Tujina

Odgovorni že priprti

Peking, 14. 09. 2008 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tragediji, ko je plaz zasul kitajsko mestece, je število mrtvih naraslo na 254. Plaz se je sprožil, potem ko je popustila stena zbiralnika odpadne rude v nezakonitem rudniku nad mestom.

Kitajska državna televizija poroča, da je število žrtev v mestecu Taoši v provinci Šanši naraslo na 254. Spomnimo, da se je v torek po hudem deževju s pobočja utrgal plaz kamenja in blata. Pod seboj je pokopal številne domove in tudi tržnico, ki je bila v času nesreče polna ljudi. Plaz se je sprožil, potem ko je popustila stena zbiralnika odpadne rude v nezakonitem rudniku nad mestom. Blato je nosilo tudi več kilometrov daleč.

Reševalci še niso obupali, čeprav je možnost, da bi našli preživele, majhna.
Reševalci še niso obupali, čeprav je možnost, da bi našli preživele, majhna. FOTO: Reuters

Več kot 1000 reševalcev je poskušalo rešiti morebitne preživele. Delavci so počistili približno 90 odstotkov prizadetega območja, poroča spletna stran CNN. Reševalci še niso obupali, čeprav je možnost, da bi našli preživele, majhna. "Trenutno smo v najtežji fazi reševanja,“ je za lokalni časopis povedal vodja reševalcev.

Odgovorni že priprti

Kitajska vlada je ustanovila posebno preiskovalno ekipo in obljubila stroge kazni za odgovorne. Oblasti so že pridržale 13 oseb, ki naj bi bile odgovorne za tragedijo. Med njimi je tudi direktor uprave rudnika. S položaja so odstavili tudi vodjo partije omenjenega okrožja.

V luči kritik zaradi pomanjkljivega nadzora nad delovanjem nezakonitega rudnika, pa je danes odstopil guverner severnokitajske province Shanxi Meng Xuenong. Meng je leta 2003 že odstopil z mesta župana Pekinga, potem ko je poskušal zakriti izbruh smrtonosnega virusa sars.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.