Tujina

FOTO: Katera letala vladajo na libijskem nebu?

Tripoli, 22. 03. 2011 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Operacija Odisejeva zora še naprej poteka, proti Libiji pa se zgrinja vse več letal in ladjevja. Katera letala uporabljajo in katere rakete? Kaj sploh lahko pričakujemo od tega vojaškega posredovanja?

Operacija, ki so jo poimenovali Odisejeva zora in temelji na četrtkovi resoluciji Varnostnega sveta ZN, je največje posredovanje Zahoda v arabskem svetu po invaziji na Irak leta 2003. V soboto je koalicija zahodnih sil sprožila prvo operacijo, javnost pa je bila dokaj presenečena, ko je slišala, da so prvi korak storile prav francoske letalske sile.

Libijo preletavajo letala, ob obali pa so letalonosilke, fregate, ladje in podmornice. Z ameriških in britanskih ladij proti Libiji izstreljujejo vodene rakete tomahawk. Namen je uničiti vojaške zmogljivosti Moamerja Gadafija in tako omogočiti dejansko uveljavitev prepovedi poletov nad Libijo.

Gadafi je že od leta 1969 glavni v Libiji, v kateri naj bi vladal sistem džamahirije. A resničnost je drugačna od teorije – ne v ljudski državi, Libijci živijo v diktaturi. Kdo je Gadafi in zakaj so se ljudje uprli?

Zahodne koalicijske sile svoj seznam vojaških letal, ladij in raket, ki jih uporabljajo v Odisejevi zori, vsak dan dopolnjujejo. Poglejmo, kaj je na seznamu in nekaj kratkih opisov.

Raketa tomahawk
Raketa tomahawk FOTO: Reuters

Opis rakete tomahawk: Gre za vodeno raketo, ki jo izstrelijo iz podmornice z ladje ali iz letala. Dolga je približno 6 metrov, radar pa raketo težko zazna zaradi majhnega obsega in nizkega leta. To raketo uporabljajo, ko želijo napasti točno določeno tarčo, pri tem pa morajo računati na najmanjšo možno kolateralno škodo. Doseg rakete je kar 1.600 kilometrov, lahko pa prebije tudi ojačane betonske tarče. Ameriške sile so jih uporabile na začetku zalivske vojne leta 1991, v Bosni in Hercegovini leta 1995, v Afganistanu leta 2001 ter pri obračunu s Sadamom Huseinom.

Raketa stormshadow
Raketa stormshadow FOTO: Reuters

Opis rakete stormshadow: V operaciji jo uporabljajo Britanci, ki jo izstrelijo iz letala Tornado. Z njo lahko ciljajo tudi tarčo, ki je oddaljena kar 250 kilometrov. Britanska vlada je potrdila, da so v soboto in nedeljo te rakete uporabili v operaciji.

Britanci v operaciji uporabljajo naslednja letala:

Typhoon - Eurofighter

Typhoon - Eurofighter
Typhoon - Eurofighter FOTO: Reuters

Gre za enosedežni visokozmogljivi lovec, ki ga lahko uporabljajo kot prestreznik ali pa bombnik. Gre za letalo, narejeno po kriterijih Velike Britanije, Španije, Nemčije in Italije, nadomestilo pa bi lovca Tornado. Je letalo s tehnologijo stealth (zmanjšana radarska vidnost), opremljeno pa je z orožjem srednjega in kratkega dometa, uporabno je za spopade v zraku, prav tako za zračne napade. V notranjosti ima vgrajen top mauser 27 mm STOL zmogljivosti (kratkovzletne in kratkopristajalne lastnosti).

Tornado

Tornado GR4
Tornado GR4 FOTO: Reuters

Tornado je del britanskih zračnih sil že od leta 1980, sodeloval pa je tudi pri nadzoru prepovedi preletov iraškega zračnega prostora. Uporabljajo ga za zračne napade, v Libiji pa bi lahko imel pomembno vlogo pri uničevanju sistemov protizračne obrambe. Uporablja rakete, s katerimi lahko bombardira oddaljene tarče. Tornado GR4 lahko uporabljajo v vseh vremenskih prilikah, tako podnevi kot ponoči. Uporabljajo ga pa tudi kot izvidniška letala. V letalu sta dva pilota. Opremljen s topovi, z raketami zrak-zrak, zrak-zemlja ter bombami.

