Tujina

Islandski ognjenik ostaja aktiven

Dublin, 07. 05. 2010 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.S./V.L.
Komentarji
4

Eurocontrol opozarja, da je območje, kjer bi lahko koncentracija vulkanskega pepela presegla raven, ko lahko poškoduje letalske motorje, zahodno od severozahodne Evrope.

Vulkan
Vulkan FOTO: Reuters

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je sporočila, da evropskemu nebu grozi nov oblak vulkanskega pepela iz islandskega ognjenika Eyjafjallajökull, zaradi katerega bi bil lahko moten letalski promet.

Islandski ognjenik je nad zahodno obalo Irske ustvaril 1600 kilometrov širok oblak vulkanskega pepela, zaradi česar so spet zaprli nekatera tamkajšnja letališča. A kot so sporočile irske oblasti, so letališča v mestu Dublin, Shannon, Cork in šestih drugih mestih spet odprta. Letališča so zaprli že tretjič v štirih dneh.

Težava pa je tudi v tem, da se po podatkih evropske agencije za zračni promet Eurocontrol oblak pepela dviga do 10.500 metrov višine, kar pa je običajna višina, na kateri letijo čezoceanska letala. Doslej je namreč oblak ostajal pod 6000 metri.

Erupcija spet eksplozivna

Islandski geolog Björn Oddson je sporočil, da je lava prenehala teči iz kraterja, erupcija pa znova postala eksplozivna. Ko dejavnost ognjenika postane bolj eksplozivna, pepel postane bolj droben in če se dejavnost okrepi, lahko povzroči težave v evropskem zračnem prostoru, je pojasnil. Po njegovih besedah se oblak pepela zdaj širi proti jugovzhodu.

Islandski meteorologi in geofiziki so v četrtek zvečer opozorili, da je ognjenik znova dejavnejši, zato bi lahko izbruhal več pepela, vendar se je izbruh ponoči stabiliziral.

Oddson je še dejal, da ognjenik zdaj bruha bistveno manj pepela kot v prvih dneh izbruha, ko je oblak prahu za več dni ohromil letalski promet nad Evropo.

Eurocontrol opozarja, da je območje, kjer bi lahko koncentracija vulkanskega pepela presegla raven, ko lahko poškoduje letalske motorje, zahodno od severozahodne Evrope. Čezatlantski poleti so bili že preusmerjeni južno od prizadetega območja, zato bodo imeli zamude.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sramar
07. 05. 2010 18.20
piki_jakob in Mr. Somebody - hahahaha XD
mickica
07. 05. 2010 12.37
Zakaj ste pa moj komentar izbrisali? A sploh veste kaj pomeni? To pa je že idiotsko, se vam ne zdi???
Mr.Somebody
07. 05. 2010 12.03
jaz sem proti vstopu islandije v EU, sam še to se nam manjka, da se bodo tisti vulkani k nam preselil in nam zakadil celo nebo!
piki_jakob
07. 05. 2010 10.11
ja Islandci bodo plačal odškodnino za gospodarsko škodo, ker ne znajo brzdat lastnih vulkanov