Tujina

Odcepitev Srebrenice?

Srebrenica/Banja Luka, 25. 03. 2007 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina Srebrenice je sprejela resolucijo, s katero zahteva izločitev mesta iz pristojnosti Republike srbske.

Resolucijo so sicer sprejeli muslimanski člani skupščine, ki imajo v njej večino, srbski predstavniki pa so zasedanje že pred glasovanjem zapustili, češ da gre za kršenje ustavnopravne ureditve Republike srbske in za kršitev Daytonskega sporazuma.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling je medtem danes ocenil, da bi, če bi Srebrenica imela status posebnega območja, kakor na primer Brčko, bilo to v neskladju z Daytonskim mirovnim sporazumom
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling je medtem danes ocenil, da bi, če bi Srebrenica imela status posebnega območja, kakor na primer Brčko, bilo to v neskladju z Daytonskim mirovnim sporazumom FOTO: Reuters
Iniciativni odbor za kolektivno izselitev Bošnjakov iz Srebrenice je že pred tem sklepom zagrozil s kolektivno izselitvijo Bošnjakov iz Srebrenice do 14. marca letos, če mednarodna skupnost in domače oblasti ne bodo prebivalcem Srebrenice omogočile normalnega življenja. Kot trdijo, Bošnjaki ne želijo ostati v okviru entitete, "ki je zagrešila genocid".

Pobuda za ločitev Srebrenice od Republike srbske je stara že več let, večjo pozornost pa je vzbudila po tem, ko je Meddržavno sodišče v Haagu konec februarja razsodilo, da genocida v BiH ni bilo, razen na ozemlju Srebrenice, Beograd pa zanj ni neposredno odgovoren. Predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik je glede vprašanja ločitve Srebrenice že večkrat opozoril, da bo v vlada Republike srbske v primeru kršitve ustavnopravnega reda v katerikoli občini uvedla zakonsko predvidene ukrepe, napovedal pa je tudi sankcioniranje tistih, ki bodo vzpodbujali k sprejemanju protiustavnih odločitev.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling je medtem danes ocenil, da bi, če bi Srebrenica imela status posebnega območja, kakor na primer Brčko, bilo to v neskladju z Daytonskim mirovnim sporazumom. Po njegovih besedah bi Srebrenica lahko dobila nekakšen poseben status, ampak v fiskalnem smislu, da bi bili njeni prebivalci za nekaj časa na primer opravičeni plačevanja nekaterih davkov. Ob tem se je zavzel za oblikovanje delovne skupine, ki bo obravnavala vse ideje v zvezi s tovrstnimi ukrepi.

Da bi Srebrenica morala imeti status posebnega območja, ki ne bi bilo v pristojnosti oblasti Republike srbske, ampak neposredno zveznih oblasti BiH, je sicer Iniciativni odbor za kolektivno izselitev Bošnjakov iz Srebrenice sklenil 12. marca. Sklep so podprli tudi visoki muslimanski in hrvaški predstavniki v BiH, ki so se udeležili sestanka, med njimi muslimanski in hrvaški član predsedstva BiH, Haris Silajdžić in Željko Komšić.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
27. 03. 2007 11.34
In konec koncev? Zakaj je pobitih toliko ljudi, na vseh straneh? Zakaj je toliko unicenja? Zakaj je ostalo toliko mrznje? Nihce ne zivi bolje! Dolzni so (Srbi,Bosnjaki;Hrvati), kakor se rece I BOGU I CARU. Generacije bodo garale, da pridejo nazaj do standarda katerega so imeli 1991. Krajisnik! Zivis v Sloveniji? Zakaj potem zelis urejati stvari v Bosni? In, da se razumemo!! Nijesam nacionalista...MRZIM SVE PODJEDNAKO!...HEHEHE
ural60
26. 03. 2007 20.29
Sanjate svinje kukuruz :D
amel505@msn.com
26. 03. 2007 16.58
Krajisnik:a Srbija je pa ko fol neka drzava al kaj podobnga?Iz 3 dela,isto kot BiH,zto sam dj tih,k nimas pojma.UPS,pravzaprav "2"dela,Kosov itk gre svoji poti.
amel505@msn.com
26. 03. 2007 16.50
krajisnik:SAO krajina na hrvaskem je tud bla srpska?Isto se bo zgodl s RS
amel505@msn.com
26. 03. 2007 16.45
1/4 muslimanov v BiH?!1/4 je samo mudzahedinov(dobro ves kdo so to ;)92-96 )Cudn da nis reke nekaj stotin,muslimanov v bosnia je 49,srbov pa 33 vi ste manjina v Bosni,Srebrenica pa itk gre iz RS(sumske) ,isto kot Kosovo haha
anzi_mahackala
26. 03. 2007 16.19
Bih..poglejo realno kaj je Bih in ni Bih ampak je le Bosna. Hercegovina je Hrvaška, Republika Srpska pa srbska. Kaj je Muslimanom ostalo? 1/4 te Bosne, ki naj bi bla drzava. RS se malo pa bo referendum in bo postala neodvisna.
homealone@email.si
26. 03. 2007 14.52
Ja itak, na normalen lajf lahko pozabijo vsi, neglede na veroizpoved, dokler ne bo ena in enotna država Bosna in Hercegovina.
lancergti@email.si
26. 03. 2007 13.38
Vem samo da tri drzave v eni ne morejo obstajati in konec bomo pa videli kaj se bo zgodilo slutim se eno vojno. Zakaj zato ker nedamo svojo zemljo blablabla koda jo bos sabo na drug svet nesu
homealone@email.si
26. 03. 2007 07.57
A veste kera je najkrajša napisana knjiga na svetu? "Srpska junačka djela" :))
deattack@email.si
26. 03. 2007 00.46
jah .. nemors se kr odcept. Sej jih razumem sam pac tko negre.
anzi_mahackala
25. 03. 2007 20.09
Haha. Ka tti sanjajo js tak ne vem.