Tujina

Odkrili skladišče streliva

Mostar, 12. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pripadniki mednarodnih sil v BiH Sfor so včeraj v muslimanskem delu Mostarja v tovarni UNIS odkrili novo skladišče streliva. Celotna količina najdenega strelica še ni znana.

Pripadniki Sforja odkrili 75 ton minometskih izstrelkov
Pripadniki Sforja odkrili 75 ton minometskih izstrelkov FOTO:

V petek pa so sile Sfor v Tobačni tovarni v Mostarju odkrile doslej največje ilegalno skladišče streliva od podpisa Daytonskega sporazuma, v katerem je bilo 75 ton minometnih izstrelkov. Pripadniki Sfor so zato včeraj zaprli dostop do tobačne tovarne.

Po besedah tiskovnega predstavnika Sforja Nicolasa Rambauda so v Tobačni tovarni Mostar našli granate kalibra 120 milimetrov. Ko so pripadniki sil Sfor, mednarodne policije in lokalne policije pa vstopili v tri skrivne prostore v sklopu tovarne, so v prvem našli 436 granat, v drugem 1500, v tretjem pa okoli tisoč granat. Strokovnjaki domnevajo, da v tovarni obstaja še najmanj en prostor z granatami, in da je v tovarni skrito precej več orožja, kot so ga našli doslej.

Vojaki Sforja
Vojaki Sforja FOTO: Reuters

Notranje ministrstvo za območje Hercegovsko-neretvanskega kantona o najdbi orožja v tobačni tovarni še ni dalo uradnih informacij. Sicer gre za drugo najdbo orožja na območju Mostarja v zadnjem mesecu dni - minuli mesec so pripadniki sil Sfor odkrili skladišče orožja v Tekstilnem kombinatu Mostar v kraju Vrapčići blizu Mostarja. O najnovejši najdbi skladišča streliva v tovarni UNIS pa je pripadnike Sfor po besedah Rambauda obvestil neki delavec. Kot je dejal Rambaud, je skladišče v tovarni telekomunikacijske opreme UNIS bolj podobno laboratoriju, ni pa pojasnil, za kakšen laboratorij gre.

Namestnik obrambnega ministra Federacije BiH Ferid Buljubašić je v soboto dejal, da obrambno ministrstvo in vojska Federacije BiH nista imela podatkov o orožju, ki so ga odkrili v zaklonišču tobačne tovarne. "Nismo imeli informacij ne o tem ne o kateremkoli drugem skladišču na ozemlju Federacije BiH, razen o tistih, ki so pod stalnim nadzorom pripadnikov sil Sfor," je na novinarski konferenci v Sarajevu dejal Buljubašić. Po njegovih besedah gre za neregistrirano orožje, ki je ilegalno uskladiščeno na nedovoljenih mestih.

Buljubašić je še dodal, da je obrambno ministrstvo Federacije BiH po najdbi 4000 granat v kraju Vrapčići konec aprila oblikovalo komisijo, ki si ogleduje vse prijavljene lokacije, kjer so v času vojne proizvajali ali skladiščili orožje in strelivo. V Federaciji BiH je bilo po njegovih navedbah takšnih lokacij 58. "Pričakujemo, da bo preiskava, ki jo izvaja notranje ministrstvo Hercegovsko-neretvanskega kantona, našla odgovore na vprašanja, kdo, na čigav ukaz in kdaj je uskladiščil orožje ter kje je bilo proizvedeno," je dodal Buljubašić, ki meni, da bi najdena količina streliva v primeru eksplozije lahko uničila celotno tovarno.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni