Tujina

Obupani oče: Dino se bo vrnil. Za iskanje zbrali že več kot 80 tisočakov

Zagreb, 13. 10. 2019 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so oblasti Martinika sporočile, da ne bodo več iskale pogrešanega dela posadke potopljenega vlačilca Burbon Rhode, saj dvomijo, da bi bil več kot dva tedna po nesreči kdo od sedmih pogrešanih še živ, družina hrvaškega kapitana Dina Miškića pravi, da upanja, da se bo domov vrnil živ, še niso izgubili.

Pogrešani kapitan
Pogrešani kapitan FOTO: POP TV
Bourbon Rhode je konec septembra potonil v Atlantiku, 2.000 kilometrov od francoskega otoka Martinik. Na plovilu je bil kapitan, hrvaški državljan Dino Miškić, poleg njega pa še 13-članska posadka. Reševalci so do zdaj rešili tri ljudi in našli štiri trupla.

"Še naprej čakamo novice," je za hrvaške medije povedal kapitanov oče Mario, ki pravi, da verjame, da se bo Dino vrnil. Na novico o koncu iskanja se je odzvala tudi hrvaška politika, premier Andrej Plenković je dejal, da so vse od nesreče "storili vse, kar je bilo mogoče", poroča Jutarnji list.

"Vodja mojega urada, ki se je rodil in živel v Franciji, vsak dan nekoliko ur preživi na telefonu s francoskim veleposlaništvom. Angažiralo se je res veliko ljudi, preiskali so območje večje kot štiri Hrvaške, ampak moramo razumeti, da se je nesreča zgodila sredi Atlantika," je še dejal premier.

Vsi vpleteni zdaj upajo, da bi lokacijo pogrešanih razkrili sateliti. Hrvaška je zakupila šest satelitov, ki opazujejo območje, novi satelistski posnetki pa so za zdaj pokazali zgolj objekt, velik 16 metrov, ki pa tako ne ustreza dimenzijam rešilnega čolna.

Na vlačilcu, ki je plul pod nizozemsko zastavo, je bilo 14 članov posadke, ob hrvaškem kapitanu večinoma državljani Ukrajine ter po en Rus, Filipinec in Južnoafričan.

Plovilo je potonilo sredi neurja. Čeprav je po besedah enega od preživelih posadki uspelo v vodo spustiti vse rešilne čolne, pa ni jasno, kaj se je zgodilo s pogrešanimi mornarji, saj jih preživeli, potem ko jim je sredi več kot 10 metrov visokih valov le uspelo splezati na svoj rešilni čoln, niso več videli.

Medtem na Hrvaškem še naprej poteka zbiranje denarja za morebitno zasebno reševalno akcijo. Zbrali so že več kot 80.000 evrov, ki jih bodo, če akcije ne bo, dali družinam pogrešanih.

Je pa Miškićeva družina spisala pismo, v katerem so se zahvalili vsem, ki so do zdaj iskali Dina. A priznali, da jih je vest o koncu iskanja, razočarala.

"Vseeno pa ne moremo nehati iskati Dina in ne bomo nehali. Upe polagamo v satelite in v vse ladje, ki plujejo na območju. Pozivamo tudi ladje, ki so v bližini območja, da spremenijo smer in se mu še bolj približajo ter pomagajo iskati."

Dodali so, da so v stiku tudi z družinami drugih pogrešanih in da nihče še ni izgubil upanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajpavzdevek
13. 10. 2019 21.46
+10
Upanje umre zadnje. Želim srečo da najdejo soseda Dina in ostale in da so vzeli zraven zalogo hrane, vode na splav kar ve vsak pomorščak. Če so živi a si predstavljate v tej sekundi zdaj njih ko gremo lahko mi v miru spat pa še to že zdaj tarnamo da moramo zjutraj v službo
DeBill
13. 10. 2019 21.45
+2
majo rešilni splav ali čoln, pa nimajo notri enega oddajnika, ki bi skoz neki kričal na dogovorjeni frekvenci. ah.
slo_veter
14. 10. 2019 08.05
+0
stvar nekaj tisoč evrov pa bi bilo .. sam za vlačilca k šiba v glavnem po pristaniščih, to nima glih smisla. Ja pa stvar kapitana, da si to nabavi, če gre s takole ladjico direkt v orkan .
TistoPravo
13. 10. 2019 21.25
+4
Vsi ljudje, ki se sedaj na svetu trpijo...so izgubljeni, zares ali samo znotraj sebe...stisnite se, svetu v obljem skočite. Skupaj z njim, pridemo in oddidemo, življenje je en dan, misel pa trenutek...pogrešam, slišim, si z mano. Čeprav pozabljam glas, nikoli zares ne oddideš brez mene.
"JohnDoe"
13. 10. 2019 21.14
-9
Pa kaj ga je tako težko najdit?!? Če pa je zemlja ravna. Naj nekdo stopi na en hrib pa je to to!
formabob
13. 10. 2019 18.16
-17
zakaj nas že teden dni matrate s tem Dinotom, kaj imamo mi s tem--- da res je ne najdejo ga IN ??? TO BO PLENKOVIČ REŠIL NIMA KAJ TU G. ETIČNI SE VTIKAT ma kaj naših slovenskih izginotij brezdomcev pa deklet pa svinjarij, ki jih počno romi in migranti ni potrebno komentirat in raziskovati vrli novinarski... bla--bla bla ----
joze drugi
13. 10. 2019 18.29
+27
Imaš prav, sam brodolomce pa nikakor ne bi smeli prenehati iskati, dokler je upanje da so še živi.
formabob
13. 10. 2019 18.57
+11
RES JE, ma to ne more bit udarna novica, NAŠI NOVINARRRRJI NAJDEJO NA SPLETI KAKO SE JE KAMION NA KITAJSKEM PREVRNIL IN IZ TEGA RATA ČLANEK ZA DOL PAST. KO PA G, ZVER DOKAZANO DRVI PO DARS CESTAH PA NIČ---KO JE TREBA ZABIT HRVAŠKE NOVINARJE V ZVEZI S PIRANSKIM ZALIVOM -NIIIIINNČČČ DREKONJE A SE DRUGI UKVARJAJO Z BREZVEZNO POSTAVKO DA NAŠA LADJA KOMAJ PLOVE----
Merhabap
13. 10. 2019 14.20
+42
Če so uspeli priti na splav v 10m valovih so tudi še sedaj živi verjetno dehidrirani brez signalnih raket v takem splavu je tudi signal s sateliti za lažje iskanje. Imam občutek da so brez vseh pripomočkov potem se pa malo mudi ker slane vode vode ne moreš uporabljati za rehidracijo če nimaš filtrov