Tujina

Vračanje odvzetih otrok: Trump bi najraje zaračunal kar staršem

Mexico, 14. 07. 2018 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo med obiskom Mehike poskušal pustiti vtis, da si želijo ZDA izboljšati odnose s sosednjo državo, je ameriški zvezni sodnik ukazal, da mora država sama poravnati vse stroške vračanja na meji odvzetih otrok staršem. V nekaterih primerih so starši prejeli obvestilo, da za ponovno snidenje z otroki plačati skoraj 2.000 dolarjev.

Mike Pompeo in mehiški zunanji minister Luis Videgaray sta si segla v roke.
Mike Pompeo in mehiški zunanji minister Luis Videgaray sta si segla v roke. FOTO: AP

Ameriški sekretar Mike Pompeo je na srečanje prišel na čelu delegacije, v kateri so tudi Trumpov zet Jared Kushner, minister za finance Steven Mnuchin in ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen. Srečali so se s sedanjim predsednikom Peno Nietom in bodočim Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem, ki bo oblast prevzel konec leta. Navkljub številnim napetostim med državama, predvsem glede ameriške politike ničelne tolerance do migrantov, so po koncu srečanja z obeh strani prihajali spravljivi toni. Mehiški predsednik Pena Nieto je ameriškega sekretarja pozval, naj ZDA čim hitreje vrnejo otroke, ki so jih odvzeli migrantskim staršem ob prečkanju meje. Ameriško delegacijo pa so na poti po mehiški prestolnici spremljali protesti z zahtevami po vrnitvi otrok in zmerjanji predsednika ZDA Donalda Trumpa

Obisk ameriške delegacije so spremljali protesti z zahtevami po vrnitvi otrok.
Obisk ameriške delegacije so spremljali protesti z zahtevami po vrnitvi otrok. FOTO: AP

Pompeo je med obiskom dejal, da si slednji želi izboljšati odnose s sosednjo državo, kar so pokazali tudi s prisotnostjo delegacije v mehiški prestolnici. Pompeo pa se je srečal tudi z novoizvoljenim mehiškim predsednikom Lopez Obradorjem, levim populistom, ki obljublja, da bo branil migrante v ZDA, ker je migracija človekova pravica, ki jo ameriška politika krši. Bodoči zunanji minister Mehike Marcelo Ebrard je dejal, da je bilo srečanje med Pompeom in Lopezom Obradorjem odkrito, spoštljivo in vljudno. Kot je znano, pa poleg migracij težave med državama predstavlja tudi vztrajanje ameriškega predsednika na gradnji zidu na meji med državama in prostotrgovinski sporazum Nafta. 

Pompeo je v Mehiki dejal, da si želi predsednik Trump izboljšati odnose med državama.
Pompeo je v Mehiki dejal, da si želi predsednik Trump izboljšati odnose med državama. FOTO: AP

 

Medtem ko z obeh strani prihajajo signali o spravljivem tonu pogovorov, pa je zvezni sodnik v San Diegu Dana Sabraw vladi predsednika Trumpa ukazal, da sama poravna vse stroške vračanja na meji odvzetih otrok staršem. Trumpova vlada je namreč po sodnem ukazu, da je otroke potrebno vrniti, hotela račun za to izstaviti staršem.

V nekaterih primerih so starši dobili obvestilo, da morajo plačati skoraj 2.000 dolarjev, če želijo svoje otroke nazaj. "Nobenega smisla ne vidim v tem, da bi moral katerikoli od staršev plačati za karkoli. Vlada mora vrniti otroke in sama plačati stroške," je odločil sodnik, ki je pred tedni izdal ukaz, da vlada vrne najprej otroke, mlajše od petih let, potem pa še okrog 2000 starejših, ki so jih od aprila na meji pobrali staršem migrantom.

Ločevanje otrok v ZDA
Ločevanje otrok v ZDA FOTO: AP

Trumpova vlada je do sodno določenega roka uspela najti in vrniti le polovico od okrog 100 otrok mlajših od petih let, podobne težave pa ima tudi z ostalimi, saj nima urejenega sistema za spremljanje odvzetih otrok in njihovih staršev. To ji sicer ni preprečilo uvedbe politike ničelne tolerance, ki je zahtevala odvzem otrok staršem, ki so z njimi nezakonito prečkali mejo. Otroke je jemala sicer predvsem migrantom, ki so na meji zaprosili za azil. 

Potem ko je ameriški predsednik Trump konec junija prekinil s politiko ločevanja migrantskih družin, ki je bila deležna ostrih mednarodnih kritik, pa prizori krutega ločevanja staršev in otrok še vedno ostajajo živi. 

Migracijski valovi predvsem iz Srednje Amerike

Mehika je gospodarsko napredovala zaradi svobodne trgovine med državama in od tam ni več migracijskih valov v ZDA. Ti prihajajo sedaj iz Srednje Amerike, kjer sejejo strah ulične tolpe, ki so jih ustanovili kriminalci, izgnani iz ZDA. Mehika migrantov ni sposobna vsrkati vase in jih spušča naprej proti severni sosedi.

