Tujina

Obleganje hongkonške univerze: opustošen kampus in ranjeni protestniki

Hongkong, 20. 11. 2019 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemiri v Hongkongu, ki trajajo že več mesecev, so dosegli vrhunec, ko je več kot tisoč protestnikov zavzelo kampus politehniške univerze. Policisti so obravnavali 1100 ljudi, ki so zapustili kampus, v notranjosti pa še vedno vztraja med 50 in 100 študentov. Ne želijo oditi, ker se bojijo nasilja policije in aretacije, ki lahko pomeni 10 let zaporne kazni.

Ko so študentski protestniki zavzeli kampus, so se soočili s težko izbiro: ali naj ostanejo tam, dokler jim ne zmanjka zalog, ali pa poskušajo oditi in s tem tvegajo, da jih bodo aretirali zaradi izgredov, kar lahko pomeni tudi desetletno zaporno kazen. Policija je obtožila protestnike, da so univerzo PolyU in druge univerze spremenili v "tovarne orožij", ki so videti kot "vojaška območja". Kampus je sicer že tri dni obdan s številnimi policisti, ki skoraj neprekinjeno proti protestnikom uporabljajo solzivec, oni pa odgovarjajo z molotovkami, katapulti in loki ter puščicami.

Več sto protestnikov je bilo tako ujetih, ampak nekaterim je uspelo oditi. Oblasti so dejale, da so procesirali 1100 ljudi, od tega jih je 600 odšlo prostovoljno. Protestnike so aretirali, če so bili starejši od 18 let ali v evidencah, če pa so bili mladoletni, so jih potem izpustili, je dejala policija. Manjše število jih je še vedno ujetih v kampusu, medtem ko se njihovi starši, uslužbenci univerze in lokalni politiki pogajajo za njihovo prostost.

Mladi protestniki spijo v telovadnici univerze.
Mladi protestniki spijo v telovadnici univerze. FOTO: AP

Novinarska ekipa CNN se je odpravila v notranjost – ugotovili so, da je kampus v razsulu, v telovadnici pa so naleteli na okoli 50 protestnikov. Nekateri so spali, medtem ko so drugi brezciljno gledali v telefone. 18-letnik, ki je nosil črno smučarsko masko, je sedel ob vhodu, vidne pa so bile le njegove oči. Po rokah je bil sveže porezan, pišejo na CNN.

Eden izmed najstnikov, ki so ga ob obisku intervjuvali, je dejal, da je ponoči komaj zatisnil oči zaradi strahu, da bi policija vdrla v kampus. "Zelo sem utrujen, iščem najboljšo pot ven, čeprav vem, da je možnost, da najdem varen način, iz sekunde v sekundo manjša," je dejal. Tako kot drugi protestniki ni izdal svoje identitete, saj ga je strah, da bi ga identificirali ali aretirali. Improvizirano spalnico so protestniki našli v telovadnici na blazinah.

Univerzitetni kampus je v popolnem razsulu.
Univerzitetni kampus je v popolnem razsulu. FOTO: AP

Od torka naprej je na ulicah sicer vedno manj protestnikov, baza najbolj vztrajnih pa je postala prav politehnična univerza. Od tam so koordinirali tudi blokiranje bližnjih cest in tunela, ki povezuje Kowloon s hongkonškim otokom. Svojo uporabo molotovk upravičujejo s tem, da gre za proporcionalen odgovor na nasilje policije in da jih s tem želijo le obdržati na varni razdalji, medtem ko oblasti opozarjajo na nevarnost in potencialno smrtonosnost njihovih dejanj.

Znotraj kampusa je bil tudi kirurg, ki se je predstavil kot doktor Chiu. Prišel je z ekipo prostovoljcev in dejal, da je zdravil nekaj precej resnih ran – ureznine, ki so razkrivale mišice, zlomljena rebra in roko. Manj izkušeni prostovoljci v ekipi so se s težavo spopadali s situacijo. "Mnogi med njimi so jokali," je dejal in poudaril, da misli, da ti mladi ljudje ne bi smeli nositi tolikšne odgovornosti. Poudaril je, da sočustvuje tudi s hongkonško policijo, ki je deležna številnih kritik v zadnjih šestih mesecih protestov. "Delati morajo pod izjemnim pritiskom," je dejal Chiu.

Številni protestniki so ranjeni, trdijo, da znotraj nimajo zadostne pomoči.
Številni protestniki so ranjeni, trdijo, da znotraj nimajo zadostne pomoči. FOTO: AP

Novinarji so govorili tudi s 14-letnico, ki se je predstavila kot Hannah. Dejala je, da ne brani le univerze, ampak mesto in njihovo svobodo. Dejala je, da je pomembno, da se mladi borijo za svoboščine in demokratični sistem. "Vem, da je vsem težko. A ko stojiš nasproti avtoritarni vladi, te ne sme biti strah. Ne smemo odnehati," je dejala. Protestov se udeležuje že od samega začetka, njena naloga pa je ponavadi nevtraliziranje policijskega solzivca.

"Tukaj smo že več kot 48 ur. Zelo težko je, ampak skrbi nas, da bi policija naposled vdrla. Zato ostajamo in čakamo na rešitev," je še povedala Hannah in dodala, da je mama med starši, ki so se zbrali v bližini univerze in zahtevajo, da mladim protestnikom dovolijo oditi brez da bi jih bilo strah aretacije ali nasilja. Eden izmed protestnikov, ki je zapustil kampus, je povedal, da je znotraj več ranjenih in da nimajo dostopa do primerne zdravniške oskrbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.