Tujina

Ob morebitnem kaosu ob brexitu na posredovanje pripravljenih 10.000 policistov

London, 04. 04. 2019 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
5

Britanska policija je tamkajšnjo javnost pozvala, naj ne podpihuje napetosti v zvezi z izstopom Velike Britanije iz EU. Kot je navedlo vodstvo policije, pa je na posredovanje ob morebitnem kaosu v državi pripravljenih več kot 10.000 policistov. Britanska policija naj bi v prihodnjih tednih namreč pričakovala več protestov.

V nacionalnem svetu policijskih načelnikov so poudarili, da usklajujejo skupen odgovor na državni ravni ob morebitnih težavah, ki bi utegnile spremljati brexit. Med temi so navedli zamude v pristaniščih, motnje v prometu in pomanjkanje blaga.

Za posredovanje ob morebitnem kaosu so po njihovih navedbah usposobili več kot 10.000 policistov. Kot so dodali, so priprave na posredovanje vsebovale tudi najslabše možne scenarije.

Britanski policisti so vsem morebitnim žrtvam zagotovili, da bodo njihove prijave jemali resno in jim zagotovili vso potrebno podporo.
Britanski policisti so vsem morebitnim žrtvam zagotovili, da bodo njihove prijave jemali resno in jim zagotovili vso potrebno podporo. FOTO: Thinkstock

Operativni vodja policijskih akcij Charlie Hall je pojasnil, da policija v prihodnjih tednih pričakuje več protestov, a za zdaj ne vidi razloga, da bi jih spremljalo nasilje. Kljub temu ob tovrstnih dogodkih po njegovi oceni lahko pride do kratkotrajnega porasta zločinov iz sovraštva. Tako se je denimo zgodilo po referendumu o brexitu leta 2016.

Vsem morebitnim žrtvam so ob tem zagotovili, da bodo njihove prijave jemali resno in jim zagotovili vso potrebno podporo.

Več deset poslancev že januarja prosilo za zaščito

Na policijo se je sicer že v januarju obrnilo več deset poslancev za zaščito pred grožnjami, povezanimi s političnimi delitvami glede brexita. Poveljnik londonske policije Adrian Usher, ki skrbi za varovanje politikov, je pojasnil, da so poslance že pozvali, naj si zagotovijo primerno, sorazmerno in učinkovito varnostno svetovanje in zaščitne ukrepe.

Vodja konservativcev v poslanski zbornici Andrea Leadsom pa je dejala, da v tem mesecu pričakuje bistveno poostreno varovanje poslopja.

Velika Britanija naj bi EU po trenutni časovnici zapustila 12. aprila, a je premierka Theresa May že napovedala, da bo zaprosila Evropsko unijo za vnovično preložitev brexita.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
05. 04. 2019 08.57
+1
Torej se nekaj kuha
RamzesII
04. 04. 2019 20.05
"Kot so dodali, so priprave na posredovanje vsebovale tudi najslabše možne scenarije." A res, se mora javnost bati, kar so pripravili.
RamzesII
04. 04. 2019 20.04
"Britanska policija je tamkajšnjo javnost pozvala, naj ne podpihuje napetosti v zvezi z izstopom Velike Britanije iz EU." A da ne, sama pa počne kaj, povečuje enote za ... proti isti javnosti.
Mauzahecmauzares
04. 04. 2019 17.49
Anarhodemokracija
deratizacija
04. 04. 2019 17.37
+3
Z vsakim dnem so pota tako opevane demokracije bolj čudna.