo. Tomáš Masaryk je to oportunistično izkoristil in slovaške polke pozval, naj se vrnejo domov. Fronta na Piavi je tako razpadla, ne da bi bila prej VOJAŠKO poražena. Posledično je razpadla tudi A-O.
etul
11. 11. 2018 16.54
+6
Štre..... fino je da je tukaj tudi nekdo ki vsaj nekaj ve kaj se je dejansko takrat dogajalo,da je kašno knjigo prebral,en plus za tvoja pisanja +.
štrekeljc
11. 11. 2018 17.10
+15
p.s. za dodatek: Italijani se hvalijo z zmago na Piavi. Ampak prvi vojaki, ki so Piavo prečili in vzpostavili mostišče, so bili Angleži, Škoti pravzaprav. Ti so bili poslani Italijanom na pomoč. Toliko o ITALIJANSKI zmagi.
štrekeljc
11. 11. 2018 17.52
+11
etul, zdajle si me nateral, da sem šel knjige preštet: 118 jih imam na temo 1. vojne. Še italijansko sem se na stara leta naučil, da lahko njihove tudi berem. Mađarsko se pa ne bom, se mi zdi. Soška fronta me je začela zanimati 1968, ko sem šel prvič po planoti Batognice in (takrat še) dobesedno hodil po kosteh. Zdaj na Črnelsko špico ne pridem več, berem (in nakladam!) pa še lahko.
etul
11. 11. 2018 18.01
+3
Zato pa fino je brat poste nekoga ki pozna zadeve,kot sem napisal en velik plus od mene.
dabra
11. 11. 2018 14.40
+10
Še dons mi ni kasno kaj so hotl dosežt v teh vojnah...
korintos23
11. 11. 2018 14.52
-6
Trezika in Dolfa to vesta, sta vedela, bedaki so jima pa sledili kot ovce.
haaaahahahaha
11. 11. 2018 14.29
+19
100 let je že od tega pa idijotov še kar ni izučilo
keved
11. 11. 2018 14.05
+8
Raje se pripravite na naslednjo svetovno vojno, ki je ze pripravljena.
štumbamfirer
11. 11. 2018 14.28
+8
to je sveta vojna kar se zdaj pripravlja in to v najgorem smislu
korintos23
11. 11. 2018 12.52
+4
In ko so A vstrijci in Nemci pošteno fasali je bila prviš Slovenija omenjena, SHS!
Wahl
11. 11. 2018 12.32
+26
Sedaj pa še članek o tem kako se iz preteklih morij nismo nič pozitivnega naučil.
korintos23
11. 11. 2018 12.50
+0
Kak te ne, tistega kateri to začne, in tiste kateri mu pomagajo, treba izkoreniniti.
etul
11. 11. 2018 12.52
+5
Kori pol ZDA in VB nebi bilo nikjer več kolk enih vojn so začel.
korintos23
11. 11. 2018 14.51
-4