Nimrod

Nimrod
Nimrod FOTO: Reuters

Gre za izvidniško letalo, ki lahko sprejme 29 članov posadke. Ti nato zbirajo podatke, ki jih posredujejo borbenim lovcem, ki izvajajo napade.

Sentinel

Letalo Sentinel so Britanci uporabili že v Afganistanu, tako da analitiki sklepajo, da ga bodo tudi v Libiji, saj se je letalo dobro obneslo. Gre za "vohunsko letalo", saj je opremljeno z radarji in sistemom za nadzor, ki odkriva "sovražne" cilje na tleh. Sprejme pet članov posadke.

Francozi v operaciji uporabljajo naslednja letala:

Včeraj je najprej odjeknila novica, da francoska letala preletavajo Libijo, nato se je oglasil njihov predsednik Sarkozy, tako da je ves svet dobil občutek, da gre za vojaško operacijo pod francoskim okriljem. A le nekaj ur zatem so se oglasili Američani in takrat je bilo jasno, kdo je glavni. Kljub temu nekaj podatkov o francoskih letalih.

Dassault Rafale

Dassault Rafale
Dassault Rafale FOTO: Reuters

V letalu je lahko en ali pa dva pilota. Delujejo s francoske letalonosilke Charles de Gaulle. Opremljeno je s sofisticiranim sistemom spectra, ki lahko zazna in spremlja do osem tarč naenkrat. Ustvari tudi 3D-zemljevide območja in tarč. Prav ta letala naj bi včeraj prva preletela libijski zračni prostor. Gre za izvidniška letala, ki lahko napadajo tarče na tleh.

Mirage 2000

Mirage 2000
Mirage 2000 FOTO: Reuters
Katar je ponudil štiri letala Mirage, ki sodelujejo v operaciji.

Gre za vojaško letalo, ki ga uporabljajo v različne namene. Je naslednik slavnega letala Mirage III, ki je bilo opevano v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Francoske zračne sile imajo letala Mirage 2000 v svojih vrstah že od leta 1982, nekatera pa so opremili z najsodobnejšo opremo. Opremljen z dvema DEFA 30 mm topovoma, raketami zrak-zrak, zrak-zemlja in bombami. Sicer pa naj bi v operaciji sodelovala tudi letala Mirage F1, sicer starejši model iz skupine Mirage.

Kanada je v akcijo poslala letalo:

CF-18 Hornet

CF-18 Hornet
CF-18 Hornet FOTO: Reuters

Gre za večnamensko borbeno letalo, v Libiji pa jih je trenutno šest. Lahko deluje samostojno ali pa nudi taktično podporo. Letalo je opremljeno z vrhunsko radarsko opremo, ki lahko odkrije tarče v vseh vremenskih razmerah in razdaljah. Opremljeno je z infrardečimi kamerami, tako da lahko nadzoruje dogajanje na tleh tudi v temi. Prav tako ima laserski označevalnik, ki pilotu pomaga pri ciljanju tarče, ki jo želi uničiti. 

S katerim orožjem v operaciji sodelujejo Američani?

Ameriška vojska je malce bolj skrivnostna. Znano je, da v operaciji sodelujejo nevidni bombniki B2 ter lovci F-16.

Bombnik B2

Ameriški bombnik B2
Ameriški bombnik B2 FOTO: Reuters

Manjša radarska opaznost je glavna prednost tega letala, gorivo pa lahko prevzema med letom. Letala so uporabili v vojni v Iraku, Afganistanu in Kosovu. Opremljeno je z vrhunskim radarskim sistemom, v letalu pa je prostora za dva človeka. Teren lahko bombardira z navadnim ali pa celo jedrskim orožjem.

