Tujina

Od začetka zračnih napadov s Kosova pregnanih 430.000 ljudi

New York, 07. 04. 1999 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, 09:36
Komentarji
0

Visoki komisariat za begunce (UNHCR) sporoča, da je od 24. marca, ko so se začeli zračni napadi zveze NATO na ZR Jugoslavijo, Kosovo zapustilo že več kot 430.000 beguncev. V Albanijo se jih je doslej zateklo 262.000, v Makedonijo 120.000, V črno goro 36.700, v Bosno in Hercegovino 7.900 in v Turčijo 6.000.

Najhujši položaj je na meji z Makedonijo, kjer na nikogaršnjem ozemlju med državama čaka na prestop meje 65.000 beguncev. Okrog 14.000 naj bi jih to območje le zapustilo, prepeljali pa so jih v posebne sprejemno-prehodne centre, ki so jih zgradili vojaki zveze NATO. V ponedeljek in torek je s Kosova v Albanijo prišlo novih 40.000 ljudi. Tiskovni predstavnik UNHCR Chris Janowski pa je v Ženevi dejal, da so begunci večinoma v zelo slabem stanju. S sabo pa prinašajo grozljive izpovedi o mučenjih in pobijanjih moških pred odčmi njihovih družin. Po besedah beguncev naj bi srbske paravojaške enote vršile najhujši teror v okolici Djakovice. Ostre besede na račun srbskega početja na Kosovu je izrekla tudi voditeljica UNHCR Sadako Ogata, čeprav dokaj diplomatsko zadržane. ''Val beguncev je prisilen, načrtovan in usmerjan, predstavlja pa poskus uničenja kolektivne identitete Kosova,'' je dejala Sadako Ogata. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Mary Robinson je dejala, da njen Urad zbira vsa poročila o kršitvah človekovih pravic in dokumentira dejstva. Države udeleženke 55. zasedanja Komisije za človekove pravice v ženevi je zaprosila, da UNHCHR-u posredujejo vse informacije, ki jih imajo glede zlorab in kršitev človekovih pravic na Kosovu, da bo z njimi seznanjen ves svet, ki bo morda potem lahko ustrezno ukrepal.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.