Tujina

Obtožnica proti predsedniku

Jeruzalem, 23. 01. 2007 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Izraelski generalni tožilec namerava vložiti obtožnico proti predsedniku Kacavu, ker naj bi posilil štiri uslužbenke.

Kacav, če bo spoznan za krivega, bo prvi obtoženi izraelski predsednik.
Kacav, če bo spoznan za krivega, bo prvi obtoženi izraelski predsednik. FOTO: Reuters

Izraelski generalni tožilec Menahem Mazuz namerava vložiti obtožnico proti izraelskemu predsedniku Mošeju Kacavu zaradi domnevnega posilstva štirih uslužbenk na njegovem uradu.

Kot so sporočili iz tožilčevega urada, so zbrali dovolj dokazov, ki podpirajo obtožnico proti Kacavu zaradi domnevnega posilstva, nadlegovanja, zlorabe oblasti, oviranja pravosodja in nelegalnega sprejemanja daril.

Tožilstvo se bo o izdaji obtožnice dokončno odločilo po zaslišanju, na katerem bo spregovoril tudi predsednik Kacav. To so najhujše obtožbe proti kakšnemu izraelskemu predsedniku, Kacav pa bo tudi prvi obtoženi izraelski predsednik, če bo na sodišču spoznan za krivega.

Izraelski predsednik v času, ko opravlja položaj, uživa imuniteto, soditi pa mu je mogoče šele po odstopu ali izteku mandata. Iz kabineta predsednika pa so sporočili, da bo Kacav odstopil, če bo izdana obtožnica proti njemu.

Kacav je obtožbe nekdanjih uslužbenk in policije do zdaj zanikal, saj naj bi bile plot politične zarote proti njemu. Škandal je sicer izbruhnil lani, ko je nekaj nekdanjih uslužbenk predsednikovega urada policiji prijavilo posilstvo oziroma nadlegovanje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.