Slovenija

'Oblikovanja ločenih stebrov razumemo kot odstop od enotnega sistema plač'

Ljubljana, 20. 10. 2022 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Larisa Pukšič, Špela Lobe
Komentarji
6

S sporazumom, ki so ga vladni predstavniki in sindikat Fides podpisali v sredo, je vlada po besedah Branimirja Štruklja zabila zadnji žebelj v krsto enotnega plačnega sistema. Nekateri sindikati vladi očitajo tudi, da so s tem izigrali in kršili dogovor, ki so ga podpisali pred enim tednom, saj so se v njem zavezali, da se bodo o spremembah plačnega sistema usklajevali z vsemi sindikati in da bo vladna stran pri sindikatih pridobila soglasje. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je sicer v četrtek vse očitke sindikatov zavrnila in povedala, da gre zgolj za predlagano reformo, saj plačni steber še ni določen, in da bo v prihodnje mogoče oblikovati tudi stebre za druge poklicne skupine v javnem sektorju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predstavniki sindikatov so na nogah
    02:29
    Iz 24UR: Predstavniki sindikatov so na nogah
  • Iz SVETA: Sindikati javnega sektorja ogorčeni
    03:06
    Iz SVETA: Sindikati javnega sektorja ogorčeni
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
21. 10. 2022 12.48
Izgovor, da gre samo za reformo in da plačni steber še ni določen, me zelo spominja na zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDO), ki naj bi že ob sprejemu pokril vsa vprašanja o nemotenem delovanju le-tega. Pa še zdaleč ni tako. Nejasnih je preveč stvari, da bi lahko dejali, da s tem zakonom pokrijejo vse vidike za nemoteno delovanje dolgotrajne oskrbe. Ravno tako je s tem plačnim stebrom in to je ravno takšna metoda delovanja te vlade, kot je za ZDO delovala prejšnja vlada. Nedorečeno, namesto, da bi sistematsko rešili vse probleme, ki se tičejo plač vseh ljudi, ki delajo v javnem sektorju oz. v javni upravi. Tu so še sodniki, učitelji, policaji, vojaki, medicinske sestre in negovalke, upokojenci, da ne naštevam naprej. Javne finance so že sedaj preobremenjene in z reševanjem plač samo zdravnikom, se v javni upravi ustvarja elitna skupina. S tem, da najbrž še ni zadovoljivo rešen problem plač za mlade zdravnike. Fides je sicer zdravniški sindikat, toda veliko bolj bi bil verodostojen, če bi se zavzel še za plače medicinskih sester in negovalk, vsaj za tiste, ki so podplačane!
kleber
21. 10. 2022 11.10
+5
Štrukelj itak gleda sam svojo rit. S tem ko se razbije sistem nima več moči. Itak pa se ne morejo primerjat v istem plačnem razredu zdravnik in šolnik.
M teorija
21. 10. 2022 10.33
Če vse razrede prolongirajo ekvivalentno v stebre bomo še vedno imelenotni plačni sistem!?
brezveze13
20. 10. 2022 20.24
+1
ja za takšno šolstvo vzgojo in varovanje otrok skrbi naš štrukl res je pravi štrukl KNEDL preberi osnovnošolska tolpa pretepla sošolca
kvintus
21. 10. 2022 09.06
+4
To je živ dokaz do kod smo prišli! Danes samo grdo pogledaš otroka, pa že moraš k socialni delavki na pogovor! Da so otroci takšni, je temu kriva država in njihovi butasti zakoni! Nekoč se je vedelo, kdo kaj lahko in kaj ne. Učitelj je bil zakon, ne pa danes, ko jih otroci ustrahujejo, da ne omenim kako jih zmerjajo, kaj vse jim grozijo... Nekoč je bil red, ki ga dandanes ni več nikjer!
Gutenberg
21. 10. 2022 12.43
+2
LDSovska in kasneje podaljšana SDjevska reforma šolstva je učiteljem vzela pooblastila in spoštovanje, tako da učitelj ne more nič. Tudi v torbo ne sme pogledati, ko en učenec ukrade stvar drugemu. Glede pretepa pa: vsi si perejo roke, policija zbira podatke, na koncu spet ne bo nič. Morali bi pa taki družini najprej vzeti vso socialo, froca pa strpat v delovno poboljševalnico, od šolanja pa se lahko kar poslovi; prav tako tudi za vedno od socialne pomoči, njegov emšo bi moral biti na csdju za večno blokiran. Oče žrtve pa naj stvari uredi po svoje. Če bi kateremu od mojih to kdo storil, jaz ne bi odgovarjal za svoja nadaljnja dejanja ...