Tujina

Obletnico Nata zaznamovale razprtije med voditelji držav članic

London, 03. 12. 2019 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
12

Ob 70-letnici zveze Nato so se v Londonu zbrali voditelji zavezništva, med njimi slovenski premier Marjan Šarec. V Buckinghamski palači jih je sprejela britanska kraljica Elizabeta II. Uvod v dvodnevni vrh so zaznamovali besedni spopadi med predsedniki ZDA, Francije in Turčije, Donaldom Trumpom, Emmanuelom Macronom in Recepom Tayyipom Erdoganom.

Donald Trump je na skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom izjave francoskega predsednika o možgansko mrtvi zvezi Nato označil za nespodobne, žaljive in zelo nevarne. Dodal je, da nihče ne potrebuje Nata bolj kot Francija. Emmanuel Macron po njegovih besedah včasih počne stvari, ki so kontraproduktivne za njegovo državo.

Ob tem je podprl Tayyipa Erdogana. "Rad imam Turčijo in zelo dobro se razumem s predsednikom," je povedal v Londonu. Umik ZDA iz Sirije, ki je omogočil turško ofenzivo, je po njegovih besedah "velik dogovor". Branil je tudi odločitev Turčije, da namesto ameriškega obrambnega sistema patriot kupi ruski protiraketni sistem S-400. Zatrdil je, da njegov predhodnik Barack Obama Ankari ni želel prodati sistema patriot.

Trump in Macron ne najdeta skupnega jezika.
Trump in Macron ne najdeta skupnega jezika. FOTO: AP

Na kasnejšem srečanju z Macronom je Trump ubral bolj umirjeno retoriko. Francoski predsednik pa je ponovil, da stoji za svojimi besedami o "možgansko mrtvem" Natu. S tem je bil kritičen do ZDA in Turčije, ker se z evropskimi zaveznicami niso posvetovale glede nedavne turške ofenzive na severu Sirije proti sirskim Kurdom.

Francoski predsednik si prizadeva za uskladitev strateških usmeritev zavezništva, med katerimi je tudi skupna definicija terorizma. "Ko pogledam Turčijo, se zdaj borijo proti tistim, ki so se borili skupaj z nami. Občasno pa sodelujejo z zavezniki IS," je poudaril. "To je problem, to je strateški problem," je dejal Macron.

Erdogan je sicer že pred odhodom v London zagrozil z blokado Natovega načrta za obrambo baltskih držav, če zavezništvo kurdskih milic YPG ne bo označilo za teroristično skupino. Napovedal je, da se bo ob robu srečanja o tem pogovarjal s predstavniki Poljske in baltskih držav. Podrobnosti o načrtu sicer še niso znane.

Francoski predsednik se je na srečanju s Trumpom zavzel za strateški dialog z Rusijo. "Začeti moramo dialog brez naivnosti z Rusijo, da bi zmanjšali konfliktnost," je povedal. "Potreben je napredek v konfliktu med Rusijo in Ukrajino," je dodal.

Ameriški predsednik je bil glede reševanja konflikta na vzhodu Ukrajine optimističen. "Mislim, da so srečanja z Rusijo in Ukrajino zelo pomembna," je poudaril. "Mir je potreben, ker se že predolgo bojujejo. Mislim, da so možnosti za to velike," je dejal. Macron je pozval tudi k pripravi nove pogodbe o omejevanju jedrskih raket srednjega dosega, potem ko je poleti propadla tovrstna pogodba med ZDA in Rusijo, imenovana INF. "Franciji, Nemčiji in drugim evropskim državam zdaj grozijo nove ruske rakete," je povedal.

Predsednik ZDA je ob tem priznal, da položaj glede jedrskega orožja ni dober. "Iz pogodbe INF smo izstopili, ker je druga stran ni spoštovala, vendar pa si zdaj oboji želimo skleniti novo pogodbo," je povedal.

Putin: Širitev Nata po padcu Sovjetske zveze ni bila potrebna

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem dejal, da je Rusija pripravljena sodelovati z Natom. V času, ko voditelji članic Nata na vrhu v Londonu obeležujejo 70. obletnico zavezništva, je bil ruski predsednik sicer kritičen do širitve severnoatlantskega zavezništva.

Kot je dejal na srečanju vrha ruske vojske v ruskem letovišču Soči ob Črnem morju, je bila širitev Nata nepotrebna, saj po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 Moskva ni bila več grožnja. Putin je še menil, da je širitev Nata grožnja Rusiji, a upa, da bo prevladal interes za skupno varnost.

"Že večkrat smo izrazili pripravljenost za skupen odziv na resnične grožnje, vključno z mednarodnim terorizmom, krajevnimi oboroženimi konflikti in nevarnostjo nenadzorovanega širjenja orožja za množično uničenje," je poudaril Putin po poročanju ruskih medijev.

Rusija je Natu že večkrat prišla naproti, skušala je dajati konstruktivne predloge ter celo imela skupna srečanja z zavezništvom, je dejal. "A po letu 2008 se je naše sodelovanje praktično ustavilo zaradi neprimernega vedenja zavezništva do Rusije in celo neupoštevanja ruskih interesov," je dejal.

Protestirali so predvsem proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, pa tudi Natu.
Protestirali so predvsem proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, pa tudi Natu. FOTO: AP

Slovesnost ni minila brez protestov

V središču Londona, kjer je v Buckinghamski palači britanska kraljica gostila voditelje vseh 29 članic na posebni slovesnosti ob 70. obletnici vzpostavitve Severnoatlantskega zavezništva, kasneje pa jih je na večerji sprejel tudi britanski premier Boris Johnson, se je zbralo več sto protestnikov.

