Svet

Ob odpovedi dopusta želela vračilo akontacije, a dobila plaz groženj in žaljivk

Ljubljana, 22. 07. 2020 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ne glede na epidemiološke razmere na Balkanu smo tudi Slovenci pri naših južnih sosedih ustvarili 83 odstotkov prometa glede na isto obdobje lani. Pa kljub temu letos ni več menijev, kjer bi bila ponudba tudi v slovenščini, in tudi letos se najde kakšen 'izjemno prijazen' gostitelj. Slovenki, ki je odpovedala dopust na Hrvaškem, ker jo skrbijo razmere zaradi novega koronavirusa, je lastnik agencije Denor Travel napisal besede, kot so: ciganka in da smrdi. Razlog, da je bila deležna takšnega odziva pa: želela je dobiti nazaj vplačanih 200 evrov akontacije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Romana Javornik o odpovedi dopusta
    05:17
    Iz SVETA: Romana Javornik o odpovedi dopusta
  • Iz SVETA: Po odpovedi dopusta grožnje
    03:31
    Iz SVETA: Po odpovedi dopusta grožnje

Lastnik turistične agencije Denor Travel je Slovenki, ki je na Pelješcu prav preko te agencije rezervirala apartma, poslal grozilno in žaljivo elektronsko sporočilo. V njem ji je zagrozil, da ve, kje živi, in da jo bo ob naslednjem obisku v Sloveniji obiskal. 

A Slovenka je imela z agencijo dogovor, da se plača 200 evrov akontacije, ki pa se v primeru, da ne bi mogli iti, sploh zaradi koronavirusa, ki se je začel, brez težav vrne. Zaradi trenutnih razmer s koronavirusom so se z družbo odločili, da počitnice 20 dni pred odhodom odpovejo. Sporočila jim je, da se opravičuje za vse težave in da upa, da bodo lahko apartma oddal naprej. Prav tako jih je prosila, naj ji sporočijo, kako je s temi 200 evri.

Odgovora turistične agencije po njenih besedah ni bilo. Pred dvema dnevoma, pa je dobila njihov odgovor in takrat se je začelo zapletati. Napisali so, da se enostavno lastnik tega apartmaja z vračilom plačila ne strinja ter da naj se obrne na lastnika.

Turistična agencija se je, kot trdi, nato spet nehala odzivati, zato jim je na Facebooku pustila slabo oceno in komentar, da gre za najslabšo uporabniško izkušnjo. "Nazaj je priletel mail, v glavnem z žaljivkami takimi in drugačnimi. Moški mi je poslal zemljevid, da ve, kje sem doma."

Lastnik agencije Muhamed Lulak nam je danes priznal, da je poslal precej ostro elektronsko pošto, a da je bila Slovenka tista, ki je prva začela groziti.   

A Slovenka pravi, da vse to ni res in da mu je zgolj enkrat tedensko poslala vljudno sporočilo, ali ji lahko vrne 200 evrov akontacije. A po prvi elektronski pošti jo je šokirala še objava na Facebooku. Lulak je namreč tam objavil fotografijo in telefonsko številko naše sogovornice, s pripisom: "Če bi si radi privoščili malce zabave, kontaktirajte to gospodično, diskretnost pa da je zagotovljena."

Dejstvo je, da si lastnik turistične agencije česa takšnega ne bi smel privoščiti, Slovenka pa je zaradi tega že najela odvetnika. 

Kako je z odpovedjo dopusta v primeru poslabšanja epidemiološke slike v državi nastanitve?

Dopust ste rezervirali v času, ko je bila država, v katero ste želeli potovati, na zelenem seznamu, zaradi poslabšanja epidemiološke situacije pa se odločite, da bi bilo morda bolje počitnice odpovedati. V primeru, ki ga navaja Slovenka, "je bil dopust rezerviran že v času, ko je bil znan izbruh covid-19. Pri pogodbah, ki se sklepajo v tem času, morajo potrošniki vedeti, da jih sklepajo v obdobju negotovosti, kar je povezano z različnimi tveganji glede možnosti izvedbe storitve," opozarja Romana Javornik, vodja Evropskega potrošniškega centra .

