Tujina

'Ljudje so brezglavo bežali, nekateri goli, krvavi, povsod so ležala trupla, mesto je gorelo'

Varšava, 01. 09. 2019 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Wielun. Kraj, kjer se je pred 80 leti začela druga svetovna vojna. Tam živi še okoli 20 ljudi, ki so preživeli napad, ki je mesto povsem uničil. Mnogi, ki so bombardiranje sicer preživeli, so kmalu zatem umrli v plinskih celicah. Kraj je ob obletnici obiskal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in se opravičil za grozote.

Še žive priče se živo spominjajo, kako se je začela ena največjih tragedij človeštva.
Še žive priče se živo spominjajo, kako se je začela ena največjih tragedij človeštva. FOTO: AP

Nekaj prič začetka ene največjih tragedij človeštva, še živi. Med njimi je Zofia Burchacinska, ki se pri 91 letih dogajanja spomni, kot bi se zgodilo včeraj.

"Bilo je res zgodaj zjutraj, bilo je še napol mračno. Zbudil me je močan zvok, neobičajen zvok. Česa takšnega še nisem slišala. Glasno je hrumelo. Potem je počil strop, zatresla so se stekla. Naša okna so bila obrnjena na glavno ulico. In videla sem, kako so padle prve bombe," se je dogodkov spomnila za Reuters.

Takrat seveda ni vedela, da gre za bombe, niti – kakšna kalvarija se je začela.

Mesto je bilo kmalu zravnano z zemljo. "Natančnega števila žrtev ne bo nikoli mogoče ugotoviti, vemo pa, da je imelo mesto v času napada 16.000 prebivalcev," pravi direktor mestnega muzeja Jan Ksiazek. Viri sicer navajajo številko 1200 mrtvih civilistov.

Tukaj se je odvijala "totalna vojna" – tista, v kateri se ne spopadajo vojske, ampak je tarča civilno prebivalstvo, dodaja.

"Mama me je pograbila, bežali sva čez tržnico, ki je bila že napol razrušena in v plamenih. To je bilo mesto, ki ga nisem več poznala. Oče me je po ulicah v šolo vodil za roko. Ampak teh ulic zdaj ni bilo več," pretresljivo pripoved nadaljuje Burchacinska.

V Wielunu danes živi okoli 20 prič takratnega dogajanja. Tadeusz Sierandt je bil takrat star osem let. "Ljudje so brezglavo bežali, nekateri goli, krvavi, povsod so ležala trupla, kadilo se je, mesto je gorelo."

Po vojni so mesto, katerega korenine segajo v 13. stoletje, počasi obnovili, sledi bombardiranja je danes mogoče videti le še na cerkveni stavbi. A če so razpoke na stavbah popravili, rane, ki jih je vojna pustila na ljudeh, ostajajo. Številni se še danes sprašujejo, zakaj so bili prav oni tarča takšnega gneva, saj je šlo pravzaprav za "nepomembno mesto". Odgovor se morda skriva v etnični sestavi. To je bilo mesto, kjer so sobivali Poljaki in Judje, nemške manjšine tukaj ni bilo.

Prebivalci napadenega mesta so se v kolonah pognali v beg. "S tem so blokirali ceste in zakomplicirali gibanje poljske vojske," pravi zgodovinar Tadeusz Olejnik.

Jude, ki so bombardiranje preživeli, so odpeljali v koncentracijski taborišči Chelmno in Nerem. Umrli so v plinskih celicah.

Wielun je kraj, kjer je bil storjen prvi vojni zločin druge svetovne vojne. A to je bil le začetek. V naslednjih letih je bilo po svetu ubitih okoli 60 milijonov ljudi, desetina od tega poljskih državljanov. Med njimi je bilo tri milijone Judov.

Poklon in opravičilo

Nemški predsednik in poljski predsednik na spominski slovesnosti
Nemški predsednik in poljski predsednik na spominski slovesnosti FOTO: AP

Wielun je te dni prizorišče velikih spominskih slovesnosti. Danes je tja prispel nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki je ob obletnici začetka druge svetovne vojne zaprosil Poljake za odpuščanje za vse grozote, ki so bile storjene med vojno.

Spominu na tragične dogodke sta se ob zori poklonila skupaj s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo. "Moj poklon žrtvam napada na Wielun. Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje," je po poročanju STA dejal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier v nemščini in poljščini.

"Ni ga mesta v Evropi, kjer bi mi bilo težje govoriti in izgovarjati besede v mojem maternem jeziku. Zelo težko mi je tu govoriti pred vami," je še dejal Steinmeier.

