Tujina

Od nasilne družine pobegnili še dve Savdijki, zdaj 'ujeti' v Hongkongu

Hongkong / Rijad, 23. 02. 2019 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po tem, ko je v začetku januarja pozornost svetovne javnosti pritegnila 19-letna Rahaf Mohamed, ki je pobegnila od zatirajoče družine, obtičala na letališču v Bangkoku, nato pa dobila azil v Kanadi, sta se v skorajda identičnem položaju znašli še dve mladi Savdijki.

Savdski sestri, stari 18 in 20 let, ki sta si v strahu za življenje in v izogib razkritju prave identitete nadeli vzdevka Reem in Rawan, sta pred približno šestimi meseci pobegnili od družine.

Trdita, da so ju v beg prisilile nenehne zlorabe moških članov družine. Trenutno sta 'ujeti' v Hongkongu, po tem ko naj bi ju savdski konzularni uradniki 'prestregli' na hongkonškem letališču, medtem ko sta skušali prestopiti na drugo letalo. Tudi njima naj bi – kot 18-letni Rahaf Mohamed – odvzeli potna lista. Že od septembra se skrivata, a ju je na smrt strah, da ju bodo savdski uradniki našli, tamkajšnje oblasti pa na silo izgnale nazaj v domovino.

Zlorabe že od otroštva

Za AFP sta opisali nesrečno odraščanje v družini rijadskega srednjega razreda. Trdita, da ju je že kot otroka oče nenehno pretepal, ko sta odrasli, pa tudi bratje – in to za malenkosti, kot je denimo to, da sta se prepozno zbudili za jutranjo molitev. "Bratje so me začeli pretepati … oče jih ni ustavil, ker meni, da je to stvar, ki pravzaprav definira moškega," pripoveduje Reem in dodaja, da je pri tem pričel sodelovati tudi njun 10-letni brat. "Bil je le otrok, a se je takšnega ravnanja naučil od starejših bratov in očeta ter vseh moških okrog njega. To, kako ravnaš z ženskami, je po njihovem primeren način za dokazovanje, da si pravi moški," pravi 20-letnica. Vsako najmanjšo 'napako' so prijavljali celo policiji – kako se oblačita, govorita, ali to, da sta si med večerjo v restavraciji odgrnili nikab.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drzno priložnost za pobeg od tiranske družine sta dekleti videli med počitnicami v tujini. Njuna potna lista sta bila namreč takrat shranjena v torbi staršev (doma so jih imeli v sefu), prav tako pa sta vedeli, da v tujini za potovanje ne bosta potrebovali dovoljenja moškega skrbnika.

Pobeg sta pričeli načrtovati pred dvema letoma, čas pa sta prilagodili dopolnitvi 18. rojstnega dne mlajše Rawan. Pri tej starosti bi namreč lahko v Avstraliji zaprosila za turistični vizum. Priložnost za pobeg se je končno ponudila septembra lani, ko je družina odpotovala na Šrilanko. In medtem ko sta starša spala, sta dekleti vzeli potna lista in se vkrcali na letalo za Hongkong.

A ko sta pristali, so ju pričakale nove težave. Na letališču naj bi do njiju pristopilo več neznanih moških, ju obkrožilo in skušalo pretentati, da bi se vkrcali na letalo za Rijad. Dejali naj bi jima, da je let za Melbourne odpovedan, kasneje pa sta izvedeli, da naj bi moške poslalo savdsko veleposlaništvo.

So jima ves čas sledili?

Sestri sumita, da jima je oče sicer ves čas sledil. To naj bi počel s pomočjo Absherja – kontroverzne mobilne aplikacije, ki jo uporabljajo tako savdska vlada kot običajni Savdijci, da spremljajo aktivnosti sorodnic. Številni kritiki, med njimi tudi ameriški pravnik Ron Wyden, že nakaj časa sicer opozarjajo na tovrstno možnost zlorab, pri čemer Google in Apple pozivajo k bojkotiranju aplikacije. Rawan in Reem sumita, da sta starša s pomočjo aplikacije tudi ugotovila, kateri let sta rezervirali. Predvidevata, da je pri 'lovu' nanju sicer sodeloval tudi njun stric, ki bi lahko – zaradi številnih povezav z visokimi državnimi uradniki – pomagal mobilizirati zaposlene na veleposlaništvu.

