Tujina

Od zaveznice do 'projekta zarote' in nazaj: EU – trn v Trumpovi peti

New York, 19. 09. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
147

Trump je sedel s prekrižanimi rokami, očitno mu ni bilo všeč, da so ga zbrani voditelji družno prepričevali, naj podpiše skupno izjavo. Nazadnje se je strinjal in rekel, 'dobro, podpisal bom'. Nato je vstal, dal roke v žepe suknjiča, iz njega vzel dva bonbona, jih vrgel na mizo ter rekel Merklovi: "Tukaj imaš, Angela. Da ne boš rekla, da ti nikoli ničesar ne dam."

Donald Trump je za EU precej zapleten partner, so se pa čezatlantski odnosi na preizkušnji znašli tudi v obdobju drugih ameriških predsednikov.
Donald Trump je za EU precej zapleten partner, so se pa čezatlantski odnosi na preizkušnji znašli tudi v obdobju drugih ameriških predsednikov. FOTO: AP

Tako je Ian Bremmer, predsednik skupine Eurasia, opisal dogodek s srečanja voditeljev držav G7 lani v Kanadi. Po njegovih besedah je to zgolj ponazoritev zaskrbljujočega dejstva, da odnosi med Združenimi državami Amerike in zaveznicami še nikoli po drugi svetovni vojni niso bili slabši.

Evropska unija je pri tem še posebej izpostavljena tarča. Zdi se, kot da ameriški predsednik Donald Trump zvezo 28 držav vidi kot žalitev nacionalne države, saj te "nič ne more nadomestiti kot jamstvo za demokratične svoboščine", kot je v enem od svojih govorov v Bruslju dejal njegov zunanji minister Mike Pompeo. Še preden je sedel v Ovalno pisarno, je Trump proti Bruslju izstrelil kopico puščic. Po zmagi na volitvah je v svojem nebotičniku na newyorški Peti aveniji sprejel Nigela Faragea in odkrito podprl brexit, pri čemer vztraja še danes. V intervjujih je kritiziral nemško kanclerko ter njeno priseljensko politiko, trn v peti mu je bila trgovinska menjava z državami EU.

Tudi kasneje, globoko v svojem prvem mandatu, je Evropsko zvezo javno označil kot največjo ameriško nasprotnico. "Mislim, da je Evropska unija sovražnica, kaj počnejo na področju trgovanja. Tega si običajno ne bi mislili o Evropski uniji, ampak oni so nasprotniki." Da so besede še bolj žgale, jih je izrekel pred srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga običajno hvali in občuduje precej bolj kot voditelje tradicionalnih ameriških zaveznic v Evropi.  
 
Trump: EU izkorišča Ameriko 

Prvič v zgodovini odnosov med ZDA in Evropsko unijo – uradno so se začeli 1953, ko so ameriški veleposlaniki obiskali Evropsko skupnost za premog in jeklo, predhodnico današnje EU – ima Amerika predsednika, ki odkrito dvomi in skorajda prezira evropski projekt. Zdi se, da v njem ne vidi ne zgodovinske ne kakšne druge vrednosti. Kot predsednik, ki si je za vodilo izbral slogan Najprej Amerika, glede na lastne besede očitno verjame, da "je bila Evropska unija ustanovljena zato, da izkorišča ZDA, ter da z Ameriko nihče ne ravna slabše kot Evropska unija".

Razen morda Nata, ki je prav tako stalna tarča Trumpovih jeznih izpadov, saj poudarja, da članice – izpostavlja predvsem Nemčijo – ne plačujejo dovolj, ne dosegajo zastavljenega cilja dveh odstotkov proračuna in pri zagotavljanju svoje varnosti predvsem računajo na Ameriko. Zato je celo dejal, da je Nato odvečen in da ne ve, če bi v primeru napada na katero od članic Amerika priskočila na pomoč, kar je omajalo temelj severnoatlantske vojaške zveze. Ob takšnih kritikah zmedo povečuje tudi dejstvo, da Trump javno, predvsem prek Twitterja, za katerega so se evropski voditelji naučili, da je njegov megafon in da ga je nemogoče ignorirati, prijaznejše besede namenja diktatorjem, med drugim severnokorejskemu Kim Džong Unu, kot pa tradicionalnim zaveznikom.