Poljski predsednik Andrzej Duda je na komemorativni slovesnosti, ki so se je udeležili tudi predsedniki drugih evropskih držav, opozoril, da se je druga svetovna vojna začela z vojnim zločinom. "Kdo bi si mislil, da se bo druga svetovna vojna začela s takim grozljivim in barbarskim dejanjem, ki dejansko ni bilo vojaško dejanje, ampak teroristično dejanje, napad na običajne ljudi," je dejal Duda.

"Ne moremo pozabiti na drugo svetovno vojno, pa četudi njene priče odhajajo, ker ne smemo dopustiti, da bi se to, kar se je zgodilo v Wielunu in kasneje v mnogih poljskih mestih, še kdaj ponovilo," je še dodal Duda.

Hkrati pa se je zahvalil tudi Steinmeierju, ker je prišel na slovesnost. "Hvala vam za vašo prisotnost tu, da se bodo Nemci lahko podučili o tragediji Wieluna in njegovih prebivalcev in kako je bil videti začetek druge svetovne vojne," je še dejal Duda.

Steinmeier je priznal, da dogodki v Wielunu v Nemčiji niso dovolj znani. Vendar pa sta kljub tragičnim zgodovinskim dogodkom skupaj z Dudo poudarila, da je treba spravo med narodoma in državama nadaljevati. Sama sta vneta zagovornika sprave, sta zatrdila.

"Moj poklon žrtvam napada na Wielun. Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje," je dejal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.
"Moj poklon žrtvam napada na Wielun. Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje," je dejal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. FOTO: AP

Prisotnost nemškega predsednika v Wielunu je oblika moralnega zadoščenja, soočanje s težko zgodovinsko resnico pa se krepi odpuščanje in gradi prijateljstvo, je še dejal Duda.

Steinmeier pa je še izrazil hvaležnost Poljski za pripravljenost na spravo, pa tudi za njena prizadevanja za svobodo, kar je, kot je izpostavil, pomagalo pri rušenju železne zavese.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je bil medtem na slovesnosti v Gdansku manj spravljiv. Dejal je, da bi Poljska morala zahtevati odškodnino za izgube med drugo svetovno vojno. "Moramo spregovoriti o teh izgubah. Moramo zahtevati resnico in moramo zahtevati odškodnino," je dejal.