Pri pravici do vračila denarja je pomembno, kdaj je bila sklenjena pogodba in s kom je bila sklenjena. Ponudniki storitev, ki prihajajo iz območja Evropske unije morajo namreč upoštevati evropsko zakonodajo. 

Kaj pa v primeru, da ste letalski prevoz rezervirali že v prejšnjem letu, ko pandemije koronavirusa še ni bilo? "Na področju paketnih potovanj so številne države sprejele interventne ukrepe, s katerimi posegajo v pravice potrošnikov. Taki ukrepi praviloma niso bili sprejeti na področju letalskih prevozov, zato še vedno velja evropska uredba. So pa bila izdana priporočila Evropske unije, da morajo letalski prevozniki potniku kupnino povrniti, vendar je ta možnost lahko zamaknjena za določeno obdobje," odgovarja Romana Javornik. 

Pri sklepanju pogodb v negotovem času je pomembno, da dejstva v pogodbi upoštevamo, predvsem pa moramo biti pozorni na določila o zavarovanju v primeru odpovedi in kakšni so roki za odpoved. "Pri pogodbah, sklenjenih v času pandemije koronavirusa, se potrošnik ne bo mogel sklicevati na izredne okoliščine, kot bi se lahko v primeru pogodb, ki so bile sklenjene pred izbruhom. Če bi prišlo do spora glede pravice do povračila kupnine zaradi spremenjenih okoliščin, bi o tem sporu odločalo sodišče," pojasnjuje Javornikova in dodaja: "Če vse te stvari niso bile dogovorjene pred podpisom pogodbe, ponudnik potrošniku ni dolžan povrniti kupnine." 