Prepad ob iraški vojni 

Toda, težave v zapletenem transatlanstkem odnosu se niso začele z Donaldom Trumpom. Že prej so se kazale razpoke pri različnih vprašanjih, predvsem trgovinskih. Analitiki ocenjujejo, da je podoben prepad zeval tudi v ne tako daljnem letu 2003, ko se Nemčija in Francija nista pridružili ameriški invaziji na Irak.

Administracija Georgea Busha je državi, ki sta zavrnili sodelovanje v koaliciji voljnih (in vojni, ki je temeljila na lažnih informacijah o orožju za množično uničevanje), označila za predstavnici stare Evrope.

Toda odnosi so se dokaj hitro vrnili v normalne tirnice sodelovanja. Tudi Trumpov predhodnik Barack Obama je (sicer bolj diskretno in elegantno) opozarjal, da evropske zaveznice premalo plačujejo za Nato, hkrati je imela njegova administracija z EU precej boljše odnose. Z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki jo je Obamova Bela hiša priznavala za neuradno voditeljico Evropske unije, je nekdanji predsednik govoril enkrat tedensko. Odnos med Trumpom in Merklovo je skorajda leden.

Evropski voditelji v prizadevanju za izboljšanje odnosov s Trumpom in posledično Ameriko ubirajo različne taktične prijeme. Francoski predsednik Emmanuel Macron je poskusil z laskanjem, vzhodnoevropski voditelji, ki jih Trump raje in pogosteje kot njhove kolege iz zahodnih prestolnic vabi v Belo hišo, na srečanjih smehljaje kimajo in prepuščajo žaromete gostitelju. Merklova ostaja pri stvarni strogosti in prepričevanju z argumenti. Na prvi sestanek s Trumpom naj bi se izjemno temeljito pripravila, toda svetovni voditelji hitro ugotovijo, da ameriški predsednik ni ravno dovzeten za podrobne informacije, zapletene argumente, številčne podatke, diplomatske finese in dolge sestanke z iskanjem skupnih točk.

Raje ima preproste in hitre rešitve, je nepredvidljiv in niti njegovi svetovalci pogosto ne vedo, kaj bo naredil ali rekel. Pred zadnjim srečanjem skupine G7 avgusta v Franciji je svojo taktiko do Evropske unije opisal takole. "Vse, kar moramo narediti, je obdavčiti njihove avte in dali nam bodo vse, kar želimo, saj k nam pošiljajo na milijone mercedesov." Prodajo jih, natančneje, za 50 milijard letno, delež pa je bil lani najmanjši po letu 2009. A Trumpovo razmišljanje kaže, da je Evropska unija za Trumpa bolj kot vse drugo – tekmica.

Trump ima pogosto več lepih besed za Vladimirja Putina kot evropske partnerje.
Trump ima pogosto več lepih besed za Vladimirja Putina kot evropske partnerje. FOTO: AP

Grožnje s carinami 

Zato ji tako kot Kitajski nenehno grozi s carinami, saj zatrjuje, da je Amerika na področju trgovine v podrejenem položaju. EU in ZDA sta sicer že 15 let zapleteni v spor o subvencijah proizvajalcem letal Boeing in Airbus, ki podžiga medsebojne trgovinske grožnje in še vedno ni rešen. Trump je že uvedel carine za jeklo in aluminij, sedaj razmišlja, da bi za 25 milijard dolarjev izdelkov iz Evropske unije – med njimi so siri, vina, olive, testenine – uvedel kar stoodstotne carine. Kar bi pomenilo, da bi denimo Newyorčani za slabega pol kilograma uvoženega parmezana plačevali od 30 do 40 dolarjev namesto od 15 do 20 dolarjev.

Po ocenah bi tovrstne carine na posebne prehrambene izdelke iz Evrope prizadele več kot 34.000 specializiranih trgovin v ZDA, Evropska unija pa bi ob morebitnem uresničenju groženj posegla za povračilnimi ukrepi. Ameriški analitiki ob tem ugotavljajo, da je zmagovalka evropsko-ameriškega dvoboja lahko Kitajska, ki ji ustreza spor med ZDA in EU, namesto da bi složno in usklajeno nastopali proti njeni pogosto sporni trgovinski politiki.

