Tujina

Oblast pa še naprej molči

Hongkong, 04. 06. 2007 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu se je ob soju žalnih sveč dogodka spomnilo več 10 tisoč ljudi.

V Hongkongu se je zbralo na tisoče ljudi, ki so se spomnili vseh mrtvih, ranjenih in zaprtih po dogodkih pred 18. leti.
V Hongkongu se je zbralo na tisoče ljudi, ki so se spomnili vseh mrtvih, ranjenih in zaprtih po dogodkih pred 18. leti. FOTO: Reuters
Pozabiti 4. junij bi bilo nacionalno ponižanje. To je bila tragedija ne samo za Kitajsko, ampak za celotno človeštvo. O tem dnevu bomo govorilo še 1000 let.

Žrtev pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je pred 18. leti vojska s tanki in orožjem krvavo zatrla proteste za demokracijo in človekove pravice, se je v soju sveč danes v Hongkongu spomnila več desettisočglava množica.

V noči s 3. na 4. junij 1989 je kitajska vojska s tanki in orožjem razgnala protestnike, ki so se borili za demokracijo in človekove pravice. Vojska je s tanki in tovornjaki zapeljala v množico, vojaki pa so nanje streljali, medtem ko so se protestniki branili le s kamenjem. Ubitih je bilo nekaj sto, po nekaterih podatkih pa celo nekaj tisoč ljudi, več kot 120.000 nasprotnikov režima po vsej državi pa so zaprli. Oblasti nasilni poseg še vedno opravičujejo v imenu prihodnosti partije in države.

Skupina prodemokratičnih protestnikov pod vodstvom poslanca Leunga Kwoka Hunga je v spomin na poboje 4. junija položila venec pred hongkonški urad za zvezo s Pekingom. Leung je ob tem dejal, da ne gre za vprašanje politike, pač pa za vprašanje človekovih pravic.

Poslanec je še opozoril, da kitajske oblasti še vedno prepovedujejo omembo dogodkov s Trga nebeškega miru v kitajskih medijih. Tako kitajska televizija kot tudi glavni časniki obletnice ne omenjajo, prepoved poročanja o pokolu pa velja tudi za elektronske medije. Edina omemba dogodka v kitajskih medijih je bila v časniku China Youth Daily, kjer pa so poveličevali herojsko delovanje policije, ki je zagotovila javni red in varnost na trgu.

Tisto noč je umrlo med nekaj sto in nekaj tisoč ljudi.
Tisto noč je umrlo med nekaj sto in nekaj tisoč ljudi. FOTO: Reuters

Kako striktna je prepoved, dokazuje primer kitajskega novinarja Ši Taa, ki je leta 2004 v elektronski pošti pisal o dogodkih, zaradi česar je dobil desetletno zaporno kazen. Svetovno združenje časnikov (WAN) mu je danes v Cape Townu podelilo nagrado Zlato pero svobode, ki jo je v novinarjevem imenu sprejela njegova mati.

"Večina Kitajcev o dogodkih tistega dne celo danes ne ve ničesar. Komunistični režim še naprej preprečuje kitajskim medijem, da bi o tem odprto in odkrito govorili in pisali in je pripravljen storiti marsikaj, da bi utišal morebitne komentarje ter kaznoval tiste, ki jih pripravljajo," je dejal predsednik WAN George Brock.

Na Trgu nebeškega miru ni bilo danes ničesar, kar bi spomnilo na krvave dogodke iz leta 1989.
Na Trgu nebeškega miru ni bilo danes ničesar, kar bi spomnilo na krvave dogodke iz leta 1989. FOTO: Reuters

Na tišino, ki obkroža zgodovinski dogodek, je opozorila tudi Human Rights Watch, ki je menila, da nepojasnjenost pokola na Trgu nebeškega miru škoduje prizadevanjem kitajskih oblasti, da bi se pred bližajočimi se olimpijskimi igrami, ki jih bodo gostili prihodnje leto, pokazali v novi luči.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maltežan
05. 06. 2007 05.52
Ne vem, kdo je dodelil Kitajcem OI, če pa še naprej ne bodo spoštovali človekovih pravic. Sramota, da komunisti povzdigujejo policijo, vojsko, češ, da je opravila hrabro delo za vzpostavitev reda in miru. BOJKOT OI V PEKINGU!!!!!!!!!!!!!!!
drzavljan35
04. 06. 2007 20.02
http://24ur.com/naslovnica/novice/svet/20070604_30...
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2007 19.37
Kje je politicni pritisk Evrope na kitajsko politiko? A, ja gospodarsvo ima prioriteto in ne clovekove pravice..................