Tujina

Oblasti ustavile pregon migrantov z otroki, Trump si želi 'enostavni sistem'

Washington, 26. 06. 2018 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriške oblasti na južni meji z Mehiko so sporočile, da so začasno prenehale izvrševati kazenski pregon zoper ilegalne prebežnike, ki so v državo vstopili s svojimi otroki. Primanjkovanje prostora za pridržanje prebežnikov bodo reševali z vojaškimi objekti v Teksasu.

Vodja carinskega urada (CBP) Kevin McAleenan je potrdil, da so prejšnji teden ustavili vse postopke pregona zoper družine, s čimer so sledili ukazu ameriškega predsednika Donalda Trumpa za konec ločevanja otrok in staršev na južni meji. Trump je kljub temu napovedal, da bodo družine ostale v priporu, piše BBC.

Trump popustil javnemu pritisku

Predsednik ZDA je v sredo popustil javnemu pritisku in podpisal ukaz, s katerim se družin prebežnikov na ameriški južni meji več ne ločuje. McAleenan je kljub temu zatrdil, da politika "ničelne tolerance" Trumpove administracije ostaja v veljavi. Dodal je še, da proti staršem ne morejo sprožiti kazenskega pregona, če ne ločijo staršev od otrok, ki jih po zakonu ne smejo zadrževati v centrih za pridržanje odraslih. Carinski urad in pravosodno ministrstvo morata po njegovem najti rešitev, kako obtožiti starše, brez da jih ločijo od otrok.

Donald Trump je podpisal ukaz za prenehanje ločevanja otrok migrantov na ameriško-mehiški meji.
Donald Trump je podpisal ukaz za prenehanje ločevanja otrok migrantov na ameriško-mehiški meji. FOTO: AP

Odločitve mejnih oblasti so se tako približale ukrepom, ki so jih izvajali v času predsednikovanja Baracka Obame. V skladu s takratno politiko mejni agenti nedokumentirane odrasle prebežnike, ki imajo ob sebi otroke, privedejo pred sodišče in nato izpustijo, namesto, da bi jih namestili v centre za pridržanje. Trump je temu načinu prijetja in izpustitve nasprotoval preden je aprila začel take prebežnike kazensko preganjati, njihove otroke pa ločeno zadrževati, da bi zmanjšal prehode na južni meji.

Stisko s prostorom bodo reševali z vojaškimi objekti

Tiskovna predstavnica Sarah Sanders je povedala, da ZDA nimajo prostora zadržati vse nedokumentirane družine, ki prečkajo ameriško-mehiško mejo: "Ne spreminjamo politike. Preprosto smo nam primanjkuje prostora."

Trump je dejal, da ZDA potrebujejo "enostavni sistem, ki deluje". "Želimo sistem, po katerem ljudje, ki pridejo k nam ilegalno, morajo oditi iz države."

Pentagon je medtem potrdil, da bosta dve vojaški bazi v Teksasu služili kot začasna namestitvena centra za prebežnike. Obrambni minister Jim Mattis ob tem ni želel razkriti ali bodo družine v teh objektih ostale skupaj. Ameriški mediji poročajo, da naj bi bil en objekt namenjen družinam, drugi pa otrokom, ki v državo prispejo brez spremstva.

Še vedno je od staršev ločenih približno 2000 otrok na ameriški južni meji.
Še vedno je od staršev ločenih približno 2000 otrok na ameriški južni meji. FOTO: AP

Pravosodni minister Jeff Sessions je v enem izmed svojih govorov znova ponovil svoja stroga stališča na področju migrantske politike. Dejal je, da bi bila zavrnitev pregona odraslih, ki so nezakonito prečkali mejo, nepošteno do državljanov. Takšna ravnanja bi namreč lahko spodbudila še več odraslih, da v ZDA ilegalno pripeljejo še več otrok. Vendarle je tudi ponovil, da bo Trumpova administracija storila vse, da se bo izognila ločevanju družin.

Po zadnjih podatkih naj bi bilo sicer še vedno od staršev ločenih približno 2000 otrok na ameriški južni meji.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
26. 06. 2018 11.29
-7
In kakšna demokracija je to, da en nadut starec ukazuje celi državi in obenem močno krši človekove pravice?
kapljač1
26. 06. 2018 10.56
+7
Očitno mnogi ilegalci otroke uporabljajo kot ščit zase. To je šele kriminalno početje. No težko s e je boriti demokratično zoper takšne oblike obnašanja ljudi. Načeloma tako, da se nad primitivizem in samonasiljem moraš spraviti z še večjo mero odločnosti in prav tako večjim nasiljem , kot ga dopušča demokracija.
Apostol1
26. 06. 2018 10.50
+3
Priseljenci podijo priseljence, še prej so pa ti priseljenci ,ki podijo priseljence genocidno razredčili avtohtono prebivalstvo in taka je današnja Ameriška politika s Trumpom na čelu.
emilzapata
26. 06. 2018 09.56
+2
moja 9 letna vnukinja ve, da je pravilno z otroki, ne otroci, zato popravite čimprej, da se ne bo javnost o vas novinarjih mislila še slabše, kot si zaslužite.
Apostol1
26. 06. 2018 10.47
+2
Napaka gor ali dol ampak temu se reče iskanje dlake v jajcu.
emilzapata
26. 06. 2018 10.58
+2
se ne strinjam, fakultetno izobražen novinar pa že mora vsaj približno poznati pravopis slovenskega jezika. Če bi to napako napravil samo komentator, se ne bi niti zmenil za to.