Krhanje odnosov (z Evropo) v času Trumpa se kaže na različnih področjih. Še kot povsem sveži predsednik je ZDA umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma. Poteptal je tudi 12 let diplomatskih prizadevanj mednarodne skupnosti ter uresničil predvolilno grožnjo o enostranskem izstopu iz jedrskega sporazuma z Iranom. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je preselil v Jeruzalem, čeprav status mesta ni rešen, iz G7 izključeno Rusijo želi povabiti nazaj, kljub še vedno okupiranemu Krimskemu polotoku, odkrito podpira izstop Velike Britanije iz Evropske unije ter drobljenje slednje. Ob vsem tem stresa žaljivke na račun evropskih voditeljev in je na koncu užaljen, ko mu Danska ne želi prodati Grenlandije. "Jasno je, da se ne moremo več povsem zanesti na Belo hišo. Če želimo ohraniti odnos, ga moramo prilagoditi," je dejal nemški zunanji minister Hinko Maas. Podobne, nenavadno jasne izjave prihajajo tudi iz ust najvišjh predstavnikov EU.

Mirovna ponudba? 
 
Trump je s svojim prezirom do institucij in ustaljenega reda ter nagnjenju k improvizaciji in soliranju težaven partner za uradniško okostenele evropske institucije. Nekateri voditelji so upali, da ga bo Ovalna pisarna obtesala v bolj običajnega predsednika, a se to ni zgodilo. Je pa v začetku septembra nekaj upanja zbudil obisk zunanjega ministra Mika Pompea v Bruslju. Na srečanjih z novimi vodji evropskih institucij naj bi poskušal na novo zagnati odnose z Evropsko unijo. Opazno je izpustil Donalda Tuska, predsednika Evropskega sveta, ki je izjavil, da so ZDA geostrateška grožnja za EU. "Naš odnos je večkrat zašel v slepo ulico, kar se je pokazalo v mnogih neprijetnih pogovorih," je izjavil ameriški veleposlanik za Evropsko unijo Gordon Sondland. Ter dodal, da imajo ZDA in EU iste cilje, a različno taktiko, kako jih uresničiti.

Kljub občasnim napetostim so voditelji na obeh straneh Atlantika zadnjih sedem desetletij razumeli, da je sodelovanje bolj koristno kot zaostrovanja. Še posebej zdaj, ko tako ZDA kot EU znova vojaško tekmujejo z Rusijo in trgovinsko s Kitajsko. Sondland, bogati lastnik hotelskih verig, ki ga je za veleposlanika imenoval Trump, napoveduje, da želijo ZDA izboljšati napet in pogosto z žaljivkami prepreden odnos. Toda ni jasno, kako se bo pri tej zahtevni nalogi izognil izbruhom svojega šefa. Še preden je Pompeo zapustil Bruselj, je Trump na Twitterju znova obtožil Evropsko unijo nepoštenega trgovanja.

Trump je na prizorišče mednarodnih odnosov vnesel precej nemira.
Trump je na prizorišče mednarodnih odnosov vnesel precej nemira. FOTO: AP

Čakajoč na volitve 2020 

Američani bodo sicer prihodnjega novembra znova volili predsednika ter izbirali med Trumpovim drugim mandatom ali katerim od demokratskih kandidatov. Med slednjimi za zdaj vodi nekdanji Obamov podpredsednik Joe Biden, ki ob svojih dolgoletnih mednarodnih izkušnjah in poznanstvih rad poudari, da ga večkrat neuradno in zaskrbljeno kličejo svetovni voditelji in prosijo za nasvet. Njegova izvolitev bi v transatlantske odnose verjetno vrnila predvidljivost in stabilnost.   
 
