Tujina

Ocena pripravljenosti kandidatk za EU

Bruselj/London/Berlin, 18. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija kandidatk za članstvo v EU ne bo razvrščala po stopnji pripravljenosti, pač pa bo ocenjevala pripravljenost posamezne kandidatke, sporočajo iz Bruslja. V Nemčiji in Veliki Britaniji pa se nadaljuje postopek ratifikacije pogodbe iz Nice.

Zastava EU v vetru
Zastava EU v vetru FOTO:

Kot je priznal Landaburu, je poskus razvrščanja kandidatk v lanskih letnih poročilih o napredku izučil komisijo, saj je med prosilkami za članstvo, največ pri Češki in Sloveniji, povzročil precej razburjenja. Državi sta bili namreč pri oceni izpolnjevanja ekonomskih kriterijev za članstvo postavljeni v sredino lestvice, in sicer za Malto, Ciper, Poljsko, Madžarsko in Estonijo ter pred Latvijo, Litvo, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo.

Landaburu zdaj priznava, da takšno razvrščanje zgolj pri izpolnjevanju ekonomskih kriterijev ni imelo smisla, saj "posnetek gospodarskega stanja v državi v danem trenutku ne odseva nujno stopnje njene dejanske pripravljenosti na članstvo". Morda bi bilo smiselno, če bi države razvrščali na podlagi vseh kriterijev (politični, ekonomski, prevzemanje acquisa in implementacija skupne zakonodaje), ne pa zgolj pri enem, meni pogajalec EU.

Kakšne ocene bodo kandidatkam prinesla letošnja poročila - po načrtih bodo objavljena 13. novembra -, Landaburu v pogovoru za Uniting Europe ni želel napovedovati. Kot je komentiral, se v vseh kandidatkah za članstvo razmere izboljšujejo, vendar ne v vseh enako intenzivno. V pravi smeri napredujejo vse države, tako da je globalna slika pozitivna, dejanski napredek pa je od države do države različen, je ocenil glavni pogajalec EU.

Ratifikacija pogodbe iz Nice v Veliki Britaniji in Nemčiji

Britanska poslanska zbornica je sprejela zakon o ratifikaciji pogodbe iz Nice, ki Evropsko unijo med drugim pripravlja na širitev. Za zakon je glasovalo 392 poslancev, proti pa jih je bilo 158. Zakon o ratifikaciji pogodbe iz Nice v spodnjem domu britanskega parlamenta so podprli vsi člani vladajoče laburistične stranke z izjemo enega, medtem ko je Robert Jackson, poslanec iz vrst opozicijskih konservativcev, ki so večinoma proti tesnejšim vezem z EU, ratifikacijo v nasprotju z navodili stranke podprl. Kot je dejal, nasprotniki sporazuma trpijo za "kompleksom izolacionizma iz leta 1940".

Britanski minister za Evropo Peter Hain je dejal, da bo razširjena Evropa bolj učinkovita v boju proti mednarodnemu terorizmu. "Če želimo premagati terorizem, potrebujemo večjo in močnejšo Evropo, kar bo prinesla širitev, potrebujemo pa tudi sodelovanje po vsej celini tudi v praksi, kar bo širitev omogočila," je poudaril. Zakon mora sedaj potrditi še lordska zbornica, kar naj bi se po pričakovanjih vlade zgodilo do konca leta.

Nemški bundestag je s prepričljivo večino glasov ratificiral pogodbo o EU iz Nice, s katero je petnajsterica skupne institucije pripravila na prihod novih članic. Pogodbo je podprlo 570 poslancev, proti pa je glasovalo 32 članov spodnjega doma nemškega parlamenta. Od petnajstih članic povezave so doslej pogodbo ratificirale še Velika Britanija, Francija, Danska in Luksemburg, medtem ko so jo irski državljani na referendumu zavrnili, tako da bo v tej članici potrebno vnovično odločanje. Ratifikacijski postopki v celotni EU naj bi bili končani pred iztekom prihodnjega leta, saj se je petnajsterica zavezala, da bo od konca 2002 notranje pripravljena na širitev.

Bundestag je novo pogodbo o EU ratificiral v sklopu razprave o Evropi, na kateri je poslance nagovoril tudi nemški kancler Gerhard Schroeder. Ta je poudaril, da mora EU prevzeti odgovornost za mir po vsem svetu, ne le na Stari celini. "Evropa si mora postaviti nov izziv, ki lahko in mora postati novi motor evropskega povezovanja: govorim o ohranjanju miru ter vzpostavljanju varnosti in to ne le v EU in njeni soseščini. Govorim o svetovni odgovornosti Evrope v boju proti lakoti, zatiranju, nestabilnosti in terorizmu," je dejal kancler.

Nemški kancler opozarja na bodoče varnostne izzive
Nemški kancler opozarja na bodoče varnostne izzive FOTO: Reuters

Kot je še menil, naj bi prav intenzivna diplomatska aktivnost EU in njenih članic po septembrskih terorističnih napadih v ZDA pripeljala "do kredibilne skupne zunanje in varnostne politike". Kot dokaz za velik potencial mednarodne politike EU in članic povezave je kancler navedel predvsem vključitev Rusije v protiteroristično koalicijo in posredovanje evropskih politikov v konfliktu na Bližnjem vzhodu. Schroeder je ob tem napovedal nadaljnje dejavnosti petnajsterice pri reševanju bližnjevzhodnega spora ter sodelovanje z Združenimi narodi pri pripravi dolgoročnega stabilizacijskega načrta za Afganistan.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA