Tujina

Odhajajoča Evropska komisija bo za mesec dni podaljšala mandat

Bruselj, 02. 11. 2019 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
7

Odhajajoča Evropska komisija bo zaradi zapletov pri sestavljanju nove ekipe za mesec dni podaljšala mandat. Bodo kandidati, tudi slovenski Janez Lenarčič, obdržali resorje?

Čeprav bi morala ekipa Ursule Von Der Leyen že začeti svojo petletko, bo zaradi zavrnitve kar treh komisarskih kandidatov odhajajoči predsednik komisije Jean Claude Juncker vsaj za en mesec podaljšal svoj mandat v Bruslju.

To sicer ni prva zamuda pri zahtevnem sestavljanju nove evropske oblasti, prinaša pa veliko neznank. Bodo nova imena prepričala? Bodo vsi kandidati obdržali svoje resorje? Bodo zaradi novega odloga brexita svoje ime morali predlagati tudi Britanci? In kaj to pomeni za interese naše države?

Juncker bo moral vsaj za mesec dni podaljšati svoj mandat v Bruslju.
Juncker bo moral vsaj za mesec dni podaljšati svoj mandat v Bruslju. FOTO: AP

Enomesečna zamuda pri sestavljanju nove evropske komisije ni noben razlog za alarm, ocenjujejo v največji evropski politični družini. Pač pa zavrnitev kar treh kandidatov – Francozinje, Romunke in Madžara – krepi vlogo Evropskega parlamenta.

Po mnenju evropske poslanke SDS (EPP) Romane Tomc bo "pač treba računati s tem, da si nekateri voditelji, recimo Macron, ne bodo mogli privoščiti neke prihodnosti po svoji meri".

Von Der Leynova je že prižgala zeleno luč za nadomestna madžarskega in francoskega kandidata. Čeprav bi slednji kot nekdanji direktor treh multinacionalk lahko imel vsebinske težave pri prevzemu vplivnega resorja za notranji trg. Popolna neznanka pa zaradi menjave vlade ostaja Romunija. Po padcu kandidatke iz vrst socialistov naj bi novi premier znanega priimka, Ludovic Orban, če bo v ponedeljek izvoljena njegova vlada, v Bruselj tokrat poslal konservativca.

Po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Evropske komisije Mine Andreeve Von der Leynova ostaja v stikih z romunskimi sogovorniki in jih poziva, naj hitro predlagajo svojega kandidata.

"To vsekakor ni dober znak. Glede na program, ki ga je predstavila in ki se nanaša predvsem na okoljsko problematiko, torej novi zeleni dogovor, bi ta dogovor moral biti predstavljen že v 100 dneh," pa meni Milan Brglez.

Ob tem – malo verjetno, a vendar – v zraku ostaja tudi možnost menjave resorjev med državami. Tu bi sosednja Madžarska lahko izgubila predviden resor za širitev, ki pa se mu Viktor Orban nikakor noče odpovedati. Ob nedavnem obisku v Budimpešti ga je pri tem podprl tudi slovenski premier. "Zagotovo bi se mi to zdelo dobro, ker je Madžarska blizu tudi tej regiji. In zagotovo bo bolj razumela potrebe in probleme te regije kot pa nekdo, ki je bolj oddaljen," je v ponedeljek dejal Marjan Šarec.

Zadnje rošade bodo sicer porušile tudi načrt o spolni uravnoteženosti nove komisije. In še bolj pomembno: spremenilo bo tudi krhko ravnovesje konservativcev in socialistov. Kar pa po mnenju Brgleza prav tako najverjetneje ne bo z veseljem sprejeto, vsaj ne v njegovi poslanski skupini.

Tu pa je še enigma Velika Britanija. Zaradi novega odloga brexita je predsednica komisije Otočane pozvala, naj tudi oni imenujejo svojega kandidata, čeprav ni jasno, za kateri resor in koliko časa. Boris Johnson takšno idejo za zdaj zavrača.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
04. 11. 2019 08.05
+1
NAJBOLJ VESELA STA JUNKER IN PLENKOVIĆ!!! še cel mesec ščipanja...
komarec
03. 11. 2019 09.38
-2
Tudi EU ni več resna. Le kdo nas je prepričal, da vstopimo?
User1515119
03. 11. 2019 08.23
+4
Torej bo imel Juncker se mesec casa za povzrocanje skode...
Karlo
03. 11. 2019 09.33
+1
Ostale so še zaloge za en mesec (viskija in konjaka).
Nimasmisla
03. 11. 2019 08.13
+3
junker je pa že imel spakirane kovčke da gre na dopust v croejšo v njegov vikend
TheGreatRusia
02. 11. 2019 20.40
+14
EU in Bruselj so sami sebi namen, projekt največje kraje, demoralizacije in razvrednotenj držav in nacionalnih zavesti...nic drugega,..samo oni vedo kaj se pocne za stenam svetov, komisij...
kolbek460
02. 11. 2019 19.54
+10
Igra je taka kakršni so igrali ne glede na vlogo ,