Mladi Savdijki sta zadnji v vrsti primerov, ki zadnje čase odmevajo v javnosti. Čedalje več žensk namreč skuša pobegniti iz močno konzervativne kraljevine, kjer so pod nenehnim nadzorom tako državnih uradnikov, kot tudi družinskih članov. Savdska Arabija se na račun kršenja človekovih pravic sooča tudi s kritiko svetovne javnosti.

V strahu, da ju bodo nasilno ugrabili, sta v Hongkong vstopili kot turistki. Dekleti se zdaj tako že skoraj šest mesecev skrivata, v strahu za lastno varnost pa sta se vmes že 13-krat preselili. Bivata po hotelih, hostlih, v zasebnih stanovanjih, eno noč sta spali celo na čolnu.

Pravita, da naj bi ju enkrat policija skušala na silo odpeljati na srečanje s sorodniki in savdskimi uradniki.

Hongkonški varnostni minister John Lee je v petek dejal, da so policisti prejeli "dve ločeni prijavi, od tega eno o pogrešani osebi in drugo o zahtevi za preiskavo". Dodatnih pojasnil ni želel dajati. Vladni organi, pristojni za migracije, pa so sporočili, da "posamičnih primerov ne bodo komentirali". Savdski konzulat v Hongkongu se prav tako še ni odzval na poziv za komentar.

Situacija se je za dekleti še poslabšala novembra, ko jima je njun odvetnik Michael Vidler sporočil, da sta njuna potna lista preklicana, zaradi česar sta ostali brez državljanstva. Odvetnik jima je zdaj sporočil, da so hongkonške vladne službe za priseljevanje odločile, da lahko dekleti v mestu ostaneta še do 28. februarja, nato pa ju bodo lahko na silo deportirali v domovino.

Sestri izpostavljata, da se bojita vrnitve in tega, da bi se morali soočiti z jezo družine. "Ali naju bodo ubili, ker bodo družino želeli očistiti sramu, ki sva jim ga nakopali, ali pa naju bodo prisilili, da se poročiva s katerim od bratrancev," pravi starejša Reem. Ker pa sta se odrekli islamu, bi ju doma lahko čakala tudi smrtna kazen. Versko odpadništvo se v nekaterih muslimanskih državah (med drugim tudi v Savdski Arabiji) namreč še vedno kaznuje z zaporom ali s smrtjo.

Popolni nadzor: celotno življenje nadzoruje vlada

Savdijki trdita, da ju je družina zlorabljala in da nenehno bdijo nad vsakim njunim korakom, domnevo tudi s pomočjo sporne mobile aplikacije Absher. Med družinskimi počitnicami na Šrilanki sta se zato odločili za 'pobeg v svobodo'. Po tem ko naj bi ju savdski konzularni uradniki prestregli med postankom na letališču, sta ostali 'ujeti' v Hongkongu. Tam se skrivata že skoraj pol leta, a jima kmalu grozi izgon.

Zdi se, da je podobnih zgodb o prebegih oziroma poskusih pobega iz držav, kjer lahko ženske o določenih pravicah samo sanjajo, čedalje več. Zgodba Reem in Rawan se je v javnosti namreč pojavila le dober mesec po tem, ko je pozornost svetovne javnosti pritegnila 18-letna Savdijka Rahaf Mohamed. Ta je konec januarja pobegnila od svoje zatiralske družine, nato obtičala na letališču v Bangkoku, kasneje pa pridobila status begunke v Kanadi.

