Tujina

Obtoženi umora novinarja

Carigrad, 24. 01. 2007 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za umor turškega novinarja Hranta Dinka so uradno obtožili pet ljudi, med njimi tudi 17-letnega strelca.

Turško sodišče je pet osumljencev za umor turškega novinarja armenskega rodu Hranta Dinka, 52-letnega urednika turško-armenskega tednika Agos, ki se je turškim nacionalistom močno zameril zaradi kritičnega pisanja o množičnih pobojih Armencev med prvo svetovno vojno, v Carigradu tudi uradno obtožilo umora.

Pogreba Dinka se je v torek v Carigradu udeležilo več tisoč ljudi. Dink je bil zelo kritičen do množičnih pobojev Armencev med prvo svetovno vojno
Pogreba Dinka se je v torek v Carigradu udeležilo več tisoč ljudi. Dink je bil zelo kritičen do množičnih pobojev Armencev med prvo svetovno vojno FOTO: Reuters

Med njimi je tudi 17-letni Ogun Samast, ki je priznal, da je v petek streljal na Dinka in mu s tem vzel življenje. Po besedah tožilca pa so preostali obtoženci še Ahmet Iskender, Ersin Jolcu, Zejnel Abidin Javuz in Jasin Hajala.

Grožnje tudi Orhanu Pamuku

Nacionalistični skrajnež Jasin Hayal, ki je priznal, da je Samastu priskrbel orožje in denar ter da ga je spodbujal k umoru, je ob prihodu v sodno dvorano izrekel nekaj besed, ki so izzvenele kot grožnja doslej edinemu turškemu Nobelovemu nagrajencu za književnost Orhanu Pamuku. "Bodi pameten, bodi pameten Pamuk," je dejal.

Orhan Pamuk je bil tako kot Dink v preteklosti obtožen razžalitve turške države
Orhan Pamuk je bil tako kot Dink v preteklosti obtožen razžalitve turške države FOTO: Reuters

Orhan Pamuk je bil tako kot Dink v preteklosti obtožen razžalitve turške države, a oproščen, tako kot Dink pa je dobil tudi več groženj s smrtjo, zaradi česar je že razmišljal, da bi zapustil državo. Yasin Hayal je bil sicer v preteklosti že obsojen zaradi sodelovanja v bombnem napadu na restavracijo McDonald's v Trabzonu leta 2004, v katerem je bilo ubitih šest ljudi.

Pogreba Dinka se je v torek v Carigradu udeležilo več tisoč ljudi. Dink je bil zelo kritičen do množičnih pobojev Armencev med prvo svetovno vojno. Poboje je označil za genocid, turški nacionalisti pa njega kot izdajalca. Ker naj bi s svojimi kritikami in mnenji žalil Turke, je bil lani obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen. V zadnjih člankih je sicer pisal, da je prejemal sovražno pošto in grožnje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.