Tujina

Oboroženi agenti na letalih

London, 28. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanska vlada naj bi za večjo varnost v letalskem prometu na nekaterih potniških letih že kmalu uvedla oboroženega agenta, ki bi se lahko spopadel s teroristi, če bi bilo to potrebno.

Proti ugrabitvam letal se letalski prevozniki in letališča borijo na številne načine.
Proti ugrabitvam letal se letalski prevozniki in letališča borijo na številne načine. FOTO: Reuters

Britanska vlada naj bi se za ta varnostni ukrep odločila zaradi vse večjega števila terorističnih groženj, pa tudi zaradi povečane stopnje pripravljenosti v ZDA. "Nujno je, da storimo vse razumne korake za preprečitev terorističnih aktivnosti," je dejal britanski minister za promet Alistair Darling.

Britanski notranji minister David Blunkett je glede prisotnosti oboroženih agentov v letalskem prometu dejal, da svetovna teroristična grožnja "ostaja realna in resna". Toda nikomur se zato ni treba bati leteti. Novi ukrepi le dopolnjujejo že sedaj stroge varnostne ukrepe, je še zagotovil.

Proti ugrabitvam letal se letalski prevozniki in letališča borijo na številne načine. Varnostni ukrepi segajo od poostrenega nadzora prtljage in oseb do protivlomnih in neprebojnih vrat pilotske kabine, videonadzora potnikov in oboroženih agentov. Od aprila letos pa so v ameriških letalih lahko oboroženi tudi piloti.