Na Poljsko so ob obletnici pripotovali številni voditelji, med njimi tudi naš predsednik Borut Pahor. Zavzeli so se za mir in združeno Evropo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (740)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
02. 09. 2019 17.08
-16
Nemci so v naprej vedeli, da bodo vojno izgubili. Zato mi ni jasno zakaj so šli v njo. Ena teorija govori, da je vse skupaj bilo dogovorjeno z zavezniki, samo, da bi se rešili Judov. Znano je, da je dedi zadnja leta živel v Argentini.
kopalisce
19. 01. 2020 13.05
+1
Da bi se znebili Judov. Koliko vem, so vojno financirali Judje (banka)
BUONcaffee
02. 09. 2019 17.05
-13
Koliko pa je Nemce stala ta vojna, da so se spustili v to?????
BUONcaffee
02. 09. 2019 17.04
-9
Vse je bilo z enim razlogom.
BUONcaffee
02. 09. 2019 17.04
-12
hE, HE,...SLIKA JE RES FANTASTIČNA.
BUONcaffee
02. 09. 2019 14.34
+2
Rusi se Poljakom še niso opravičili????
samuray1
02. 09. 2019 17.27
+3
Misija1
02. 09. 2019 12.59
+29
že več let opažam in to predvsem pri starejši populaciji podpornikov komunistov, da mislijo, da so partizani in njihov boj proti sovražniku povezan s samim komunizmom. Marsikdo nima pojma o pojmu in pozablja zgodovinsko dejstvo - da beseda partizan ni nastala na področju Jugoslavije, pač pa generalno po celem svetu označuje borca za svobodo v lastni državi, ki se bori gverilsko. In golo dejstvo je, da so bili prvotni partizani v Jugoslaviji navadni ljudje, ki so poprijeli za orožje, da bi sebe in svojo družino obranili pred sovražnikom. Zato so takšni takratni boji bili vedno omejeni na majhna območja vasi in mest. Šele kasneje je sledil prihod komunizma, ki je izkoristil priliko socializma in povezanosti delavcev v eno. In to izkoristil za svoj vzpon pod sloganom boja proti okupatorju. Šele zatem so se manjše enote zaćele povezovati v večje in začele razširjen boj na širšem območju, tudi izven posameznih držav Jugoslavije. In ja, premalo komunistov se zaveda dejstva, da prvi partizanski borci niso nosili kapic z zvezdo. Ta je prišla kasneje in tako je komunizem začel svoj vzpon z izkoriščanjem boja proti okupatorju. Medtem pa dodatno storil dejanja, ki niso niti malo povezana z domovino in ljubeznijo zanjo. Pobijanje lastnega ljudstva, ker pač nekateri niso bili iste ideologije. Torej, do sprave pri nas bo prišlo, ko bodo trdi pripadniki komunizma pri nas dojeli, da partizani v Jugoslaviji niso nastali zaradi njih in da do osvoboditve ni prišlo zaradi komunizma. Skratka, golo dejstvo. Partizani nikoli in nikdar v osnovi niso bili komunisti, pač pa borci za svojo posestvo, življenje in svojo družino. Komunizem pa je ta boj pridno izkoristil za svoj vzpon. Brez 2 sv. vojne bi komunizem v Evropi padel že v osnovi, brez stotine milijonov žrtev režima.
korintos23
02. 09. 2019 13.19
-19
Kot pišeš ti si za domobranstvo in nacizem? Ups, pozabil sem na fašizem, da ne bo kdo užaljen.
Sava Sava
02. 09. 2019 14.15
-5
Misija 1. Ne drži čisto. Upor proti okupatorju so organizirali v glavnem komunisti, napr. že 27.4.1941 napad skojevcev v Mariboru. Že maja 1941 je ilegalni (komunistični) Sporočevalec pozival k zbiranju orožja in uporu. In tudi vse širši partizanski upor pri nas ne bi bil mogoč brez njih, ker žal ni bilo druge politične sile, ki bi se tega lotila. Za razliko od Poljske, kjer je bila ena od organizatorjev poljska katoliška cerkev. Poleg osvobodilne vojne se je pri nas zgodila tudi državljanska, kot v vsaki okupirani državi. Tiste, ki so najbolj pozivali zoper partizane (v glavnem župniki ipd s prižnic in farovžev ter nekateri politiki) ali podpirali drugo stran, so partizani pobijali. Žal preveč in mnogokrat brez potrebe - dostikrat bi bil dovolj opomin. - In brez 2. svet. vojne bi padla tudi nacizem in fašizem, zato sta jo sprožila. - In kaj bi morala dojeti kvizlinška stran na Slovenskem, da bi do sprave prišlo?
Misija1
02. 09. 2019 15.07
+9
