Tujina

Obnovitev pogovorov

Madrid, 04. 11. 2006 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Baskovska separatistična organizacija ETA opozarja, da je mirovni sporazum špansko vlado v nevarnosti, da propade.

ETA je marca letos razglasila trajno premirje in s tem končala štiri desetletja nasilnega boja za neodvisnost Baskije, v katerem je življenja izgubilo več kot 800 ljudi
ETA je marca letos razglasila trajno premirje in s tem končala štiri desetletja nasilnega boja za neodvisnost Baskije, v katerem je življenja izgubilo več kot 800 ljudi FOTO: Reuters

V svojem internem časopisu Zubate je separatistična organizacije ETA objavila, da je mirovni proces s špansko vlado v nevarnosti, da propade. "Če španska vlada ne bo spoštovala svojih obveznosti in če ne bo vidnega napredka, bo (mirovni) proces propadel," so opozorili. Obenem pa ETA zagotavlja, da je pripravljena obnoviti svoje napore v mirovnih pogovorih z Madridom.

ETA za zastoj v mirovnih pogajanjih krivi francosko in špansko vlado.
ETA za zastoj v mirovnih pogajanjih krivi francosko in špansko vlado. FOTO: Reuters

Na opozorilo se je odzval španski notranji minister Alfredo Perez Rubalcababa, ki je povedal, da si tudi vlada želi nadaljevati mirovne pogovore, vendar so "pravila igre", ki jih je določil Madrid, jasna in se ne bodo spremenila zaradi "izsiljevanja" ETA. Gre za pravila nenasilja, dialoga in spoštovanja zakonov, je še pojasnil.

ETA je bila minuli mesec obtožena kraje 350 pištol in 10.000 nabojev iz tovarne orožja na jugu Francije, dogodek pa je omajal zaupanje v mirovni proces. Madrid navedbe, da za krajo, do katere je prišlo 23. oktobra, stoji ETA, še preiskuje, španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero pa je posvaril, da bodo imele obtožbe, če se izkaže, da so utemeljene, resne posledice za mirovne pogovore. Minuli teden so španski mediji tudi poročali, da Zapatero razmišlja o odložitvi mirovnih pogovorov, načrtovanih za to jesen, do januarja 2007.

ETA pa je medtem pozvala k "novi fazi boja proti francoski državi", s čimer želi Francijo prisiliti k iskanju rešitve za baskovsko vprašanje. Opozorila je tudi, da je bil v preteklih mesecih izgubljen dragoceni čas, v katerem ni prišlo do nobenega vidnega napredka, napadi na Baskijo pa niso prenehali. Za zastoj v mirovnem procesu so po mnenju ETA krive francoska in španska vlada ter politične stranke, ki blokirajo politični vidik mirovnega procesa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.