Med predsedniškimi kandidati je tudi senatorka slovenskega porekla Amy Klobuchar, ki je hudomušno opisala Trumpovo zunanjo politiko. "Trump misli, da je diplomacija, če se zbudi pred zoro in še v kopalnem plašču v svet pošlje tvit ali dva, v katerih hvali Kim Džong Una. Nato pa, preden sonce zaide, napade Dansko in Grenlandijo," je dejala. Tekma za demokratsko nominacijo, kjer je v igri še vedno 20 kandidatov, in kasneje spopad za Belo hišo bosta nepredvidljiva. V evropskih prestolnicah pa bodo na razplet čakali še z večjim zanimanjem kot običajno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
19. 09. 2019 19.09
+1
Sam de se nagrulim še enkrat
setisfekšn
19. 09. 2019 17.45
-1
Josip broz bi vse te tajkune zupane onemogocil vse to kar zdaj pocnejo!!!na najbolj prefinjen in hiter nacin!!!
Maximus
19. 09. 2019 16.44
+2
Trump se obnaša kot neka srednje inteligenta opica ki obmetava gledalce z iztrebki. Svet pa se do njega obnaša v stilu kaj pa moremo saj je samo opica. Ne bi se niti spuščal v to kako tak človek pride na čelo neke države, ki lahko s pritiskom na gumb izbriše z obličja kogarkoli hoče. Približnotako kot naši Jankovići. Leta inleta poslušam okolico: Pa ja sej vsi vemo, da krade, ampak poglej kaj jej naredu z Ljubljano in podobno. Zdaj ko pa je prišlo na dan, da se pogovarjamo o 29 miljonih evrov pa je ljudstvo frapirano in v nejeveri odpira usta in se čudi. Ja kaj ste pa mislili, da krade čigumije v trgovini? 10 evrov mami iz denarnice? Nevednost, ignoranca ali ali hinavščina... ali pa morda skupek vseh treh.
plotter123
19. 09. 2019 17.23
+6
drži drži s popravkom pozabil si omeniti ( verjetno namerno a ne ) janša in tatvino 1 miljarde tedanjih DM , ko je švercal in preprodajal orožje državam pod embargom , Igorja Bavčarja ki je POTOPIL in razprodal Istra Benz , Drogo , Kolinsko v španoviji z Boškom Šrotom še Merkator , Pivovarni Union in Laško in tole kar sem zgoraj naštel znese cca 12 miljard evrov. Tak da jst ne verjamem nikomur več sam da pride do oblasti KRADE KO SRAKA
setisfekšn
19. 09. 2019 16.30
+12
Amerika je umetna dezela ki zivi in se dela velesilo na racun tiskanja nekritega papirja!
korintos23
19. 09. 2019 15.33
+2
Nemški Monssato ima na vrečkah raznih škropiv trumpekovo sliko, zakaj?
Shisui
19. 09. 2019 15.17
+4
Nato je vstal, dal roke v žepe suknjiča, iz njega vzel dva bonbona, jih vrgel na mizo ter rekel Merklovi: "Tukaj imaš, Angela. Da ne boš rekla, da ti nikoli ničesar ne dam." HAHAHAHAHHAHAHAHAHA Jao bože
rokkk1
19. 09. 2019 14.38
+4
ko novinar govori o predvidljivosti odnosov, mislim predvsem na omrezja uveljavljenih elit. ker trump to ni, gre vsem v nos, tudi lastnikom tega portala.
reakcionar
19. 09. 2019 12.36
+11
Sam to z metanjem bonbončkov Merkelci je pa neprecenljivo.
Mario71
19. 09. 2019 12.27
-8
Slovenija in še marsikatera država bi rabila Trumpa, da poštima zadeve, ne pa levake in socialiste, ki samo uničujejo karkoli je še dobrega
Ka pa mislis
19. 09. 2019 12.42
+5
korintos23
19. 09. 2019 15.26
+4
Slovenija se sprdne na Trumposa in njegove zaljubljence.
JohannDoe
19. 09. 2019 16.00
-2
Sej mamo Jankoviča. Med njim in trumpom je več podobnosti kot razlik. Sta kao na različnih polih, ampak sej tudi trump je že menjal dlako od demokratske na republikansko, pa ne bi bilo nič posebnega, če bi jo še enkrat ali pa, če bi jo Jankovič.
JohannDoe
19. 09. 2019 16.04
-1