SavaSava imaš prav. To so dokumentirani boji. Je pa bilo stotine tovrstnih bojev po celotni Jugoslaviji, po manjših vasicah, kjer so kmetje z orožjem bežali v hoste in se skrivali ter gverilsko napadali okupatorja. Tudi to so bili partizani. Komunizem nima prav nobene veze s partizani in bojem proti okupatorju. Je le ideologija, ki je vse to povezovala in izkoriščala. Običnemu kmetu na vasi je bilo malo mar za komunizem. Branil je svojo družino, sebe in svojo zemljo, ki jo je imel. In ko imaš na eni strani komunizem, imaš na drugi domobranstvo. Ne enih, ne drugih brez drug drugega ne bi bilo. Menda je logično, da ne eni ne drugi niso marali drug drugega in so se med seboj pobijali. Kar mene moti je pristranskost enih in drugih. Trdi komunist vsakega, ki ni z njim, označi za kvizlinga. Pozablja pa, da večina slovencev ni ne na eni strani, ne na drugi.
Apostol1
02. 09. 2019 11.01
-10
Od tega je že 80 let in prav je da ti spomini ne umrejo. zelo velika verjetnost pa je , da se bo čez ponovnih 80 let na podoben način kak politik opravičeval za dejanja , ki se danes dogajajo migrantom in beguncem , na primer v državah z izrazito krščansko vzgojo ,kot je Italija ali Hrvaška , Poljaki ,ki so zelo trpeli v tej vojni , sicer ne vsi , kot vedno ,da se razumemo pa danes kot tudi država , ki ima tudi močno krščansko preteklost in sedanjost sploh ne sprejema beguncev in migrantov. Drugače povedano , veliko besed za opravičevanje dvoličnosti , tako danes ,kot včasih in kot v bodočnosti.
ROMELS
02. 09. 2019 12.17
+6
Zato pa so jih navlekli v evropo, da se bo drama ponovila samo, da tokrat ne z bombami, ampak mačetami.
RUGIEVIT
02. 09. 2019 12.55
+7
Apostol narod si je izboril svobodo napram tem, ki sedaj prihajajo živet na tuj račun in vsiljevat svojo kulturo! Žal skoda da te razlike nevidiš!
Apostol1
02. 09. 2019 14.25
-2
RUGIEVIT...... Meni nihče ne vsiljuje druge kulture je pa dejstvo , da se pri rasti prebivalstva in in ta je najbolj v porastu v revnih delih sveta in istočasno pa nataliteta v razvitem svetu upada to pomeni , da so migracije absolutno neizbežne in če dodamo še vojne razmere ter v nekaterih delih sveta nasilje in lakota , kaj potem navadni ljudje lahko storijo , bežijo drugam in verjemi tega ne bo zaustavil prav noben politik ,ki je danes posledično prišel na oblast s populizmom , ki še v največji meri razpihuje strah pred migranti in begunci . zgodovinsko so se ljudje po svetu že večkrat premešali in ena kultura je izpodrinila drugo kulturo in tako je vedno bilo in vedno bo. To pa so dejstva , ki jih žal ti ne vidiš.
RUGIEVIT
02. 09. 2019 14.38
+3
Aja potem so politiki izvedli napade v Bataclanu,Nici,itd..? Ali pa tega nisi ti videl! A je potrebno da v Nemčiji patrulira verska policija? Vemo kere vere! Kaj da si ustvarjajo kalifate znotraj držav? Daj povej malo!?
Apostol1
02. 09. 2019 15.14
+0
RUGIEVIT......Nihče tega ne zanika , samo.ko se pri množici ljudi v tem primeru so to migranti in begunci vidi samo negativne dejanja in se jih brez predsodkov vse vrže v en koš, brez razlike kot verske blazneže ali morilce ali pa teroriste , potem verjemi je s to družbo ,ki tako klasifikacijo sprejema nekaj narobe . In kot sem rekel jaz ne zanikam terorizma ki je žal prisoten na tem planetu ravno tako ne zanikam kriminala , ti pa zanikaš dejstvo, da so migracije neizbežne in jih je nemogoče preprečiti in istočasno zanikaš tudi različnost ljudi ,ki je pri beguncih in migrantih ravno tako prisotna kot povsod po svetu, in če malo bereš zgodovino pravilno razmišljaš potem to veš , če pa bereš samo članke, ki tvoje strahove še stopnjujejo in to do te mere , da kaj drugega tudi več ne prepoznaš in dojameš potem je to to, kar pač danes na svetu je.
lahunin
02. 09. 2019 10.47
+6
brez veze saj se pripravlja 3 svetovna vojna
Sirius.2
02. 09. 2019 10.17
-1
In danes so jih povabili na proslavo da skupaj proslvijo.
flamengo
02. 09. 2019 10.08
-7
Ampak režimski mediji nočejo objaviti, da je Poljsko skupaj z nacisti napadla komunistična sovjetska
korintos23
02. 09. 2019 10.46
-3
To ste vi slišali z Rupnikom pri maši katero je služil Rožman?
krtofl
02. 09. 2019 10.47
+4
kateri režimski medij...demokracija al 24 ur vedno v službi resnice...
metronom
02. 09. 2019 10.03
+6
Dokler se nebomo zavedal, da dek tece od tabelih in rdecih po isti cevi, da otroci od tabelih in rdecih hodijo v isto solo nebo nic
korintos23
02. 09. 2019 10.47
+2
RUGIEVIT
02. 09. 2019 08.43
+45