F-16

F-16
F-16 FOTO: Reuters
Italija je sporočila, da bi v operaciji sodelovala s štirimi, Danska s šestimi in Belgija prav tako s šestimi lovci F-16.

Večnamenska lovska letala, ki so opremljena s širokim izborom raket, bomb ter raketnimi izstrelki Maverick in Sidewinder. V letalu je prostora le za enega pilota. Opremljen z raketami zrak-zrak, zrak-zemlja, bombe in šestcevnim M61 20mm topom.

V Libiji ga uporablja ameriška vojska, svoje F-16 pa v vojaške baze na jugu Italije pošiljajo tudi Norveška in Danska. Tudi Italija ima svoje lovce v pripravljenosti.

E-3 Sentry (Awacs)

E-3 Sentry (Awacs)
E-3 Sentry (Awacs) FOTO: Reuters

Američani naj bi v Libiji uporabljali tudi ta letala. Letalo sprejme štiričlansko posadko in dodatnih od 13 do 19 vojakov. V Libiji naj bi ga uporabljali tudi Britanci in Francozi. Opremljen je s sistemom za zbiranje, obdelavo, prikazovanje in posredovanje podatkov. Je nepogrešljiv na terenu, saj svoje enote obvešča o položaju nasprotnikovih sil.

RC-135

RC-135
RC-135 FOTO: Reuters

Izvidniško letalo, s tremi piloti in dvema navigatorjema, na krovu pa je lahko še od 21 do 27 članov posadke. Opremljen je s sistemom za zbiranje podatkov na terenu, še vedno ni potrditve, da to letalo res sodeluje v operaciji Odisejeva zora, a poznavalci menijo, da bi ga lahko uporabili, saj je namenjen odkrivanju radarjev nasprotnikove protiletalske obrambe.

'Želimo zaščititi civiliste' in 'Obljubljam vam dolgo vojno'

Koalicija zahodnih sil, ki sodeluje v omenjeni operaciji, pravi, da želijo zaščititi civiliste, ki so žrtve Gadafijevega režima. A libijsko vodstvo pravi, da zahodne sile uničujejo in napadajo prav te, ki jih želijo zaščititi, torej civiliste.

In kaj lahko sploh pričakujemo od tega vojaškega posredovanja? Očitno je, da se Gadafi ne bo tako lahko predal. Zahodne sile so menile, da bodo z vojaško operacijo Gadafija prisilile k spoštovanju premirja in prepovedi poletov nad Libijo. Zaskrbljujoče pa je to, da jim je Gadafi obljubil dolgo vojno.

Preberite tudi: Že tretjo noč zapored so libijsko prestolnico Tripoli stresle številne glasne eksplozije. Zahodne sile so v napadu uničile Gadafijeve radarske naprave na dveh obrambnih bazah.