Uradni del vrha bo v sredo, ko naj bi bila v ospredju znova razprava o pravičnejši delitvi bremen, torej o izdatkih držav za obrambo. Generalni sekretar je prejšnji teden ob predstavitvi podatkov izrazil optimizem, ker se izdatki povečujejo že peto leto zapored in da cilj, da bi do leta 2024 za obrambo namenjali dva odstotka BDP, dosega že devet članic. Največje vprašanje sicer je, kaj bo glede tega povedal Trump.

Manj razhajanj je pričakovati v razpravi o drugih temah, pomembnih za varnostni položaj v evroatlantskem prostoru. Med drugim naj bi se posvetili krepitvi boja proti terorizmu, katerega tarča je bil pred dnevi znova London. Pričakovati je tudi razprave o odnosih z Rusijo in krepitvi odvračalne drže Nata. Voditelji Nata naj bi sprejeli tudi izjavo glede izzivov ob vse hitrejši vojaški krepitvi Kitajske.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
04. 12. 2019 10.12
-1
Evo še NATO se 'sesuva', ki naj bi našo malo deželico branil pred imperializmom. Nas bo sedaj branila naša vojska, ki še za 'pešadijo' ni ustrezno opremljena. #?
Heretik1
04. 12. 2019 09.48
+3
Dol z nato paktom!
Ost1234
04. 12. 2019 08.32
+8
Pa kdo še verjame ZDA? Jasno - Kurdi sose borili zoper ISIS skupaj z ameri. Turčiji , članici NATO so Kurdi trn v peti že stoletja. In evo podli dogovor ameri izdajo Kurde, Turki jih napadejo v tuji državi za povrh pa od vseh članic NATO zahtevajo, da Kurde razglasijo za teroriste!!! Podlo!! Nauk?? Ne pečaj se z ZDA!! IZDAJO TE TAKOJ KO TE NE RABJO VEČ!!
holcar.
03. 12. 2019 21.51
-14
NATO je razlog da ni vojn, noben si ne upa drezat v skupno EU in USA vojsko. Sele ko bodo kitajci gospodarsko nadvladali bo spet vprasanje svetovne varnosti. Takrat boste vsi lahko srecni da smo v tej skupini drzav, kjer velja svoboda, enakost pred zakonom in varnost.
Ost1234
04. 12. 2019 08.26
+11
holcar. kjer je vojna, tam je NATO.Torej??????
nikhrast
03. 12. 2019 21.49
+7
NATO je aktiven samo zaradi Rusov, vsa vzhodna Evropa se boji Rusov, samo vprašaj kakšnega Poljka, Estonca, Finca...
26277
03. 12. 2019 21.45
+16
Nikoli ne bosta našla skup... jezika. Pač, eden ima rad starejše, drugi nono, mlajše.
KAPIBARA
04. 12. 2019 11.38
-1
Eden jo ima za paravan.. drugi se pa z ženo še poveseli..
slo_veter
03. 12. 2019 21.43
+25
problem NATA je, da ni "sovražnikov". Zakaj bi imel vojaško organizacijo, posodabljali letala, kupovali rakete, če jih nimaš kam lansirati. Po globalizaciji, potem ko ima vsak izdelek komponente, surovine in energijo iz 10 in več držav, tudi iz Rusije . Kaj se bo šel, vojno ????Problem današnjih družb, je v njih samih staranje prebivalstva (ki ima volilno moč), migracijski tokovi, upadanje zanimanja mladine za 10 in več let trdega usposabljanja, da prevzemejo drobno funkcijo inženerja, neizmerno lansiranja denarja, da držiš 7.4 miljarde ljudi srečno. Ob teh vprašanjih so rakete čist brez veze.
Uomo 46
03. 12. 2019 21.31
+11
Emanuel drži s svetovno elito, ki nam zemljanom vsem krade ... Le zakaj insistira z napadi na isis? Zato, da imajo opravičilo, da tolika množica migrantov prihaja v Evropo, čeprav ne Sirskih. Posledica pa bo neravnovesje v Evropi in lažje manipuliranje z nami. Strah je najboljše orožje za manipulacijo s človeštvom ...
CyniC666
04. 12. 2019 19.41
+0
Emmanuel je kriv za migrante? On je napadel Avganistan, Irak, Libijo, Sirijo..? On ustrahuje Irance, zabija nož v hrbet Kurdom, "drži lojtro" zionistom v Izraelu, gospodarsko izčrpava vse, ki se ne podrejajo US of A, kot npr. že 50 let Kubo, že skoraj 40 let Iran, Venezuelo, Rusijo in po novem še Kitajce? Ti, ti Emmanuel, ti! Grdi, grdi pobč!!! In drgač? Ko se zbudiš? ;D Na katerih substancah in medijih si ti model? ;D Sam vprašam... :D
Zmaga Ukrajini ...
03. 12. 2019 21.16
+25
Saj ima Macron tokrat prav. En čas se NATO bojuje proti "sovražnikom", kasneje pa ga ima za "prijatelja" in obratno. Evropa je pokasirala že dovolj posledic nespametnih odločitev oz. NATOvih akcij. NATO je kot voz, v katerega je vpreženo preveč konj, ki vsak rine na svojo stran, zato ni upanja, da se bo kdaj premaknil v pravo smer. V danih okoliščinah bi bila zato res najboljša možnost ustanovitev enotne vojske EU.