Tujina

Odgovornost za smrt novinarke prevzela odpadniška skupina Nova Ira

Londonberry, 23. 04. 2019 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
3

Odpadniška republikanska skupina Nova Ira je prevzela odgovornost za smrt severnoirske novinarke Lyre McKee, ki je bila ubita med izgredi v četrtek v Londonderryju. Skupina je odgovornost prevzela v izjavi za severnoirski časnik The Irish News.

Skupina se je ob tem opravičila svojcem in najbližjim za njeno smrt, ob tem pa skušala dejanje opravičiti s trditvijo, da je bila ubita med napadom na "sovražne sile" ter da je nerede sprožila policija.

29-letna novinarka je podlegla strelnim ranam, potem ko je bila ustreljena v glavo v spopadih med republikanci in policijo v stanovanjskem naselju Creggan v drugem največjem severnoirskem mestu.

Odgovornost za smrt novinarke je prevzela odpadniška skupina Nova Ira.
Odgovornost za smrt novinarke je prevzela odpadniška skupina Nova Ira. FOTO: AP

V času streljanja je stala v bližini policijskega vozila. V povezavi z njeno smrtjo je policija v okviru protiterorističnih zakonov aretirala 18- in 19-letnika.

McKeejeva je poročala za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih.

Novinarko bodo pokopali v sredo v Belfastu.

Nemiri in teroristični incident, kot ga je označila policija, so se zgodili pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno obeležujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.

Vse glavne severnoirske stranke, tudi unionisti in republikanci, ki zaradi nesoglasij že več kot dve leti ne uspejo sestaviti severnoirske vlade, so v redkem skupnem sporočilu obsodile napad kot "nesmiselno in jalovo dejanje", katerega cilj je uničenje napredka, ki je bilo doseženo v zadnjih 20 letih.

Protestanti in katoličani še vedno nezaupljivi drug do drugega

Velikonočni sporazum leta 1998 je Severni Irski prinesel mir po 30-letnem obdobju nasilja, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi, mnogi zaradi nasilja Irske republikanske armade (Ira), ki nasprotuje britanski vladavini na Severnem Irskem. Na območju je danes v glavnem mirno, a protestanti in katoličani še vedno večinoma živijo ločeno in so nezaupljivi drug do drugega.

Ira je leta 1997 razglasila prekinitev ognja, leta 2005 pa konec oboroženega boja. Takrat je sporočila, da si bo za združitev irskega otoka prizadevala z miroljubnimi političnimi sredstvi.

Nova Ira je ena od številnih republikanskih odpadniških paravojaških skupin, ki nasprotujejo njeni odločitvi o nenasilnih metodah boja.

Obstajajo skrbi, da bi paravojaške skupine lahko skušale izkoristiti politične težave, nastale v okviru procesa izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, glede Severne Irske in njene meje z Republiko Irsko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
23. 04. 2019 19.55
+4
Upam,da se Farage in Johnson zavedata tega,da sta z svojim brexitom zbudila tudi iro
RamzesII
23. 04. 2019 16.29
+3
"V povezavi z njeno smrtjo je policija v okviru protiterorističnih zakonov aretirala 18- in 19-letnika." Eno ali drugo, v vsakem primeru sta pečena.
Zmaga Ukrajini ..
23. 04. 2019 11.59
+9
Očitno jim je postalo dolgčas, ker že nekaj časa ni pokalo. Škoda. Saj imajo možnost, da razpišejo referendum o svojem obstanku v EU, nato pa morda tudi o priključitvi k Irski. Da pa bi pričakovali, da bodo vsi anglikanci odšli v UK, je popolna utopija. Tudi v Severni Irski se bo treba navaditi na preprosto dejstvo, da (tudi doma) obstajajo ljudje z drugo vero. Sicer je pa res neumno, da se v 3. tisočletju nekateri še vedno želijo "fightat" zaradi vere. Razumela bi jih, če bi se želeli na vsak način otresti britanske vladavine (kar je bila sicer vedno glavna zahteva IRE), ... vendar je danes to brezpredmetno, saj imajo skladno z velikonočnim sporazumom možnost, da se "preštejejo" in uveljavijo svojo voljo.