Tujina

Občina Ilidža povsem očiščena min, ki so ogrožale varno bivanje

Sarajevo, 23. 11. 2018 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Občina Ilidža, ki se nahaja v kantonu Sarajevo v Bosni in Hercegovini, je razglasila svoje celotno ozemlje za minsko očiščeno. Gre za eno izmed prvih občin v tej državi, ki je v popolnosti očiščena min - tihih groženj, ki so več kot dve desetletji oteževale varno bivanje in razvoj tamkajšnjih prebivalcev.

BIH je sicer ena izmed minsko najbolj onesnaženih držav na svetu, saj je minsko sumljivega še vedno okrog 2 odstotka celotnega njenega ozemlja.
BIH je sicer ena izmed minsko najbolj onesnaženih držav na svetu, saj je minsko sumljivega še vedno okrog 2 odstotka celotnega njenega ozemlja. FOTO: AP

Njeno očiščenje je zaključek pomembnega dela tudi za ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti. Med leti 1998 in 2018 je ITF za projekte razminiranja na tem območju zbrala več kot 3 milijone evrov, s katerimi so očistili preko 8,1 milijona kvadratnih metrov minsko onesnaženih in sumljivih površin. Minsko onesnažena površina v Ilidži je obsegala kar 17,4 milijonov kvadratnih metrov.

Očiščenega in vrnjenega prebivalstvu je bilo več kot 85 kvadratnih kilometrov minsko osumljenega in onesnaženega ozemlja, več kot 5000 minskih žrtev je bilo vključenih v programe družbeno-ekonomske pomoči.

Tomaž Lovrenčič, direktor ITF, je na svečanem dogodku, ki je ob tej priložnosti potekal v občini Ilidža, poudaril: "Skozi ITF je bilo v skupno 48 projektih razminiranja in ostalih metod pregledovanja minsko sumljivih površin v dveh desetletjih najdenih več kot 570 min in 300 neeksplodiranih ubojnih sredstev. Vsako od teh eksplozivnih teles je za tamkajšnje prebivalstvo in obiskovalce predstavljalo nevarno grožnjo in z odličnim sodelovanjem vseh strani smo jih sedaj dokončno odpravili. Občina Ilidža je primer dobre prakse humanitarnega razminiranja, podpore protiminski dejavnosti in krepitve človekove varnosti in na ta uspeh smo v ITF zelo ponosni."

Skozi ITF so omenjene projekte finančno omogočile Občina Ilidža, Združene države Amerike, Norveška, Nemčija, program Adopt a Minefield, Ministrstva za prostorsko planiranje in okolje Kantona Sarajevo ter Belgija.

BIH je ena izmed minsko najbolj onesnaženih držav sveta

BIH je sicer ena izmed minsko najbolj onesnaženih držav na svetu, saj je minsko sumljivega še vedno okrog 2 odstotka celotnega njenega ozemlja.

Občina Ilidža je primer dobre prakse humanitarnega razminiranja, podpore protiminski dejavnosti in krepitve človekove varnosti .
Občina Ilidža je primer dobre prakse humanitarnega razminiranja, podpore protiminski dejavnosti in krepitve človekove varnosti . FOTO: iStock

ITF je v BIH prisoten od leta 1998.  V tem času se je preko ITF programov ozaveščanja o nevarnosti min udeležilo več kot 180.000 otrok in odraslih, 875 minskih žrtev je prejelo zdravstveno rehabilitacijo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča, preko 5.000 minskih žrtev iz BIH je prejelo psihosocialno podporo skozi šport in pomoč vrstnikov, čez 85 kvadratnih kilometrov minsko osumljenega in onesnaženega ozemlja je bilo očiščenega in vrnjenega prebivalstvu, več kot 5.000 minskih žrtev je bilo vključenih v programe socio-ekonomske pomoči. Za vse projekte v BIH je ITF v 20 letih zbral preko 200 milijonov evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrKritik77 .
23. 11. 2018 16.11
+1
Končno bodo ženske spet hodile za moškimi, tako kot piše v Koranu. ;-)
ata_jez
23. 11. 2018 17.09
+1
črni humor ... a misliš, da so sedaj hodile pred moškimi, da preverijo teren? hahaha
Ramzess
23. 11. 2018 15.56
+2
Čas bo pokazal, če je res kar trdijo.
ata_jez
23. 11. 2018 15.21
+5
Protipehotne mine ne bodo tam nikoli očistili. Lahko samo upajo, da so zmanjšali nevarnost. To je vse. :-(
ata_jez
23. 11. 2018 15.21
+3
Protipehotne mine ne bodo tam nikoli očistili. :-( Lahko samo upajo, da so zmanjšali nevarnost. To je vse. :-(
flatearth
23. 11. 2018 14.36
+3
ata_jez
23. 11. 2018 15.50
+1
sramota, da jih postavljajo. A razumljivo. So zelo dobra past. Ni pa sramota, da niso pobrane. Ker to enostavno ni možno. Ob dežju voda bolj ali manj premeša blato, pa si spet na začetku. So pa zakopane povsod - tudi okoli zapuščenih domačij. :-(