Za odpovedi, ki se zgodijo iz preventivnih razlogov, v tem primeru zaradi strahu pred okužbo, pa velja, da potnik nima pravice do povračila celotne kupnine. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whatelse
23. 07. 2020 17.15
-3
Naj pozabi na ta denar. Sama si je kriva, da je rezervirala v času epidemije. Kaj, je mislila, da se bo virus čez poletje potuhnil? Poleg tega, naj bi prej preverila, če ji v takem primeru vrnejo akontacijo... Mi smo se, tako vsaj veš pri čem si.
ajtutaki
24. 07. 2020 18.29
+2
Površno bereš - napisano je, da se je dogovorila za vračilo aklntacije za primer odpovedi zaradi virusa.
ina5785
23. 07. 2020 09.35
+0
V ponedeljek grem v Kvarner - v okrnjeni postavi, namesto 5 oseb, samo 2 osebi. Rezervirali smo že januarja - pred korono. Na misel mi NE pride, da storniram. Gospod je bil po telefonu zelo prijazen, v jan. smo nakazali 200 EUR, ki bi jih imela pravico dobiti nazaj, ker takrat še URADNO NI bilo korone. Vem da bo gospod ustregel in pripravil manjši apartma, ker mi je sedaj cilj samo to. Če NE, pač NE, če bodo manjši apartmaji zasedeni. . . . . . . . . NE bom delala cele revolucije, ker NI po moje. Treba je tudi upoštevati ljudi, ki se s tem bavijo in od tega živijo!!!
ina5785
23. 07. 2020 09.26
-1
Saj lahko šimfamo kolikor hočemo in se postavljamo v vlogo arbitra - iz kavča. . . . . . . . . . . . Vendar gospej se na faci vidi, da je zelo PISIK baba in ne verjamem najbolj NJENI zgodbi. Mislim da bi si gospa za teh 200 EUR celo dala odrezati prst. . . . . . . . sicer pa je vedela, če v koroni rezervira, potem prekliče, naj nosi še posledice. Tudi na drugi strani je bila nesramnost, vendar verjamem, da ti včasih nekdo celo izpuli kakšen živec. . . . . . . Bilo bi me sram se za tako majhno vsoto vlačiti po medijih in še celo za 200 EUR vzeti advokata. Hallo. . . . . . . . .
Petur
23. 07. 2020 09.06
+5
muhamed je jasno da ni niti iz slavonije niti iz otoka.samo ce objavijo pisanje,bo razvidno iz pravopisja,saj tam zagotovo ne uide.tega je nasa obala polna!
Darko32
23. 07. 2020 08.31
+24
To je samo slika ekonomije in načina poslovanja teh Hrvaških MOHAMEDOV in njim podobnim. Okkradejo te na vsakem koraku. Žal je to njiihov način poslovanja v primerih, ko je potrebno denar vrniti.
Banion
23. 07. 2020 08.22
+28
Ja kar rezervirajte pri raznih mohamedih in podobnih svetnikih ki vas potem zmerjajo in izsiljujejo.
brat od Pepeta
23. 07. 2020 08.19
-6
Rumeni seznam bo malo premalo za tole razlaga. Sama si je kriva.
ina5785
23. 07. 2020 09.27
-5
brat od Pepeta - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ In sedaj doživlja 5 minut slave, da je v medijih
XardasXM
23. 07. 2020 08.18
+1
ZVPot - 57. f člen - (5) Organizator potovanja ima pravico le do povračila svojih stroškov, če je potrošnik odstopil od pogodbe zaradi okoliščin, ki se jim ni mogel izogniti ali jih odvrniti in bi bile ob sklenitvi pogodbe utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenil, če bi takrat že obstajale, kot tudi v primeru če je potrošnik preskrbel ustrezno zamenjavo ali je zamenjavo našel sam organizator. .... Torej plačana akontacija 200€ ni višina stroškov organizatorja in zato mora organizator vrniti razliko (akontacija - stroški organizatorja), ker se nekdo, ki je želel v državo, ki je bila v trenutku rezervacije na zelenem seznamu odloči, da ne bo šel, ker je država pristala na rumenem seznamu (ker se ob sklenitni aranžmaja nebi za to odločil, če bi bila na rumenem že takrat).
Darko32
23. 07. 2020 08.33
+5
Čakaj a iz katerega zakona pa si to prebrall. Za balkan to ne velja. KAPIRAŠ.
XardasXM
23. 07. 2020 08.51
+4
To velja za Slovenske agencije... Za konkreten primer, ker je rezervirala preko hrvaške pa ne velja... in nikjer nisem navajal konkretnega primera ampak je to podatek za tiste, ki rezervirajo prek domačih agencij in tega ne vejo... Kapiraš?
Celabuča
22. 07. 2020 21.57
+15