Trump in Jankovič razumeta tudi ekonomijo na presenetljivo podoben način. Kako se znebiti osebnih dolgov na račun drugih, recimo. Trump operira s kako nulo več kot Jankovič in je pač imel bogatega očka, da ga postavi na noge "samo s kakim milijonom" in da ga zvleče iz dreka, ko poslovno propade.... ampak, če ga nima Zoki, ga imata pa sigurno Damjan in Jurček. Vsi skupaj so najboljši par.
JohannDoe
19. 09. 2019 16.09
-1
Je pa vse skupaj še en dokaz več, da če bi bil Jankovič na drugem polu in se družil z drugimi strici, bi bil za trumpetke največji car v soseski. To so kot ženske. Samo prave besede jim moraš šepetat na uho.
plotter123
19. 09. 2019 17.25
-1
še deden iz SDS-a ki bi VSE CMERARJEVE KOMUNAJZARJE , ČE..URJE , pa KIfeljce dal pobit k žarnice ...saj si tako mislil a ne ?
setisfekšn
19. 09. 2019 17.41
+3
Slovenija rabi Josipa Broza da bi naredil red!!!!taksnega kot je bil vcasih!!brez kriminala oz najmanj brez mamil nasilja raznih tolp in zagotovljena varnost prebivalstva ki je zdaj ni!!!!
Supervillain
19. 09. 2019 12.02
-8
Legenda,ki bo šo zelo dolgo vodil in bil glavni.Lp
Nimasmisla
19. 09. 2019 11.32
+2
ma puste tega bedaka saj ne bo več dolgo
Kimberley Echo
19. 09. 2019 11.23
+11
EU ima "Stockholmski sindrom".
TheEarthIsFlat
19. 09. 2019 11.08
+11
Klobučarko, ki jo "naši" mediji potiskajo v ospredje jo v ZDA sploh ne poznajo, isti kot tisto Mehičanko itd....
retrospect
19. 09. 2019 10.24
+12
1. Nekdo spodaj se sprašuje kdo je sprožil begunski plaz in z prstom kaže na Ameriko, čeprav jih je Merkel odkrito vabila in EU noče zavarovat meje. 2. Večina migrantov po statistiki prihaja iz Maroka, Alžirije, Tunizije, Pakistana, Bangladeša, Irana...držav kjer nikoli ni bilo "zahodnega" posredovanja ali vojne.
retrospect
19. 09. 2019 10.27
+23
Za komentator Johanndoe@. Kdo destabilizira Evropo? Odgovor, kar Evropa sama. Btw. Glavni organizator odstranitve Gadafija je bila Francija in njen tedanji predsednik Sarkozy.
Ferdo Crni
19. 09. 2019 10.39
+14
NPC24ur
19. 09. 2019 11.25
+1
Ate_ist
19. 09. 2019 12.50
+1
2. Večina migrantov po statistiki prihaja iz Maroka, Alžirije, Tunizije, Pakistana, Bangladeša, Irana...držav kjer nikoli ni bilo "zahodnega" posredovanja ali vojne. Trpiš za spominom zlate ribice? Vse naštete države so bivše kolonije zahodnih "demokracij", ki so jih dolga leta preprosto ropali in posiljevali, da ne rečem uničevali z genocidi
Ferdo Crni
19. 09. 2019 14.16
-1
Potem je težko razumeti, da bi po težko izbojevani samostojnosti iz teh držav bežijo v države roparjev, posiljevalcev in genocidnih morilcev? Imaš ti Ate_ist kakšno racionalno razlago ?
JohannDoe
19. 09. 2019 16.20
-2
Čudno je predvsem to, da so se vsi iz Maroka, Alžirije, Tunizije, Pakistana, Bangladeša in Irana naenkrat spomnili seliti v Evropo pa ravno, ko je ZDA nekaj minirala in kurila po Siriji pa Libiji. Gadafi je bil zaveznik in branik Evrope pred begunci. Zato so ga Francozi in Britanci, ker verjetno niso čisto neumni, kot cucki najbrž malce z grenkobo "od zadaj", ko so hoteli, da bi jih gospodar malce potrepljal po glavi, češ da so pomembni kot on.
devote
19. 09. 2019 10.22
+4
konec je romantike na svetu in tega še kar ne vidite?? samo kanibalizem je še čemur se reče gospodarska rast . a kanibalizem se lahko gre le tisti, ki je vojaško superiornejši. evropa je imela ogromno tehnološko prednost, žal jo je angela zapravila, ker se je ukvarjala z babjimi čenčami in migranti namesto z moškimi pogovori ala schroeder.
CestniKolesar370Wattov
19. 09. 2019 10.22
-4
plotter123
19. 09. 2019 10.20
+24