ZDA so za Mehiko 80 odstotkov izvoznega trga, Mehika pa je tretji največji trgovinski partner za ZDA. Trumpu ni všeč sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta) in bi ga rad predelal, da bo bolj koristil ZDA. Pena Nieto je Pompeu povedal, da je njegova vlada odločena nadaljevati pogajanja do hitrega cilja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
06. 01. 2019 22.59
Vse jim zaracunati, pa bodo nehali! Sem proti migrantom.Naj ostanejo kjer so. Razen ce jih ne povabi kaksna prostrana dezela-Avstralija, Rusija
Morana7
14. 07. 2018 14.42
-2
"Pompeo pa se je srečal tudi z novoizvoljenim mehiškim predsednikom Lopez Obradorjem, levim populistom, ki obljublja, da bo branil migrante v ZDA, ker je migracija človekova pravica, ki jo ameriška politika krši." Se Obrador kaj sprašuje zakaj iz njegove prečudovite države množoično beži folk ilegalno ztudi za ceno ločitve od otrok?
Apostol1
14. 07. 2018 15.26
+5
Novi Mehiški predsednik je šele začel s svojim mandatom , poleg tega če nekdo reče ,da se bo boril za migrante ( BERI LJUDJE) to ni populizem , populizem je po mojem skromnem poznavanju napihovanje neresnice in izkoriščanje strahu,v današnjem času je to strah pred migranti in begunci (BERI LJUDJE). Migracija pa je človekova pravica , današnji Američani (BERI POTOMCI MIGRANTOV) so naselili Ameriko in genocidno izpodrinili množico Indijanskih plemen in kako meniš ,da so oni imeli to pravico ,danes pa te pravice ni več , so samo kriminalci ,ki želijo izpodriniti uboge Američane in tako naprej . In še to zakaj ljudje bežijo iz Mehike ali prečudovite države , verjetno iz istega razloga kot so nekoč bežali iz Evrope in to je pred vojnami , bedo in podobno , žal so pa bili vmes tudi taki ki so bežali pred roko pravice in to se od leta 1500 , ko je bila odkrita Amerika ni prav nič spremenilo.
nikhrast
14. 07. 2018 22.25
+0
Iz Mehike ne bežijo, pravzaprav se vračajo domov, to je folk iz srednje Amerike.
frako
14. 07. 2018 14.33
+1
Ja itak, Amerika so že itak pravi ferengiji čisti dobičkarji. kmal boš mogu plačat da boš sploh zvedu česa te obožujejo.
Nikdar več
14. 07. 2018 13.58
+4
Trump je pokvarjen. Čakam obvestilo, da ga je potrebno vrniti mazaj.
Rde?iAlarm
14. 07. 2018 13.43
+4
a primc pa metka pa sta kar tiho ?
Transformerji
14. 07. 2018 13.27
+2
Prejšnje novice sem zgrešil, vendar priznam, da je Trump z odvzemanjem otrok staršem naredil pravo svinjarijo. To je nedopustno. Če bi hotel kaj resnični ukrepati, bi moral poskrbeti samo za to, da se migranti preveč ne razmnožujejo! To pa očitno ni v njegovi moči, kajti tistih, ki resnično vladajo svetu, javno ne poznamo. Zato bo moral končno, tudi on priznati, da nastaja novi svetovni red - pomešane rase, vedno več revežev, in bogataši. Ko se bo zgodilo to, pa tudi volitev več ne bo!
Kollerik
14. 07. 2018 13.19
+1
desničarji potapljajo Ameriko v brezno neskončne pokvarjenosti
BUONGIORNO
14. 07. 2018 13.30
+3
BUONGIORNO
14. 07. 2018 13.32
+1
Ramzess
14. 07. 2018 13.16
+2
"da vlada vrne najprej otroke, mlajše od petih let, potem pa še okrog 2000 starejših" Povsem brez predmetna zadeva, vse hkrati, ne pa da se poskuša nadzorovat in upočasnjevati vračanje otrok.
Ramzess
14. 07. 2018 13.14
+4
Kako gnilo, od staršev zahtevajo, da odkupijo otroke nazaj, ... sramotno. Me ne preseneča, vlada bo naredila vse, da upočasni in oteži vračanje.
antilevi?ar
14. 07. 2018 12.07
+7
Amerika odkod gnilobe tvoje,..obljubljena dežela, pa kaj še
Carrasco
14. 07. 2018 12.42
+6
antilevi?ar
14. 07. 2018 13.01
-2
Čemu? Pa temu, da amerika z mexico dilerji uničuje njihovo državo. Pa so se odločili, da amričanom to plastično prikažejo na njihovem ozemlju.