Tujina

Obamova vlada je sestavljena

Washington/Chicago, 20. 12. 2008 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama je imenoval še zadnje štiri ministre svoje nove administracije. Do zaprisege mora imenovati še vodje obveščevalnih služb.

Obama je predstavil nova ministra in ministrici: Z leve proti desni: Ron Kirk, Hilda Solis, Ray LaHood, Karen Mills.
Obama je predstavil nova ministra in ministrici: Z leve proti desni: Ron Kirk, Hilda Solis, Ray LaHood, Karen Mills. FOTO:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je v petek, mesec dni preden bo nastopil položaj, imenoval še zadnje štiri predstavnike v svoj kabinet. Predstavil je ministrico za delo, ministra za transport, trgovinskega predstavnika in vodjo uprave za malo gospodarstvo.

Obama je za ministra za transport imenoval republikanskega kongresnika iz Illinoisa Rayja LaHooda, na položaj ministrice za delo je imenoval demokratsko kongresnico iz Kalifornije Hildo Solis, za ameriškega trgovinskega predstavnika je postavil nekdanjega župana teksaškega Dallasa Rona Kirka, na položaj vodje uprave za malo gospodarstvo pa samostojno podjetnico Karen Mills.

Obama je tako že opravil večino dela, pred njim pa je sedaj praznovanje božiča in novega leta na Havajih. Po vrnitvi s Havajev, bo moral imenovati še vodje obveščevalnih agencij in številnih drugih agencij in uprav, ki delujejo v okvirju ameriške administracije. Za položaj nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti je predviden upokojeni admiral Dennis Blair, kdo pa bo vodil ameriško obveščevalno agencijo CIA, še ni jasno.

Novoizvoljeni predsednik ZDA je v petek govoril tudi o gospodarskem položaju ZDA in dejal, da okrevanje ne bo prišlo hitro, najverjetneje pa bodo zanj potrebovali nekaj let. "Preden bo postalo bolje, bo še slabše," je priznal Obama, ki tudi tokrat ni govoril o podrobnosti velikosti svojega predvidenega stimulacijskega paketa, ki bo proračun stal okoli 850 milijard dolarjev. Zagotovil je, da denarja ne bodo porabljali po nemarnem, ampak bodo ukrepi vlade za okrevanje v začetku stali precej.

Obama je omenil tudi odločitev predsednika Georgea Busha, da pomaga trem avtomobilskim podjetjem z ugodnimi posojili. Dejal je, da se s tem strinja, vendar je podjetja Ford, General Motors in Chrysler opozoril, da se morajo pobrati skupaj in preoblikovati, ker ne bodo mogla večno računati na državno pomoč.

O guvernerju zvezne države Illinois Rodu Blagojevichu, ki je bil pred desetimi dnevi aretiran zaradi korupcije, Obama tokrat ni govoril. Po dolgem času pa je govoril sam Blagojevich, ki je obtožen poskusa prodaje Obamovega senatnega sedeža. Bojevito je zagotovil, da se bo boril do zadnjega diha proti tem domnevno lažnim obtožbam in "politični drhali", ki ga hoče linčati. V Chicagu oziroma Illinoisu bo še zanimivo, kar napoveduje težave za Obamovo administracijo, še preden bo 20. januarja 2009 prisegel na položaj 44. predsednika ZDA.

Blagojevich se na vse kriplje otepa obtožb o korupciji.
Blagojevich se na vse kriplje otepa obtožb o korupciji. FOTO: Reuters


KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sladoledcebula
21. 12. 2008 09.33
12345s jaz vsaj nisem utajil davkov napeljeval k korupciji...... lahko ti pa prodam bmw 1993 z nemčije ponarejeni dokumenti gratis!
12345s
21. 12. 2008 08.29
Pozdravljen Moderator, sem te opazila,ja.Še vedno si najlepši. L.P.
12345s
21. 12. 2008 08.22
SLADOLED ČEBULA, tudi Ti se predstavljaš za Slovenca,pa kaj?
sladoledcebula
21. 12. 2008 08.14
ITAK je ta tema že off ampak vseeno tale rod milorad je srb njegova straša sta *čista srba* iz notranje srbije a zanimivo v medijih se izpostavlja za poljaka
12345s
21. 12. 2008 07.35
ISOM, da ne bi bilo pomote,sem bila navdušena nad temnopoltim predsednikom. Ko pa je za obrambnega ministra imenoval dosedanjega,.. pa gospa Clintonova,....žal. L.P.
zogby
21. 12. 2008 03.45
sladoledcebula Nevem če je Rod Blagojević srb???Jaz sem slišal da je Hrvat??? Sicer je pa bilo včasih tut na Hrvaškem dosti srbov,tko da dejansko ne morš točno vedeti kam bi ga dal? :)
isom
20. 12. 2008 16.46
fantodfare - saj še ni predsednik, kako naj karkoli zapre? 12345s - a bi bil malo konkreten? Recimo nadaljeval stavek z: zato ker...
fantodfare
20. 12. 2008 10.57
he,he. Obama a še nisi zaprl Gautaname?he,he. Čakamo.
sladoledcebula
20. 12. 2008 09.58
srb dela sranje še v ameriki medtem ko se ironično v medijih rod b. predstavlja za potomca poljskih staršev. medtem pa mu nekateri srbski mediji izražajo podporo v boju proti*ameriški propagandi* ker je srb, medtem ko že rečeno sam v medijih izjavlja da je poljak
12345s
20. 12. 2008 09.32
Obama me žal,vedno bolj spominja na našega Pahorja.