Trgovinsko vojno s svetom ze začel donaldek trumpeta z besedami " Najmanjši problem je dobiti trgovinsko vojno " ampak ampak težave nastane ko ameriški multimiljarderski TAJKUNI ugotovijo da sploh niso več konkurenčni , da je avtomobilska industrija obstala sred 70 let , razen TESLE , da so njihovi IPHONI navaden i DREK ki ga nihče tudi ZASTONJ več ne mara , razen seveda ZABITIH amerigosov, da uporabljajo predpotopne in okoljsko izredno škodljive postopke za pridobivanje NAFTE ki jo nujno potrebujejo za svoj požrešni avtopark v katerem je povprečna poraba 24 l / 100km , v EU je to razmerje okoli 6l/100. Trumpeta natančno VE da niso konkurenčni , da jim dolar vsakoletno pada , zunanjega dolga imajo za 4 letne bruto proračune , da jih je kitajska prehitela na VSEH področjih , da imajo popolnoma nesocialen in samo za bogate ljudi vpeljan zdravstveni sistem. On DOBRO VE da so dobesedno v riti in edina rešitev je da skupaj za anglijo družno zbombardirata tako EU kot tudi Rusijo in Kitajsko samo v tem slučaju bodo postali spet konkurenčni na prostem trgu.
CestniKolesar370Wattov
19. 09. 2019 10.25
-14
"Iphonov zastonj nihče ne mara" - a zato folk stoji v vrsti tudi pri nas? "dolar vsakoletno pada". Trenutno za 1€ dobiš 1.11$. Nazadnje je bilo razmerje v prid dolarja boljše 14 let nazaj. Jasno je, da ne veš kaj govoriš.
Ferdo Crni
19. 09. 2019 10.38
-3
glede na WHO pričakovan življenska doba na kitajkem : moški 74.648 ženske 79.122.... V ZDA moški 76.362 ženske 81.402. Toliko o "elitnem zdravstvu" v ZDA. O subjektivnih in popolnoma zgrešenih statističnih podatkih o porabi goriva ameriških in evropskih avtomobilov niti ne moreš razpredat. Recimo "povprečna poraba 6l na 100km" kar vseh evropskih in azijskih vozil. Čista neresnica, poleg tega američani vozijo v večini evropska vozila oziroma tuja vozila. Tretje: kalifornija je prva sprejela zakon že pred nekje desetimi leti, da lahko v tej zvezni državi prodaja avtomobile le tista tovarna, ki na mislimda 30.000 vozil proizvede tudi električne ali "zero emission" vozilo. ..... pa še bi lahko nadaljeval.... pa se mi ne da....
Animal_Pump
19. 09. 2019 10.56
+8
Trump počne samo tisto kar je obljubljal pred volitvami...rekel je hočem, da ne ameriških izdelkih piše spet MADE IN U.S.A...in ne več made in china. Kitajci pa ,če ne bi kopirali od američanov še tega ne bi imeli kar imajo.
plotter123
19. 09. 2019 12.11
+2
jaja vsi spodaj janševi kar razpredajte , dejstva pa govorijo drugače. Od 330 miljonov amerigosov imajo 200 miljonov zadetkov ki se vsaj enkrat tedensko zadanejo z heroinom kokainom in kar je še te svinjarije. Za to razvado porabijo na letni ravni po njihovih statističnih podatkih kar 500 mrd dolarjev, obenem jih pa boli izvoz mercedeseov v USA. Naj ga enostavno pač PREPOVEDO ampak ne selektivno VES UVOZ V USA NAJ BO PREPOVEDAN vključno z nafto in naj naredi TRUMP. Pri nas samo SDS-idioti stojijo v vrst za iPHONE zato ker imajo dovol denarja ki priteka v to zločinsko lopovsko stranko in so za svoje agitatorstvo za SDS dobro plačani. Če imaš 30 miljonov klošarjev brez vsega ( številka je najbrže višja ) potem res ne moreš govoriti o neki demokratični državi. Fridman ...no danes si poglej predstavitev HuAWEI-a v Munich-nu. Kar se tiče po ameriško " t.i. KRAJE " Hm mmm kitajcem so sami pripeljali stroje in znanje ob tem so se naučili in prevzeli trg . A mar njihove zabite butice tega niso vedele ? A si mogoče videl procesro ki poganja HUAWEI 30 mate ? Ne seveda ne ti samo lapaš, tipično za SDS ali za trumpeto sam gobec pa sapa . V 6 mesecih so RAZVILI popolnoma svoj procesor KIRIN 960 in 960+ poleg tega še svoj OS HARMONIY in to ni KRAJA . Kradejo amerigosi in to po celem svetu vse kar ni privezano in privijačeno. Kar spominte se kako so njihova letala BOEING C4 v lasti US ARMY odvažala umetnine iz BAGDADA... IRAŠKE umetnine ki so se mimogrede znašle na trgu kjer so jih kupovali raznorazni ameriški tajkuni. tak da ja kar navijajte ampak mislim da je ameriki rok trajanja pretekel
