Tujina

Obletnico žametne revolucije zasenčili protesti proti češkemu premierju

Praga, 17. 11. 2019 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
9

Premieri štirih nekdanjih komunističnih držav so z odprtjem razstave o padcu komunizma v Pragi obeležili 30. obletnico žametne revolucije. A praznovanja so zasenčili množični protesti proti češkemu premierju Andreju Babišu.

Pred 30 leti se je s študentskimi protesti začela žametna revolucija, ki je prinesla padec komunističnega režima v tedanji Češkoslovaški in posledično tudi nastanek dveh ločenih držav, Češke in Slovaške.

Češki premier Andrej Babiš je danes skupaj s kolegi iz Poljske, Slovaške in Madžarske Mateuszom Morawieckim, Petrom Pellegrinijem in Viktorjem Orbanom odprl multimedijsko razstavo o padcu komunizma. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble.

Vzhodnoevropski voditelji so obeležili obletnico žametne revolucije.
Vzhodnoevropski voditelji so obeležili obletnico žametne revolucije. FOTO: AP

Ob odprtju je češki premier priznal, da je bil tudi sam član komunistične partije. "Nisem ponosen na to," je dejal. Pohvalil je pogum zagovornikov državljanskih pravic in prvega svobodno izvoljenega predsednika Češkoslovaške Vaclava Havla, ki je umrl leta 2011. Sam namreč ni bil tako pogumen, je dodal.

"Danes stojim tu kot premier, ki je bil izvoljen na svobodnih, demokratičnih volitvah, in zato želim vsaj zdaj izraziti svojo hvaležnost in ponižnost," je dejal premier, čigar manjšinska vlada se zanaša na podporo članov komunistične stranke.

Na predvečer 30. obletnice žametne revolucije se je v soboto na ulicah Prage spet zbrala velika množica ljudi, ki niso zadovoljni s političnimi razmerami v državi. V parku Letna v središču češke prestolnice se je na protestih proti premierju zbralo okoli 250.000 ljudi.

Praznovanja so zasenčili množični protesti proti češkemu premierju Andreju Babišu.
Praznovanja so zasenčili množični protesti proti češkemu premierju Andreju Babišu. FOTO: AP

Češkemu premierju, ustanovitelju vladajoče populistične stranke Ano, protestniki očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. 64-letni Babiš vse očitke zavrača. Prav tako je češko državno tožilstvo septembra letos po štirih letih ustavilo preiskavo, ki jo je proti premierju sprožilo zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev v višini dveh milijonov evrov.

Protesti proti češkemu premierju sicer občasno potekajo vse od aprila lani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
18. 11. 2019 15.28
+3
Čehi počasi in sigurno hodijo ponovno po poti razuma!
el capitano
17. 11. 2019 18.48
+2
Tudi Čehi pogrešajo dobre stare čase..
Gorenc45
17. 11. 2019 18.54
+2
Ja toliko, da so nas po BDP že prehiteli, pa ceprav so 1989 imeli 2x nizjega kot mi. Sem bil tam dolgo casa in redko kdo se lepo spominja rdecih casov. Komunizem na Češkem ni bil tako dober kot pri nas, pa še vse je diktirala Moskva.
Groucho Marx
17. 11. 2019 19.43
+0
Ja, mogoče tiste čase izpred sovjetsko komunistične okupacije.
Frane Šajn
18. 11. 2019 15.32
+0
Za Gorenca je tako važna samo mezda pa, če ga jaha magari afro ali pa latino Amerikanc! Revež se še nisi nagledal tujega zelja?? nazaj na ograjo in plašnikov ne pozabi dati na glavo, da te kdo pameten ne zmoti pri hipnotičnem foušljivem opranoglavem zijanju!
Našvasan_zob
17. 11. 2019 18.29
+1
Kako pa kej rumeni jopiči v parizu? A v Ameriškem Flintu že majo pitno vodo?...
Uporabnik113189
17. 11. 2019 17.35
+5
No, no, to ne more biti res. Čehi so menda vzor uspeha med višegrajci posebej za našo desnico. Potem pa novica, o množičnih protestih.. Je tudi tam predsednik desno sredinsko usmerjen in iz proračuna izginjajo ogromne količine denarja?
Groucho Marx
17. 11. 2019 18.05
+5
Imajo pa vsaj množične proteste. V Sloveniji ne mine teden brez nove javnofinančne korupcijske afere, državljani pa lepo ponižno tiho.
Našvasan_zob
17. 11. 2019 18.28
+4
Slovenčki imajo FB in instagram, dlje od tega pa njihov domet ne seže... amen..