In medtem ko so njun čas, ki sta ga preživeli v Hongkongu, večinoma zaznamovale skrbi in slaba prehrana (mesec dni sta jedli zgolj toast in rezance), sta bili ob pogovoru z novinarko AFP Elaine Yu videti mirni. "Moje upanje za prihodnost je, da se ustalim, da imam normalno življenje … v Savdski Arabiji sva bili namreč vse dni zaklenjeni v hiši. Prijateljev nikoli ne vidiva, ne hodiva ven, nimava nobenih hobijev. Zato želim narediti v življenju vse, kar lahko," pravi Reem, ki je v preteklosti študirala angleško književnost. 20-letnica upa, da bo nekega dne postala pisateljica. Med svoja najljubša literarna dela šteje roman Georga Orwella 1984. "Literatura mi je pomagala razumeti lastno resničnost," pojasnjuje in dodaja, da je absurdno in smešno, da je roman 1984 samo fantastika, ki pa se vsakodnevno in resnično dogaja v Savdski Arabiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desnica boli
23. 02. 2019 19.06
-3
Zdaj ste se zapičli v 2 ali 3 ženske, ki bi rade pobegnile. O kolonah žensk, ki prosijo za vstop pa ne poročate, banda neverniška.
frufru
23. 02. 2019 18.32
+7
Islamski pedofili iskoriščajo mlade deklice jih prodajajo zakaj to po svetu ne obsodijo kot da je to nekaj samoumevnega
mallonge
23. 02. 2019 18.02
+7
Bulčevaje in Fajonka sta že oblekli nikab, da ju zamenjata . Bodo arabci že videli kaj so deci.
KAPIBARA
23. 02. 2019 17.34
-8
Sam brez panike ! Fajonka že ureja sobo v Zbiljski koči, za sprejem
emilzapata
23. 02. 2019 16.44
+44
kaj je zdaj Američani, ne boste savdijcem nabili sankcij, ali jim celo napovedali vojno, ker na veliko kršijo človekove pravice. Avstrijskega Fritzla so obsodili na dosmrtno ječo, ker ji ženske pravice razlagal preveč po svoje, in na podoben način kot savdici, a vi pa slabo čujete.
motorka57
23. 02. 2019 17.01
+15
....to jih ne briga,važno da krumpel alat prodaja in cekinčki v malho padajo ....
motorka57
23. 02. 2019 16.11
+63
....takim deklcam bi morali nemudoma podelit azil ,ker so nezaščitene ponižane.... Take punce se mi smilijo,ne pa one,ko so šle zavestno v nekaj (kalifat), potem naj se mi pa take smilijo. NITI POD RAZNO,če se je odločila,potem je vse in vsakomur jasno !!!!
TistoPravo
23. 02. 2019 15.46
+14
Svet in njegova narava sta čudovita.,edinstvena. Dokler se v prenekaterih primerih ne pojavi, človek. Vsekakor je težko razmišljati in vedeti, kam gre razvoj teh naših nepredvidljivih celic možganskih...ampak pobeg v naravo bo kar še nekaj časa če ne za vedno za prenekaterega edina rešitev. Narava nas je dala, narava nas ščiti...dokler seveda lahko. V njenem načrtu le nismo večni, verjetno se zato tudi tako poigra vsakič z nekom od nas. Pa srečno...sonček sija...pa boža nas severnik. Kaj boljšega, hvala teta narava...ne damo se, če ti je prou ali ne
akmt
23. 02. 2019 14.54
+94
Ubogi punci.... Ko bi jima lahko pomagala. Ne poznate Arabcev, ko jim zavre kri v glavi, so sposobni zaradi "pranja sramu" ubiti lastno hcerko. V arabskem svetu je biti zenska manj kot nic. In samo te mlade Arabke, ki pobegnejo, izstopijo iz islama. Niso neke opranoglavke. Zenske, ki so se pridruzile ISIS, pa ne bodo NIKOLI izstopile iz islama, raje naredijo samomor. Religija miru, a ne???
Asceding
23. 02. 2019 14.50
+62
v savdski arabiji kršijo človekove pravice in zato je treba še njim da ti sankcije
DirtySanchez
23. 02. 2019 14.47
-84
Če sta pobegnili jih je treba poslat nazaj.
nightangel
23. 02. 2019 19.18
+6