plotter123
19. 09. 2019 12.43
+2
a ja fridman pa še tole : Ti praviš da v vrsti čakajo na i PHONE. NO če je zate čakalna vrsta zgodba o uspehu ti dam en primer . Pred 40 leti so tudi pri nas čakali v vrsti za fičkote in stoenke ....no če že glih imaš taka merila a ne .. Očitno si še bolj zabit kot sem sploh kdaj upal pomisliti
Ferdo Crni
19. 09. 2019 14.23
-1
plotter.... tvoja primerjava za čakanje na fičke in stoenke in dandanes na iphone je zgrešena in pokaže na zblojenost brez primere. Eno je če imaš okolje kjer je nezmožno dobiti karkoli razen domačega krša. Drugo pa je, da ljudje čakajo na produkt kljub enormni ponudbi konkurence. Boš zmogel o tem razmisliti?
Animal_Pump
19. 09. 2019 15.00
+0
hahahaha...Stari plotter...nisem še volil Janše..tak, da. Vidim, da res potrebuješ dobrega psihoterapevta, da ne boš vse ljudi predalčkal v en predal, če se slučajno ne strinjam s tabo. Za ZDA so pa že 100 let nazaj govorili, da jim je rok trajanja potekel...Tistega Iphona ne maram ...pa huawea pa tud ne...sem ga strl, in uničil, ko sem hlode pa drva premetaval. Crosscall Trekker...je trpežna zverina, in ga ne zamenjam za nič:P
JohannDoe
19. 09. 2019 16.23
-3
Koliko razpravljanja o tem zakaj ovce stojijo kjer je gužva.
plotter123
19. 09. 2019 17.28
+0
o ferdo ferdo iPhone je proti HUAWEI mate 30 še manj kot fičko proti mercedesu
Uporabnik443897
19. 09. 2019 10.20
-6
Trump ni diplomat, je pa vprasanje kaj je za partnerje bolje. Neotesan skoraj samodržec ali diplomatski predsednik kot bil Obama. Tramp se obnaša kot v svojem šovu in točno pove kaj bo naredil, Obama pa zavijal in potem naredil. Meni je bolj vsec tip s katerim pridem navskriž in takoj napade, kot. Ek sluzavec, ki se ti dobrika in zahrbtno ŠKODUJE, posledično pa naredi tudi bistveno večjo ŠKODO !!!
CestniKolesar370Wattov
19. 09. 2019 10.27
+0
Pri delitvi ozemlja in ostalih dobrin so skozi celotno zgodovino najkrajšo potegnili tisti, ki so bili večji diplomati.
Ferdo Crni
19. 09. 2019 10.50
-12
To je tako: Talev folk jamra da ima dosti politikov kravatarjev in blebetačev. Hočejo strokovnjake, jedernate in odkrite ljudi in može dejanj. Potem tak pride na prestol - gospodarstvenik in ne politik, malo besed a veliko povedo, in izpolnjuje obljube.... potem je pa cel halo - vrnite nam citatorje referatov iz trodnevnih partijskih kongresov
JohannDoe
19. 09. 2019 16.26
-2
Trump je tak gospodarstvenik kot je Jankovič. Izkoristi kar mu okolje omogoča, nemenoč se dosti za druge. Oba sta po kuturi in "karakterju" bolj za seno grabit kot za med fine ljudi. Zakaj enega zagovarjate kot svojega otroka, drugega pa bi linčali?
Lipshin
19. 09. 2019 10.15
-2
Kdo podpira in kdo ne podpira Trumpa.Volitve z vsecki.GREMO!
Ferdo Crni
19. 09. 2019 10.12
+4
Prvi znak TDS (Trump derangement syndrome) je neargumentirano žaljenje vseh tistih, ki se ne strinjajo z nestrinjanjem s trumpom.
HumanNOTsheep
19. 09. 2019 10.05
+11
Sm mislu da Trumpy strela tm nekam v 3pm pa pol vidš komentarje pa se vprašaš če ima psihiatrija tud računalniški kotiček ....