Kar je bilo je bilo, trudit se moramo da se ne ponovi! Dokler bomo pogrevali izpred 80 let, v Slo ne bo bolje nič samo večji razkol med ljudmi! KO SE LJUDSTVO KREGA POLITIKI Z NASMEHOM KRADEJO! ENIM ŽAL NE BO NIKOLI KLIKNILO
RUGIEVIT
02. 09. 2019 08.40
+9
Zdi se mi da eni celo hitlerja opravičujejo z dejanji zvezde!
helij
02. 09. 2019 07.55
+60
kdaj se bo Italija opravičila Sloveniji?
korintos23
02. 09. 2019 08.15
+8
topo
02. 09. 2019 10.01
-2
Zanimivo Slovenija je čisto nedolžna ima pa največ povojnih grobišč in bi se morali nam opravičit,komu bi se morali pa mi
flamengo
02. 09. 2019 10.16
+3
Kdaj se bodo titoisti opravičili Sloveniji?
korintos23
02. 09. 2019 10.57
+1
Uporabnik1385495
02. 09. 2019 07.54
+39
Zr dva dni se obkladamo s tem kdo se bo ali bi se moral komu opraviciti za karkoli ze.Eni pisete o 80(!!!!!!!) let starih zamerah,ki jih vecina niti ne more imeti zaradi svoje stsristi/premladi ,drugi o balkanskih poslih.Ali se vam res da?Nasi druzini so po 2.ww pobrali vecino zemlje,zivino....Pa kaj naj zdaj jaz?Ibupujem nad 75 let starimi digidki?Se na svetu me ni bili.Ja,morda bi drugsce ziveli ,pa pac nismo-delali smo in tako je se danes.Ali lahko,prosim,nehamo/nehate s tem vsem?Zivljenje je tu in danes!!!!!
Razumnež
02. 09. 2019 07.34
-5
Druga svetovna vojna se je začela 23.8. Jasno se o tem datumu nikoli tako ne razpišete.
Sava Sava
02. 09. 2019 08.22
+13
2. svetovna vojna se je začela vsaj že 13.3.1938, ko si je Nemčija nasilno priključila Avstrijo (tki. "anschluss"), najpozneje pa 30.9.1938, ko so v Münchnu na konferenci štirih evropskih velesil – Nemčija (Hitler), Francija (Daladier), V. Britanija (Chamberlain) in Italija (Mussolini) podpisali tki. münchenski sporazum o razkosanju Češkoslovaške in vkorakanju nemške vojske v češkoslovaške Sudete. Dokončno je bila Češkoslovaška okupirana in razbita 15.3.1939, ko je pred Hitlerjem v Berlinu podpisala kapitulacijo. – Vse to si najbrž vedel, a nekako pozabil v tem tempu življenja. - Dan 23.8. pa naj se cerkev skrušeno slavi Mednarodni dan spomina na sužnjelastništvo, kateremu je bistveno prispevala v prejšnjih stoletjih.
Bozo 13
02. 09. 2019 09.28
+1
7. julij 1937 bi bil po moje pravilni datum začetka DSV.
0OO7
02. 09. 2019 07.18
+18
To mora biti hudo, opravičevati se za zlo, ki je bilo storjeno, ko te še sploh ni bilo na svetu. Opravičilo za kaj takega seveda sploh ni možno. Za storjeno lahko samo izraziš globoko obžalovanje.
toni88
01. 09. 2019 21.47
+36
kdaj bo srbija opravicila za genocid na balkanu??🤔
luzarf@arcor.de
01. 09. 2019 21.48
+35
fljfo
01. 09. 2019 21.49
+44
Misliš, da se Hrvati bodo za največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni v Evropi?
katepabriga
02. 09. 2019 09.16
+10
Hrvati imajo tudi v 90-ih na grbi genocid da ne pozabiš.....
ivanveliki
02. 09. 2019 09.25
+7
Misliš na Vukovar,Škabrnjo,Čelije,Lovas in na desetine ostalih krajev po Hrvaški."Češnja na torti" pa je bila Srebrenica v BiH.
SadButTrue
02. 09. 2019 10.13
+6
Ivanveliki ( v bistvu Ivek Maleni): Vukovar so Hrvati žrtvovali, da bi izpadli bogi. Zanalašč niso šli pomagati. Mediji pa govorijo samo o Srebrenici, nič pa o Oluji, pa je bilo nekajkrat več ubitih.
Victorinox
01. 09. 2019 21.34
-10
Predstavnik Nemčije se je opravičil za grozote nacizma. Kdaj se bodo pa komunisti opravičili za vse povzročene grozote?
fljfo
01. 09. 2019 21.40
+29
Saj jih ni več....Kdo se bo opravičil? Kim Jong? Maduro?
fljfo
01. 09. 2019 21.42
+3
vertex
01. 09. 2019 21.49
+36
Kot si opazil se je opravičil tisti ki je začel vojno in izgubil..komunisti in kapitalisti so zmagovalci..morate se opravičiti rkc beli kolaboranti
luzarf@arcor.de
01. 09. 2019 21.49
-9
kaj si rekel? ni jih več? poglej koliko tako imenovanih Brcev imamo še kot Penzionerjev
fljfo
01. 09. 2019 21.54
-10
Robespierre
02. 09. 2019 07.03
+18
Oprosti, deratizacija je res bila slampasta. Zato pa zivotarimo v tej degenerirani greznici po imenu slovenija.
janez139
02. 09. 2019 07.10
-2
Milan Kučan je rekel, raje bi bil tovariš...
korintos23
02. 09. 2019 08.16
-1
ivanveliki
02. 09. 2019 09.27
+4
So pa potomci.Eden je hotel biti direktor Uradnega lista.
krtofl
02. 09. 2019 09.47
+7
gappy666
01. 09. 2019 21.24
+24
V komentarjih desnuharji že preusmerjajo pozornost od članka ki jim ne paše hehehehehe