Lastnik se ne strinja,obrni se na lastnika?
Tomek0
22. 07. 2020 21.55
+16
Res je kot pravi en spodaj zakaj sploh te butaste agencije , booking je zakon
Tomek0
22. 07. 2020 21.53
+2
Mas opcijo da doplacas zavarovanje akontacije 40eur pa v primeru odpovedi dobis vrnjeno vse razn teh 40eur. Akontacijo pa eni zacnejo placevati ze decembra (first minut) in na ta nacin ti agencija nudi kaksen popust. Ce pa kdo ne se vedno ne želi vrniti denarja mi zlomis celjust jetra pa mu nabijes v hrbet. To je vsa umetnost
Špartanec
23. 07. 2020 08.30
+3
Haha, pri hrvatih bi popušila še teh 40€ zavarovanja.
Rožice cvetijo
22. 07. 2020 21.51
+6
Vsaka medalja ima 2 strani, kaj pa pravi ponudnik? Ste kontaktirali tudi njega?
Svetec 2021
22. 07. 2020 21.44
-33
Kaj cvili saj pravilno da ji ne vrne denarja !! Kaj bluziiii
ina5785
23. 07. 2020 09.29
-2
legenda2014 - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MacekMuri75B
22. 07. 2020 21.41
+28
Vsem ponudnikom - akontacija ni namenjena temu, da Vam ostane. Akontacija je namenjena, da dobite plačilo vnaprej ter ni enaka akontaciji pri stanovanjih. In če storitve ne izvedete, jo morate vrniti. Enako velja tudi za letalske lete, potovanja itd itn. Seveda v pravni državi.
Svetec 2021
22. 07. 2020 21.45
-8
Rožice cvetijo
22. 07. 2020 21.53
+6
Muci, zelo se motiš. Ko boš ti oddajal, boš vedel, zakaj gre. Ekonomija ti je španska vas. Plačaš akontacijo in kasneje razliko....če te ni...adijo akontacija.
aljoteam
22. 07. 2020 21.54
+5
MacekMuri, to seveda ne velja za vse storitve v turizmu, se vidi da nimas izkusenj. Akotancija gre v veliko primerih za pripravo in se porabi. Recimo pri nas v navticnem turizmu je tako in nihce v celi branzi ni vracal akontacij. Tudi pri agencijah gre denar za place ljudi ki nudijo storitev organizacije. Prestavljanje na kasneje je sposno sprejeta resitev v marsikateri turisticni branzi ki sprejema deposite, akontacije itd. Banana drzava bi bila ce bi sistem prisilil v vracanje akontacij tam kjer je bila storitev (recimo priprava in placani zaposleni) ze izvedena..
User1538643
22. 07. 2020 21.39
+3
Agencije hahaha...
Gifted
22. 07. 2020 21.35
+35
Preko 20 nocitev letno opravim preko bookinga po celem svetu pa nikoli tezav... Zakaj potem sploh iscete preko nekih levih agencij?
G8J
22. 07. 2020 21.34
+0
Kovidovanje na polno! Očitno jo bo omenjeno izučilo. Demoni so jo napadli in se ji smejijo.
Svetec 2021
22. 07. 2020 21.27
-21
Ni problema s hrvati
marmilan
22. 07. 2020 21.33
+31
Seveda ni problema, problem so že sami hrvati.
nivampomo?i
23. 07. 2020 08.44
+4
kapetan
22. 07. 2020 21.25
+12
V kolikor bi plačala domači agenciji ima smisla razglabljat za vse ostalo pa naj gre k muhi... Bo šola za drugič komu zaupa denar.
Rožice cvetijo
22. 07. 2020 21.24
-6
Očitno nekateri ne vedo, kaj pomeni oz., zakaj je ako ntacija. V primeru rezervacije turistične nastanitve to pomeni, da ponudniku nastanitve ostane vaša akontacija, če ne morete priti zaradi bilo katerega vzroka. In ponudniku ni potrebno vračati akontacije!!!
Rožice cvetijo
22. 07. 2020 21.34
+0
No minusarji, naj mi prosim nekdo od vas razloži, zakaj je potem akintacija!!!
beowulfsam
22. 07. 2020 21.36
+5
Če bi prebral članek, klavzula/dogovor korona. Ampak ej, že če so 3-4 odstavki, folk ne prebere, kaj šele razume...
Rožice cvetijo
22. 07. 2020 21.47
+9
Jaz imam apartmaje in zahtevam akontacijo, če nekdo želi rezervacijo preko telefona. Zakaj že? S tujci ni problema, takoj, brez vprašanj nakažejo. S Slovenci pa je žal drugače. Ko omenim akontacijo, se jih 99% ne oglasi več, kajj šele,da bi nakazali akontacijo.....se pa najdejo tudi taki, ki vprašajo, če ne bodo mogli priti, ali bom vrnil akontacijo. Zakaj že zahtevam akontacijo? Še posebno letos, ko dopustuje toliko naših ljudi v SLO. Če je napovedan dež, pač ne bi prišli in si izmišljujejo razno razne bolezni. Tisti, ki ne oddajate, dajete minuse, ker ne razumete.