Kitajska je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi poročil o številnih civilnih žrtvah napada zahodnih sil v Libiji, oster pa je bil tudi ugandski predsednik, ki je Zahod obtožil dvojnih meril.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MILEVOLLIDISCO
27. 03. 2011 07.54
In, ko vse to železo človek vidi, se upraša? Za kaj imajo to? Da se branijo sigurno NE ! DOLFI JE IMEL ISTO ZA TAKRATNE ČASE SILO V TEHNIKI . VSI DOBRO VEMO KAJ JE IMEL V MISLIH . Vse to me spomonja na KRDO POTEPUŠKIH PSOV KO NAPADEJO ČLOVEKA V LASTNEM DVORIŠČU!
americanboy
23. 03. 2011 16.41
Američani , Britanci in Francozi. Omenjene drzave imajo pogodbe o trgovanju z orozjem in koristi od nafte. Vec je mrtvih vec bo denarja za privat zepe. To je bistvo vsega.. Ce to nisi se dojel spostovani bralec. Bos vedno ostal * hehe :)
elloco
23. 03. 2011 14.34
Kaj si vse človek ne izmisli, da bi dosegel "mir".... Seveda, če gre verjet pregovoru "klin s klinom zbijat" pol je rezultat točno takšen......če bi Libija ležala nekje sredi Tihega oceana ali pa nekje na Antarktiki bi se zdaj zvijala v dimu atomskih bomb.......jao jao, shame to be a human :(
admir1990slo
23. 03. 2011 12.08
in spet so me izbirsali.. hahahahaahahahahaha... in to demokracija.. ja pa kaj še... mal prot američanom mal tud za pa me brišejo.. zakaj??????
Tonček Balonček
23. 03. 2011 08.25
Nisem še slišal, da se civciliste lahko brani z lovskimi bombniki in tomahawki ter podmornicami. Kaj takšnega so spšosobni le v NATU! Morda bi bila napalm in antraks še primernejša!
Tonček Balonček
23. 03. 2011 08.23
Zdaj pa še napišite, kakšno mašinerijo ima Gadafi! In od kod seveda!
Shekelstein
23. 03. 2011 07.56
britanski NIMROD hmm na sliki je pa irski !!! škoda sm mislu d bodo tud f22 raptorčki zletel :/
hotchilipoper
23. 03. 2011 07.36
PROSTI TRENING PRED DIRKO
major1
22. 03. 2011 22.37
Ljubica ne bi preizkusila naših pilatusov.
gobavec
22. 03. 2011 22.23
a nimroda tut nimrodi pilotirajo? :)
debelasadnakupa
22. 03. 2011 21.56
Pilatuse nad Gadafija!!!
tali?ni tom
22. 03. 2011 21.39
na nebu vladajo ,letala ki pošiljajo bombe v imenu miru in demokracije in te bombe lahko pobijajo tut otroke in ženske !!! neverjetno kaj si vse zahod zmisli da bi prišel do nafte !! za ta dnar bi lahko nadomestek nafte pogruntal kolkor ga zmečejo za vojne in orožje ! ne daj se gadafi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Diabolick
22. 03. 2011 19.04
Kaj koristijo te fotografije nekih verjetno igračkarskih maket letal prikazanih kot prave tako kot pri snemanju filmov..Če bi vse tole bilo kaj vredno bi Libijo lahko sklatili v kakšni uri ne pa,da se bo tole nadaljevalo spet najmanj eno leto.Da ne bo slučajno čez kakšen dan tukaj pisalo da je Gadafi zravnal z zemljo pol amerike in tako naprej. Nesposobni američani in angleži z francozi vred. Me prav čudi da ni Slovenija poslala letalstva nad Libijo bo pa verjetno razlog ta da sta si Gadafi in pahor *
Goran Martinovic
22. 03. 2011 18.37
zakaj pa ne posredujejo v bahrainu???
proplus1
22. 03. 2011 18.28
OCVIREK: Ko so srbi sklatili nevidni bombnik so se opravičili ameriškim dostojanstvenikom , češ da niso vedeli, da je neviden. Malo za hec, drugače pa,kot vemo, Libija sploh ni daleč...
korintos1
22. 03. 2011 18.20
Sirotiči, nekaj sto milijonov vas je, pa 6 milijonske Libije ne morete preorati s vašo tehniko. Ti libijski otroci morajo biti res srečni. Me pa zanima, kdaj bo kaki poln ruksak eksploziva počil v Italiji ali Franciji. Ker bo.
mjolnir
22. 03. 2011 18.12
JožaJoža mene zmrazi ko imam take ovčke za sosede!
gozdar1
22. 03. 2011 18.00
Pozabili ste napisat, da takale igracka stane na uro letenja toliko, kot nov Ferari...
aquL88
22. 03. 2011 17.26
@pingwin123 22.03.2011, 15:45 0 vse kar je nek vredno je b2 nevidni bombnik in f16, oziroma to kar ma ameriška vojska, ostalo je bolj tok tok Vidim da se ful spoznaš...
ljx
22. 03. 2011 17.18
Bronco40,jas bi prej rekel Vojna Zvezd.